Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Премахват имота на Румен Гайтански-Вълка край язовир „Искър”
Снимка: Николай Литов
Премахват имота на Румен Гайтански-Вълка край язовир „Искър” Снимка: Николай Литов

Бяха направени опити да се докаже, че това е реконструкция на стара сграда. Проверихме стари кадастрални планове и се доказа, че тук никога не е имало сграда. Това каза пред Би Ти Ви главният архитект на София Здравко Здравков по повод имението, която е в Държавно ловно стопанство “Искър", близо до едноименния язовир. Вчера започна събарянето му въпреки опити то да бъде спряно заради бременни кошути и катинар на портата на сградата. 

Факт е, че имаме потвърдени от ВАС заповеди за премахването на тази сграда. Чудно е как е била строена, без да се пречи на бременните кошути и никой не е забелязал незаконното строителство, запита се арх. Здравков. 

Каза, че до няколко месеца сградата трябва да бъде изцяло премахната и да е на кота 0. По предварителна оценка премахването на сградите ще отнеме между 3 и 6 месеца и ще струва на общината до 2,4 млн. лв. После тя ще си търси сумата по съдебен ред.

Акцията на общината по премахването започна миналия петък, но в понеделник багерът на общинската фирма беше изкаран от имота неясно как и от кого. А кабелите му бяха отрязани.

Във вторник, когато екипът се върна да довърши премахването на незаконния обект, вратата се оказа с катинар. На нея висеше пояснителна заповед от ловното стопанство - достъпът е ограничен заради размножаването на кошутите. Наложи се катинарът да пререже с флекс лично директорът на “Строителен контрол” към Столичната община Цветан Тодоров.

Минути преди силовото влизане вчера заместник-кметът по финанси Иван Василев се опита да се свърже с шефа на ловното стопанство Иван Дивизиев, за да осигури безпрепятствен достъп до терена, но той не му вдигна. Неуспешен беше и опитът да се свърже с директора на Югозападното държавно предприятие.

След премахването на катинара трябваше да бъде преодоляно още едно препятствие - паркиран напреки луксозен пикап

Преместиха го с паяк на Центъра за градска мобилност.

Така най-накрая багерът на общинската фирма успя да влезе и да започне събарянето на сградата. А нейната функция очевидно е на хотел, защото има стаи за гости, място за хранене, басейн и всякакви видове инсталации.

“Извършител на незаконното строителство е фирмата “Био майнинг”. Собственик на земята е Югозападното предприятие. Принципал е министърът на земеделието и горите. Констатирано е строителството на 3 незаконни сгради след 2019 г. Издадени са констативни актове и заповеди за премахване”, обясни главният архитект на София Здравко Здравков. Освен хотел има сеновал и сграда за отделяне на малки прасенца, преди да влязат в стопанството. Той уточни, че амбицията на общината е да покаже, че към незаконното строителство занапред ще им  нулева търпимост.