Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Александър Лукашенко КАДЪР: Ютуб/Bloomberg Television
Александър Лукашенко КАДЪР: Ютуб/Bloomberg Television

"Не вярвайте на никого, че искаме да воюваме. Ние се готвим за война, говоря откровено за това. "Ако искаш мир, готви се за война" - това не съм го измислил аз. Много правилно е казано", това каза президентът на Беларус Александър Лукашенко, цитиран от държавната агенция Белта.

Той обясни, че страната му подготвя съответните подразделения, на войските се доставят различни видове оръжия и оборудване.

Лукашенко допълни, че Беларус не заплашва никого. 

"Няма нужда да заплашваме никого. Ние не искаме чужда земя". 

Беларуският президент е обвиняван от Европейския парламент в участие в руската инвазия в Украйна, както и в снабдяването на руските войски с военно оборудване и принудително депортиране на украински деца. 

Преди време Лукашенко заяви, че беларуските власти са готови да предоставят територията си за ново настъпление на руските войски срещу Украйна. Той също така каза, че е готов да влезе във войната, ако Украйна нападне Беларус. 

През миналата година Беларус разреши на Русия да разположи руски тактически ядрени оръжия на територията на страната. 

Беларус започна днес военни учения в региони, граничещи с Украйна и с две държави от Европейския съюз - Литва и Полша, съобщи министерството на отбраната на страната.

Тридневните учения имат за цел да обучат офицерите и военнослужещите от териториалната отбрана как да защитават съответните региони и как да действат в случай на въвеждане на военно положение, уточни министерството.