Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Гешев
Иван Гешев

Мартин Божанов-Нотариуса е бил секретен сътрудник на оперативен служител от икономически отдел в 3-то РПУ в София. Това твърди бившият главен прокурор Иван Гешев в "Дневен ред" пред Миролюба Бенатова и Генка Шикерова.

"Не е слух. Потвърдиха ми го хора. Да кажем, че 80% е вярно и 20% невярно, да кажем - непроверена информация", коментира достоверността на твърдението си Гешев.

По думите му, след като се е случил скандалът (вероятно говори за разследването на АКФ от 2021 г. "Списък за бърз контрол" - бел. ред.), служителят на МВР е бил помолен да стане квартален полицай, за да не се разраства още повече случаят, но той е напуснал, разказва Гешев. От думите му обаче не става ясно дали е напуснал районното управление или изобщо системата на МВР.

Гешев не посочва по име и кой е бил водещият полицай. "Когато си секретен сътрудник, ако някой работи срещу теб в цялата страна, веднага се уведомява ръководният полицай. По този начин има протекции и го предупреждават", обясни бившият главен прокурор Иван Гешев.

Темата за това дали Мартин Божанов-Нотариуса е бил агент или секретен сътрудник на МВР, заради което е ползвал чадър, е повдигана многократно след убийството му, но от МВР все още не са дали официален отговор на въпроса. Още в средата на февруари съдия Владислава Цариградска от Плевенския окръжен съд заяви в интервю за "Нова телевизия", че е сигурна, че убитият в края на януари Мартин Божанов-Нотариуса е бил таен сътрудник на МВР. По думите ѝ той е имал водещ ръководител, който по неофициална информация е освободен съвсем наскоро от длъжност в Трето районно управление в София. Тя обаче не назова името му.

"Мисля с висока степен на сигурност, че се е водил сътрудник на МВР или друга служба, а може и на повече от една. Така се разпъва чадър върху него и му се дава легитимност, че е някой в този бизнес, с който се занимава. Според мен не е давал никаква информация, просто се създава една легенда около него", коментира и Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд.

Софийската градска прокуратура е изискала такава информация от ведомството, каза още преди около месец градският прокурор на София Илиана Кирилова, но от МВР не са им отговорили. Такава молба за справка за това дали Божанов е бил агент или секретен сътрудник на някоя от службите за сигурност беше изпратена и от временната парламентарна комисия, която беше създадена след убийството на Божанов, но и парламентът не е получил отговор на въпросите.

Единствената официална информация от пресцентъра на МВР е, че бившият шеф на Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) в МВР Любомир Янев в миналото е "осъществявал контакт" с убития в края на януари Мартин Божанов-Нотариуса, съобщи "Свободна Европа" с уточнението, че няма данни Янев да е бил обект на вътрешна проверка по този повод, но не дават информация дали е бил сътрудник.