Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

През 2025 г., но не от 1 януари, може да влезем в еврото, уточни икономистът

Проблемът, свързан с прекъсване на взаимоотношенията с тези формации, е свързан с това, че управлението, което се предложи, беше относително некачествено. Има една добра новина обаче. През цялото това време се натрупваше комуникация между двете формации като ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ и всички заклинания в политиката, които преди това бяха на мода като няма да си говорим с този и онзи - тази част от политическата комуникация я затворихме и това е най-добрата новина. Това каза в предаването "Лице в лице" по bTV бившият финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов. 

Според него Урокът от последните 9 месеца, че България никога няма да има повече парламентарно мнозинство от една партия и трябва да търсят мостове помежду си. Смята, че изборите са най-доброто решение особено при напрежението, което се е натрупало.

"Това, което се случва, няма причина да ни отдалечава от еврозоната, дори ни приближава. От МВФ казват, че този бюджет е твърде щедър и би довел до инфлационен натиск. Не мога да пиша цялата сметка само на Асен Василев, въпреки че това е едно много вулгарно отношение към бюджета. Да приемем, че вината не е само негова. Нашият единствен проблем за влизането в еврозоната е инфлацията", каза още Владислав Горанов.

Според него България със сигурност ще има правителство, което ще има за цел еврозоната. И президентската институция е показвала, че и тя е в посоката за еврозоната. Парламентът ще работи, биха могли да се приемат всички технически закони, които останаха към тази цел. През 2025 г., но не от 1 януари, може да влезем в еврото, уточни икономистът.

"Човек трябва да се разпростира според чергата си.  Няма никакви причини да си мислите, че може да финансирате пенсии с дълг. Много хора са демотивирани да се осигуряват справедливо, защото голяма част от българските пенсионери получават еднакви пенсии. Това е мотивационен проблем".

Той обясни още, че компромисът завърши с най-логичното нещо да минем отново през избори, за да видим дали тези, които претендират, че могат да управляват държавата да са си на място.

"Това, което видях в преговорите за ротацията и за новото правителство, е липсата на политическа мъдрост в част от договарящите се. Изпуснаха си нервите. Специално ПП се опитваха да извиват ръце и да поставят нови и нови бариери, за да го докарат до този резултат", каза още Владислав Горанов.