Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Членството на България в ЕС и НАТО бе не само вярна геополитическа посока на развитие, а дълбоко осъзнат избор на българския народ. Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков на форум "България - САЩ - НАТО: Съюзници в два века", организиран от Атлантическия клуб в България.

Членството на България в НАТО е избор, който доказа, че нашата страна изначално е част от духовното и културно пространство на Европа и на демократичния свободен свят, отбеляза Росен Желязков. По думите му световният ред след Втората световна война се дължи в огромна степен на НАТО. Това е не само най-успешният политически и военен съюз в света, който гарантира мира и сигурността на 32 членки и на над един милиард граждани, НАТО е общност на споделени демократични ценности и дългосрочна визия за общо бъдеще, допълни той.

Росен Желязков отбеляза, че Атлантическият клуб неотменно се застъпваше за атлантическите ценности и продължава да го прави и днес със страстта на визионер, който иска да изпреварва бъдещето.

Свободата, мирът и стабилността не могат да се приемат за даденост, подчерта председателят на парламента. Те трябва да бъдат защитавани по всяко време, особено в радикално влошена ситуация на сигурност в Европа след руската агресия в Украйна, която доказа, че НАТО повече от всякога е важна за нашата сигурност и просперитет, допълни той. Според него пред лицето на тази брутална и агресивна война трябва не само парадно да сме единни и решителни, но и да инвестираме за укрепването на нашите възпиращи отбранителни способности.

Членството на България в НАТО предоставя нови възможности за сътрудничество със страни партньори, с които споделяме общи интереси, посочи Росен Желязков. Особено важни за нас са Западните Балкани и Черноморския регион, уточни той. По думите му Русия заедно с Китай и други държавни и недържавни образувания активно провеждат злонамерени хибридни и кибердейности, дезинформационни кампании, конфронтационна риторика срещу НАТО в Западните Балкани.

Нарастващото напрежение и нерешените проблеми в Западните Балкани представляват сериозен проблем за сигурността на Алианса, каза председателят на Народното събрание. НАТО трябва да продължи да изпраща ясно възпиращо послание срещу всеки опит за агресивни дейности в региона, смята Росен Желязков. Въпросът за враждебно използване на нововъзникващите технологии, противодействието на дезинформацията и други хибридни заплахи е тема от все по-голямо значение за НАТО, допълни той и отбеляза, че участието и сътрудничеството в съюзнически и партньорски инициативи ще укрепят нашата устойчивост.

Продължаващите конфликти, неустойчивост и нестабилност в съседните на ЕС държави подкопават нашата сигурност и са благоприятна почва за стратегическите ни конкуренти, както и за терористични групи, да придобият влияние, да дестабилизират обществата ни и да поставят под заплаха нашата сигурност, отбеляза председателят на парламента. Според него само взаимно подсилващото и стратегическо партньорство може да допринесе за засилване сигурността на Европа и извън нея.

Трябва да изведем партньорството си на ново равнище, да укрепим допълнително нашето сътрудничество, заяви Росен Желязков. Българското общество и младото поколение имат зрелостта да осмислят темата именно от тази стратегическа перспектива, убеден е той.

На събитието посланикът на САЩ в България Кенет Мертен произнесе реч по повод 75 години от подписването на Северноатлантическия договор, 20 години членство в НАТО и 33 години Атлантически клуб в България.