Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Полицаи препречват пътя към Шенгенския коридор във Виена и проверяват личните документи на кацащите от България.
Полицаи препречват пътя към Шенгенския коридор във Виена и проверяват личните документи на кацащите от България.

  • Само 7 минути отнема да стигнеш до самолета на софийското летище
  • “24 часа” стана част от първите редовни пътници, които изпитаха как се лети в свободната зона на шенгенското пространство, за което именно Австрия се опита да ни спре

Не на шега на 1 април, първия работен ден откакто България е в Шенген по въздух и вода, репортер на “24 часа” отскочи със самолет до Виена за едно истинско виенско кафе и се върна в София в същия ден. В крайна сметка трябваше да проверим от първа ръка заслужават ли си тринадесетте години чакане, за да се лети без паспортна проверка в свободната зона на Европа. Това, че именно Австрия ни спираше толкова дълго, а Виена стана и причината да не сме пълноправни членове на шенгенското пространство, определи и дестинацията.

Определено ефектът “Шенген” поне на софийското летище има положителен знак. Целият път на летището в София от гишетата за чекиране на багаж, през проверката за сигурност до изхода на полета до Виена отне точно 7 минути. Гишетата за паспортен контрол след рентгените все още стоят, но пътниците буквално прелитат между тях. И реално

Граничните гишета на летище София са празни, а пътниците буквално прелитат покрай тях.
Граничните гишета на летище София са празни, а пътниците буквално прелитат покрай тях.

първата опашка е за качване на самолета

Тук проверяват, естествено, бордната карта и личните документи.

За сравнение в ерата “преди Шенген”, при последното ни пътуване за изминаване на пътя от гишетата за чекиране до входа на ръкава към самолета ни бяха нужни около 25 минути при същия брой пътници.

Следобедният ни полет излетя в 14,10 ч от София и кацна във Виена в 14,50 ч местно време. Там обаче следва изненада. Австрийците май не са разбрали съвсем, че ние вече повече от денонощие сме в Шенген. И следва проверка на паспортите на долетелите от България.

Гишета няма, просто двама полицаи са застанали на входа на коридора, по който трябва да излезем. И над тях табела гордо информира, че е за шенгенски пътници. Та точно под табелата австрийските полицаи проверяват документите ни. Вярно, доста по-бегло, отколкото преди два дни на гишетата за извън Шенген, но опашка се образува. Все пак

проверката е експедитивна - 5-6 минути за всички и

Виена ни очаква.

Опашката на българския полет заради внезапната гранична проверка.
Опашката на българския полет заради внезапната гранична проверка.

В интерес на истината Австрия си запази правото на такива ад-хок проверки на документите за пристигащите от България и Румъния като част от условията на Виена да вдигне пълното вето.

След пристигането ни с експресния влак, който прави директна връзка между летището и центъра на града, стигнахме до Щефансплац при катедралата “Свети Стефан”.

Кафе с актуалния брой на "24 часа" във Виена
Кафе с актуалния брой на "24 часа" във Виена

Не бързахме с кафето. В 19,10 ч с полета от Виена обратно към София сме на българска земя в 22,00 ч и отново без паспортна проверка няма излишно забавяне след слизането от самолета.

Така ни отнема едва 8 часа от летище до летище да си направим една бърза разходка между две страни - равноправни членки на Шенген по въздух и вода, но не и по суша. Дотук Шенген по-скоро си заслужаваше. Дано и австрийските полицаи скоро разберат, че сме вътре.