Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЕЛЕНА ЧЕРНЕВА-МАРКОВА
ЕЛЕНА ЧЕРНЕВА-МАРКОВА

С още едно име намаля списъкът с възможни служебни премиери, след като заместник-омбудсманът Елена Чернева-Маркова е подаде оставка.

Вчера омбудсманът Диана Ковачева е изпратила писмо до Народното събрание, с което иска Елена Чернева-Маркова да бъде освободена, тъй като е подала оставка. Решението ѝ съобщи председателят на парламента Росен Желязков. В този случай обаче не е нужно гласуване от парламента, така че Чернева-Маркова е автоматично освободена. Тя е единственият заместник на Ковачева.

Така на прага на новите предсрочни парламентарни избори вариантите за служебни премиери намаляха с още едно име. След последните промени в конституцията за служебен премиер президентът може да избере шефовете на БНБ и Сметната палата или заместниците им, председателя на Народното събрание, омбудсманът или негов заместник. Общо възможните имена са 10.

Съвсем скоро обаче поста си ще напусне и самата омбудсманка Диана Ковачева, която бе избрана за новия български съдия в Страсбург през януари. Мандатът ѝ трябва да започне до 3 месеца от избора.

"Заместник-омбудсманът е един от потенциалните бъдещи служебни премиери в държавата. Искам да задам въпрос към вас, г-н председател, има ли връзка оставката на заместник-омбудсмана с бъдещия служебен министър-председател? Имате ли някаква информация Вие, или в мотивите да е написано това нещо?", усъмни се Георги Свиленски от БСП. Росен Желязков обаче му отговори, че е прочел дословно подадената от нея оставка.