Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тома Биков СНИМКА: Николай Литов
Тома Биков СНИМКА: Николай Литов

Защо предполагате, че служебен премиер като Росен Желязков или Димитър Главчев ни върши работа в предизборната кампания? Да ни обвиняват през цялото време останалите формации, че ние едва ли не провеждаме изборния процес, коментира депутатът от ГЕРБ-СДС

Чисто партийно и като стратегия за предизборната кампания ние нямаме претенции дали изборите да бъдат 2 в 1 или отделно. Това е ангажимент на президента, така че ще се съобразим.

Това заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков през Нова тв.

След като президентът днес връчва мандат на ИТН - ако те го върнат веднага, би могло да се влезе в срока за 2 в 1, дори би могло за 2 юни. Срокът не е изтърван, така че не знам защо е това напрежение, коментира Биков.

Не мисля, че в момента има конституционна криза, друг въпрос е коя е най-оптималната кандидатура. Винаги може да се стигне до криза. Нашата позиция при приемането на конституцията беше това, което е свързано със служебното правителство, да се ограничи до непрекъсваемост на мандата на Народното събрание и по този начин да се даде възможност на парламента да контролира служебния кабинет, за да не бъде той безконтролен. Това беше нашето предложение, колегите от ПП-ДБ настояваха да се приеме варианта, който е в момента. И ние, като хора, които участват в едно общо конституционно мнозинство, подкрепихме това тяхно предложение. Друг въпрос е, че и тогава, и сега, имаме нашите съмнения за неговата безпроблемност, коментира Биков.

Не е ясно каква ще е позицията на КС. Но ние имахме хипотезата това да не бъде обявено като противоконституционно, ако се изтълкува като отнемане на правомощията на президентската институция. И този дебат вървеше, допълни той. Но ако тогава бяхме влезли малко по-остро в тази тема, вероятно щяхме да бъдем обвинени, че колаборираме с президента Радев, както често се случва, и, за да си спестим тези обяснения, дадохме път на младите, за да си приемат каквото са решили, допълни депутатът от ГЕРБ-СДС.

Това, което сме се опитвали да направим, е да предпазим промените в конституцията от евентуална отмяна от КС. Няма как да няма служебно правителство, ако не бъде свикано Велико народно събрание. И г-н Иванов би трябвало да го знае, след като е човек, който основно и само се занимава с конституция, обясни Биков. Уточни, че той се занимава със служебни правителства. И даде пример, че е написал книга за служебните правителства още 2016 г., издал я е 2019 г.

Служебните правителства могат да бъдат отменени с ВНС, защото са вписани в частта за правомощията на президентската институция. Това означава да отнемем правомощия от президентската институция, което може да се случи само с ВНС.  Затова им казахме да бъдем малко по-внимателни с тези промени, за да не се окаже, че сме направили нещо, което след това да бъде отменено, допълни Биков.

Бившият вече зам.-омбусман е уважаван човек, който се занимава с правозащитна дейност, не я познавам. Бих се учудил, ако не сме заподозрени, но ви казвам, че никой от нас по никакъв повод не е разговарял с нея.

Защо предполагате, че служебен премиер като Росен Желязков или Димитър Главчев, които по някакъв начин са свързани с нас, ни върши работа в предизборната кампания? Да ни обвиняват през цялото време останалите формации, че ние едва ли не провеждаме изборния процес, допълни Биков. Доста лидери на наш гръб си удължават мандатите незаслужено в партиите си. Те никога не бъркат, но понеже ГЕРБ така или онака - има хора, които по 10-ина години си живеят живота, допълни той.

Имам подозрение, че и с част от съдебните промени ще се случи същото, защото и там се бързаше, имаше доста становища от уважавани от всички институции хора, които предупреждаваха за определени рискове - дай боже да не са били прави, каза още Биков.

Т.нар. реформа в службите за сигурност не се състои от нищо друго, освен смяна на ръководството на службите. Това не е реформа, а се нарича кадрова промяна. Единствената промяна е да не се назначават от президента, а да се избират от НС, както беше до 2013 г. Втората реформа, предполагам, е да бъде назначен за председател на ДАНС бившият депутат от ПП Петър Петров, който в момента е зам.-шеф там. Това е, което виждам от поведението на колегите, допълни депутатът от ГЕРБ-СДС. Той припомни, че тези шефове на служби са били назначени от служебното правителство на Стефан Янев и одобрени от президента Румен Радев и тогава ГЕРБ са напомнили, че това не е правилно, защото това трябва да са консенсусни фигури между двете институции. Колегите сега предлагат само мнозинството да назначава шефовете на службите. Утре, при едно мнозинство, което не им харесва, предполагам, че те ще кажат, че службите са завладени от мафията, каза още Биков. Според него ПП-ДБ искат да сменят шефовете на служби, защото са се скарали с президента.

На въпрос дали ГЕРБ сега вече са приятели с президента, Биков отговори: Ние се опитваме да се държим институционално и нормално в една доста парадоксална ситуация. Към президента се отнасяме така, както към президент, избран от гражданите, независимо, че сме издигнали неговия опонент в кампанията. За разлика от колегите, които го подкрепяха. Така че едва ли нас някой може да ни обвини в близки отношения с президента, но това не означава, че трябва да подскачаме по цял ден и да се държим с президента, все едно е господин Никой. Той не е г-н Никой, той е президента на България.

Какво ще бъде следващото управление, ще кажат избирателите. Но е важно то да бъде конструирано по правилата на политиката, които са валидни 300 г. и са дали демократичен резултат. Ако подходим по този начин, механизмите за взимане на решения ще се родят сами, коментира Биков.

С ДПС и към ДПС се отнасяме с уважение, но с тях сме преки конкуренти в смесените региони. От друга страна - всички важни решения в 49-ото НС са подписани от Борисов, Пеевски, Христо Иванов, Кирил Петков. ДПС присъстват в това конституционно мнозинство по желание на колегите от ПП-ДБ, допълни Биков.

На въпрос дали ГЕРБ-СДС може да управлява с ДПС и още някой, той отговори: Това много трудно може да се каже в момента. Първо ще видим изборните резултати и след това ще се съобразим с тях, както винаги сме правили. Направихме едно изключение - отстъпихме да има правителство с втория мандат сега. Но не мисля, че подобни ексцентрични ходове, след като ги опитахме веднъж, трябва да се повтарят, трябва да има връщане към нормалността, защото сме обещали на хората стабилност.