Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Адвокат Петър Славов
Кадър: Nova News
Адвокат Петър Славов Кадър: Nova News

"Това е поредният пример как не се законодателства" каза адвокат Петър Славов пред NOVA NEWS относно направените от правната комисия в Народното събрание промени в предложението потенциалните служебни премиери да излизат в неплатен отпуск. Вместо това временно ще се прекратяват правомощията им. Това се случи без дебати и за по-малко от 20 минути. 

"Още миналата седмица, когато се появиха текстовете, аз обърнах внимание, че излизането в отпуск, както първоначално бяха написали в проекта, означава, че е напълно възможно да възникне казусът за несъвместимост. Това очевидно е забелязано от депутатите и екстремно се пренаписва законопроектът", коментира Славов. Той добави, че не може да се действа по идентичен начин за всички длъжности, които са обект на поправките.

Според Христо Христев, преподавател по право на ЕС, начинът, по който е била изменена Конституцията в частта за формиране на служебното правителство, не е домислен. „Не съм убеден, че с това, което можем да наречем прекъсване на мандата или правомощията, се решава проблемът с разделението на властите. Има основни положения, на които почива Конституцията и те не може да бъдат пренебрегвани, когато се създава нова правна уредба. Тези неща не се правят набързо, защото се стига до подобен резултат”, уточни той.

„Трябва да бъдат уредени техническите последствия от това съвместяване. То следва да стане не с неплатени отпуски, а по модела, по който народните представители прекратяват своите пълномощия, когато стават министри”, коментира преподавателят по конституционно право Борислав Цеков.