Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Весела Бабинова спечели наградата "Икар" за водеща женска роля. Статуетката бе връчена от холивудския актьор Димитър Маринов
Весела Бабинова спечели наградата "Икар" за водеща женска роля. Статуетката бе връчена от холивудския актьор Димитър Маринов

Боян Крачолов взе наградата за режисура 

"Хага" на Народния театър спечели отличието за най-добър спектакъл

Мария Каварджикова взе Голямата награда за изключителен принос към театъра

Весела Бабинова спечели наградата "Икар" за водеща женска роля за ролята си на Анджела в постановката "Пистолет в торнадо". А за главна мъжка роля призът отиде при Пенко Господинов за Иполит Матеевич Веробянинов в "Седемте стола". 

Пенко Господинов
Пенко Господинов

Статуетката на Весела Бабинова бе връчена от холивудския актьор Димитър Маринов. "Искам да се обърна и да поздравя всички вас, номинирани актриси. Никога не знаеш какво печелиш, когато губиш, каза Димитър Маринов. Весела Бабинова благодари на актрисата Луиза Григорова, която харесала текста за себе си, но го дала на нея, защото тя щяла да го направи по-добре. Луиза Григорова-Макариев все пак излезе на сцената, за да вземе наградата на публиката за "Пистолет в торнадо". Тя е продуцент на спектакъла заедно с Александър Сано. 

Националните награди за сценични изкуства "Икар" се връчват за юбилеен 50-и път тази вечер на официална церемония в Народния театър „Иван Вазов" точно в Световния ден на театъра. Тази година мотото на събитието е „Бойно поле за действие". Церемонита бе открита с изпълнение на хор „Български гласове – Ангелите". 

Триметрови живи икари са атракция на церемонията
Триметрови живи икари са атракция на церемонията

Водещи на събитието са младите актьори Стелиян Радев и Катрин Гачева. А специални гости са  артистите от трупа "Канетикс" и жената каучук – Сирма Добрева.

Специални гости са вицепрезидентът Илияна Йотова и министърът на културата Кръстю Кръстев
Специални гости са вицепрезидентът Илияна Йотова и министърът на културата Кръстю Кръстев

Голямата награда за изключителен принос на българския театър отиде при Мария Каварджикова. Тя благодари на публиката, която я дарява с много емоция всяка вечер. 

Наградата за режисура отиде при Боян Крачолов за „Петрови в грипа и около него" по Алексей Салников. Представлението се играе в  Народния театър „Иван Вазов". А "Хага" на Народния театър спечели отличието за най-добър спектакъл. А наградата от публиката за най-добър спектакъл отиде при Кукления спектакъл "Ясен и Омая" от Петя Миладинова (по мотиви от приказката „Неродена мома") с реж. Ивайло Марков, Държавен куклен театър – Русе. 

Стефан Вълдобрев връчи наградата за поддържаща женска роля на Александра Василева за  Библиотекарката, Медицинска сестра и Персефона в "Петрови в грипа и около него". А за поддържаща мъжка роля спечели Вълчо Янев от Ямболския театър за Дядото във "Всички наши тела" по Георги Господинов. 

Наградата за дебют бе връчена от Мирослав Боршош и Цветана, която е дебютант в ефира на БГ Радио, на Калоян Желев за Кристофър в „Странна случка с куче през нощта" по романа на Марк Хадън с  реж. Боян Иванов, Драматичен театър „Сава Огнянов"– Русе.

Водещи на събитието са младите актьори Стелиян Радев и Катрин Гачева.
Водещи на събитието са младите актьори Стелиян Радев и Катрин Гачева.

Министърът на културата Кръстю Кръстев връчи наградата за постигнати високи резултати през изминалата година на Държавния куклен театър в Стара Загора, като поздрави семействата на всички артисти, които ги подкрепят. А за високи резултати в областта на театралния мениджмънт получи Народния театър "Иван Вазов". Директорът Васил Василев честити празника на всички. На добър час!, каза той. 

"Икар" за куклен театър спечели „Тайната на Ленхен" по Михаел Енде, Държавен куклен театър – Стара Загора. 

Мария Каварджикова
Мария Каварджикова

Наталия Гочева спечели награда за постижение в кукленото изкуство за сценографиите на „Ясен и Омая" от Петя Миладинова (по мотиви от приказката „Неродена мома"), реж. Ивайло Марков, Държавен куклен театър – Русе. 

Калоян Желев
Калоян Желев

Доц. д-р Момчил Мирчев връчи статуетката на Борис Далчев (сценография) и Кънчо Касабов (костюми) за „Хага" от Саша Денисова с режисьор Галин Стоев. Милена Апостолова спечели наградата за авторска музика за „Преображението" по Франц Кафка, реж. Веселка Кунчева, Драматичен театър „Никола Вапцаров" – Благоевград. 

Боян Крачолов
Боян Крачолов

"Икар" за съвременен танц и пърформанс получиха Галина Борисова в партньорство с Теодора Попова за „Есмералда и Раймонда", което се играе в центъра за изкуства "Топлоцентрала". Те спечелиха и наградата на публиката за съвременен танц и пърформанс. В категорията "Майсторско техническо осъществяване" спечели представлението „Метаморфози" по Овидий, сценична адаптация Мери Цимерман, режисьор е Стайко Мурджев, Драматичен театър „Никола Вапцаров" – Благоевград. 

Награда за цирково изкуство се връчи на Трио Балкански (Тициано, Мари и Натали) за номера им ,,Летни кънки". А наградата на Акт-Унима за значим принос в развитието на българското куклено изкуство се присъди на проф. Васил Рокоманов.

Вълчо Янев
Вълчо Янев
Наградата за Вариететно изкуство, излъчена от Гилдията за вариететно изкуство, бе връчена на артистите „Валермо" – Валери Моцев и Светлана Стефанова за постиженията им в областта. Трупа „Палячи" също са отличени за атракционно и сценично изкуство за огнено-светлинния спектакъл, който е колаборация с „Пирокинезис". 

"Икар" за критически текст спечели „Българският театър 1945 - 1989" - сборник студии с автори: Румяна Николова, Ани Топалджикова, Ромео Попилиев, Камелия Николова, Николай Йорданов, Албена Тагарева, Петър Денчев, Зорница Каменова. Наградата за  драматургичен текст отиде при Лило Петров за „Ботушът".

Отличието за дублаж при жените спечели Милица Гладнишка за Урсула в ,,Малката русалка". Тя обаче не присъства на церемонията. Носителят на приза при мъжете стана Васил Бинев за Казъм в ,,Златно момче". "За хората, които гледат телевизия, това е много значима награда", каза Бинев, след като получи наградата си. 

Наградата за съвременна музика отиде при Deep Zone Project за песента и видеото към нея – Punta Cana. А награда "Икар" за преподавателска дейност е за доц. д-р Биляна Томова

Очаквайте още!

Александра Василева
Александра Василева
Маргарита Мачева
Маргарита Мачева
проф. Васил Рокоманов
проф. Васил Рокоманов
Трио Балкански - Тициано, Мари и Натали
Трио Балкански - Тициано, Мари и Натали
Валери Моцев и Светлана Стефанова
Валери Моцев и Светлана Стефанова
Групата Deep Zone Project
Групата Deep Zone Project
Васил Бинев
Васил Бинев