Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

БОЙКО БОРИСОВ
БОЙКО БОРИСОВ

От Солун през Петрич влизат между 8 и 10 милиона руски газ в България - колкото и да не им се иска на колегите, само руска молекула има в тръбите, обясни лидерът на ГЕРБ

Абсолютно сме готови за избори. Винаги сме готови. Толкова пъти минахме през избори, че не е сложна технология. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента.

Борисов реши да отговори задочно през медиите на някои въпроси, които му поставят от ПП-ДБ.

Един от въпросите беше защо не си кажем ние за ДПС, напомни Борисов за призивите на Кирил Петков от последните дни. И извади справка от внесените в парламента проекти за закони, решения и позиции.

През този период синтезирано съм дал: законопроекти - 12, подписани от депутатите от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, 2 - от Атанасов и Пеевски. Законопроекти подписани от Борисов, Петков, Пеевски - 9 броя. Плюс Атанасов - 3 броя, плюс Кирил Петков - 3 броя. Проекторешения, пподписаниот ГЕРБ и ПП-ДБ, плюс Пеевски - 11 броя. От тях плюс Атанасов и Пеевски - 5 броя. Проекторешениетя, подписани от Борисов, Петков и Пеевски - 12 броя. От плюс Атанасов 4 броя, плюс Христо Иванов 4 броя. Е това са всички законопроекти.

Ако го сметнем по трънския курс - близо 50 законопроекта, по 3 пъти да сме се виждали - прави 150 пъти. От 270 дни на правителството над 150 дни сме били заедно трите партии, обобщи Борисов.

Така че, нито се срамувам от ПП-ДБ, Христо Иванов направи добра конституция, потвърждавам, защото вчера пак някой се опитваше да каже, че се разграничавам, каза Борисов. Конституцията е добра и новото служебно правителство ще бъде избрано по начин, по същия, по който беше избирахме старото. но не от президента Радев, а в случая от избрания от него, от Главчев, допълни Борисов.

Следващото, което искам да опровергая е относно "Балкански поток", каза бившият премиер.

Бившият премиер разказа за срещата, на която са били всички. При мен бяхме всички - Христо, Атанас, Асен, Киро и аз, и решихме така да накажем Австрия с по 20 лева такса, по пледложение на Асен Василев, каза той. По "лошия" проект ние гласувахме 20-те лева. И го гласувахме в зала, е никой не каза една дума тогава. Аз такова двуличие - учудвам се на колегите, каза Борисов. И предостави документ от гласуването.

Той беше катеторичен, че ГЕРБ ще гласува "За" създаването на комисия в НС за "Балкански поток", защото тя е съгласувана с всички.

"Балкански поток" е 100% български, изцяло на територията на България. 100% акциите са на българите. Към днешна дата има 1,309 млрд. чиста печалба. Няма такъв бизнес, токова предприятие държавно, направено от България, което да носи такъв огромен принос в пари на българите. А и геостратегически - виждате как наказваме Австрия, Унгария, когато си пожелаем, обясни Борисов.

И ако колегите искат и считат, че в него има нещо лошо и трябва да предадем интересите на България в полза на Гърция - още днес може да внесат решение. Не да си чешем езика, а да спрем "Балкански поток' предложи Борисов.

След като това се случи, ние можем днес да спрем "Балкански поток ", крановете са на територията на България.

Или, ако искат, защото това сме го обсъждали с колегите, които цитирах преди малко - защо не го пуснат на приватизация - знаете ли какви пари ще вземат за него? Готови сме веднага и на двете решения, ГЕРБ ще подкрепи, каза лидерът.

Затова предлагам - или да го спрем, или продадем. Защото начинът, по който те са подходили, тук никъде не пише Турски поток, допълни Борисов.

Допълни, че това ще е национално предателство според него. Но щом ще работим за интересите на други държави, поне да е ясно, че работим за интересите на други държави, каза той.

Решението е 100% на българския народ. Та не е като в Сърбия - 51% от тръбите са на "Газпром", то е 100% на българите, и те могат да разполагат с тях, обясни бившият премиер. Допълни, че 350 млн. са дадени за американските компресори - по 50 милиона на всеки, най-добрите в света реверсивни компресори. И тази прекрасна инфраструктура, допълни той. До края на годината ще имаме вертикални, в които можем да закарам 10-15 млн. в посока на Украйна, допълни той.

Към днешна дата твърдя, че от Солун през Петрич влизат между 8 и 10 милиона руски газ в България. Колкото и да не им се иска на колегите, само руска молекула има в нашите тръби, за съжаление, заяви Борисов.

Затова ГЕРБ предложили към точката за "Балкански поток" да се прибави и "Лукойл" - за да видят всички българи, че от едното печелят милиарди, а от другото левчетата от техните джобове за бензин - милиарди са изтекли към Швейцария.

Турски поток понятие няма, отсече Борисов.

Като похваля нещо, че сме успели за 9 месеца да свършим, веднага излизат да ме опровергават. Аз само се зарадвах. Нали досега всичко беше общо, правителството беше общо, успехите общи, нееуспехите общи, попита лидерът на ГЕРБ по повод репликите, които си размениха с Кирил Петков за раждаемостта.

Както и парламентът, така и правителството в момента правим неща, които, дори доклада на МВФ много ясно ни казаха да спрем с тези харчове. И едните, и другите. Но сега в момента, за тези няколко дни, едно страшно надцакване кой колко ще похарчи повече - правителството или парламента, коментира Борисов. Ако бях премиер, щях да се боря нито една от двете неща да не се случи, допълни той.

А повод предложението на ГЕРБ за добавки за Велкден

Това е грешно, но и ние се включихме. В царството на лудите само нормалния го обявяват за луд, допълни Борисов.

В едно правителство трябва да има по-широка палитра, обясни Борисов защо и казал, че само с ДПС няма са прави кабинет.

Готови сме да гласуваме още утре антикорупционните правила, заяви лидерът на ГЕРБ.

Очаквайте подробности.