Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кирил Петков
Кирил Петков
  • Разбрахме, че Нотариуса е бил сътрудник в МВР, от начина, по който Калин Стоянов брани информацията
  • Никой не знае къде е главният секретар на МВР Живко Коцев

"Много исках да имаме честен човек за шеф на щаба за изборите, защото знаех, че това, което се случи, ще се случи. Ако нямаме честен човек за шеф на щаба за изборите, ще има безобразия на купуване на гласове, което се случи на местния вот. Искам ясно да заявя: г-н Стоянов има само двама шефове. Единият се казва г-н Борисов, а другият се казва г-н Пеевски. Това са му двамата шефове. Другото, което му казах вътре в залата - аз съм готов да отида на полиграф с него и заедно да поговорим от къде получава инструкции, кой му се обажда по нощите, как взима той решенията, дали ги взима сам, или двамата му шефове Борисов и Пеевски му дават всеки ден наставления какво да прави".

Това заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков след изслушването в парламента на вътрешния министър в оставка Калин Стоянов за дейността на Мартин Божанов - Нотариуса.

По-рано Калин Стоянов разкри пред журналисти в парламента, че Кирил Петков е поискал от него конкретен негов заместник да отговаря за организацията на изборите - Кирил Ценкин. 

"Свидетели сме на започването на една от най-мръсните кампании, които България е имала. Реално бухалките се извадиха отново. Вчерашния ден - арести на висши длъжностни лица в "Митници", без яснота какво се случва, как се случва, никой не излиза да каже нищо. Днес изчезва главният секретар, никой не знае къде е. Бил си подал оставката. Калин Стоянов излъга вътре, че в първия момент не знаел какво се случва с главния секретар, а информацията, която имаме, е, че вчера са претърсвали неговия офис. Едновременно с това този министър излъга за няколко неща по време на изслушването", посочи Петков. 

Публикувахте от Продължаваме Промяната в Четвъртък, 4 април 2024 г.

Пред медиите той излезе заедно с колегите си от ДБ Атанас Атанасов и Христо Иванов.

"Това е меко казано неуважение към висшия орган на държавна власт. При закрито заседание на Народното събрание е взето решение да бъде изслушан министъра по конкретен въпрос. Той дойде и каза: "Няма да ви кажа". Той отказа да даде всякаква информация, позовавайки се на държавна тайна", разказа Атанасов за изслушването на Калин Стоянов в парламента. Той бе привикан, за да обясни на депутатите бил ли е убития Мартин Божанов - Нотариуса сътрудник в МВР.

"Това е неизпълнение на служебни задължения и най-малкото - престъпление по член 282 от НК. Ще помислим как да действаме от тук нататък за това арогантно поведение", каза Атанасов.

И той заяви, че няма информация за обиски в офиса или дома на главния секретар на МВР Живко Коцев, подал оставка днес.

По-рано Калин Стоянов заяви, че Кирил Петков е настоявал конкретен заместник-министър - Кирил Ценкин, да бъде назначен за ръководител на щаба за местните избори, но е отказал, тъй като на поста трябва да е главният секретар.

"Тук възниква въпросът дали не направиха така, че в навечерието на изборите да отстранят точно този главен секретар", усъмни се ген. Атанасов.

Според него има организирана и координирана операция за дискредитиране на коалицията ПП-ДБ чрез "използване на нереформираните прокуратура и служби за сигурност".

На въпрос от кого се използват той отговори: "Те действат, а кой ги използва - статуквото. Използват ги тези, които провалиха ротацията. За това става дума".

"Добре е да забележите военното разузнаване с коя политическа сила си взаимодейства за тези провокативни действия. С "Възраждане", каза още генералът.

"Днешното изслушване на вътрешния министър на работи в оставка отново затвърди нашето становище, че той не може да продължи да изпълнява тази дейност и да бъде част от служебно правителство, което да организира честни избори", каза Христо Иванов. Обясни, че нито писмено, нито устно Стоянов е отговорил дали Нотариуса е бил сътрудник на МВР и имало ли е злоупотреба с този негов статут. Не е станало ясно и дали има проверки по този въпрос.

"Всички разбрахме от начина, по който брани тази информация, че този човек е бил сътрудник, защото ако не е бил, предполагам, че щеше да му бъде по-лесно да каже, че не е бил", коментира Иванов.

Вчера ГЕРБ и ДПС заедно внесоха новите правила за избор на нови членове на Комисията за противодействие на корупцията. Христо Иванов обясни, че ПП-ДБ ще ги подкрепи в залата, но само за да може страната да получи второто плащане по плана за възстановяване. Реформата в КПКОНПИ бе едно от условията за парите по ПВУ. Съпредседателят на ДБ поиска насреща отговор на въпроса защо е било необходимо да се ходи на нови избори.

"Човекът, който без никакво съмнение оркестрира цялата тази кампания - г-н Пеевски, има всякакви качества, но чувството за мярка не е сред тях. Аз очаквам да се стигне доста далеч. Мисля, че е ясно, че е огромен проблем на всяко управление в България, което лице, санкционирано по "Магнитски" и смята, че може да действа по този начин, се оказва под негово влияние", посочи Иванов, но не уточни колко точно далеч може да се стигне.

Бившият МВР министър Бойко Рашков заяви, че министърът "грубо потъпква закона", и се извини, понеже именно той го е назначил за шеф на ГДБОП, докато е бил служебен министър. Вярвал му и се надявал, че като млад и енергичен човек, ще спазва закона като директор. Според него Стоянов не познава държавните уредби за държавната тайна. Именно на такава той се е позовал, за да не разкаже на депутатите за работата на Нотариуса. От ПП-ДБ обаче обясниха, че заседанието е било закрито, за да не изтече информация, и така той е имал право да говори пред тях. Сега Рашков предположи, че парламентът няма да може да реши нищо във връзка с Нотариуса, след като министърът отказва отговори и информация.

"Това дали се прави под диктовка на някои от тези, които му дават указания, или не, аз не мога да кажа. Или се прави поради непознаване на закона и ми се струва, че може да бъдат и двата варианта", коментира Рашков. Той бе на поста, когато е започнала проверката срещу Божанов.

"Научихме съвсем инцидентно това в почивките, които имахме, от най-различни източници. Вътре в залата не сме чели, тъй като бяхме оставили телефоните навън", обясни Рашков за обиските в офиса на Живко Коцев. И той обяви, че не знае къде е Коцев - ПП-ДБ опитали да го потърсят, но не успели.