Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Диана Дамянова
СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ
Диана Дамянова СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Не можеш да накажеш Борисов като се бориш с него - трябваше да се договорят и заедно да правят малки крачки, казва тя 

"Новият Пеевски" за разлика от другите, се държи улегнало и последователно и стратегията му е ДПС да влезе легитимно във властта

Вече десетина дни изкушените от политиката с настървение следят един наситен с напрежение сюжет, който ни поднася такива внезапни и неподражаеми пируети, че определено дълго ще го помним. Най-малкото защото през последните 33 години подобен зрелищен спектакъл не е имало.

В него сякаш имаше от всичко и то по много - главни действащи лица, които са в непрекъснати драматични ситуации, шумни караници, обиди, включително срещу жена, непрекъснати опити разговорите да продължат, отчаяние, бяха вкарани в употреба дори латински фрази от типа как Картаген най-накрая трябва да падне, но имаше и много хумор покрай неподражаемите лафове на Бойко Борисов за "тилифон, тилифон, тилифон", за да се стигне до наситеното със солидна доза трагизъм "Всичко свърши".

От тази гледна точка трябва да признаем, че политическата класа ни изнесе ярко и запомнящо се представление, каквото нито сме гледали, нито скоро ще имаме шанс да видим - разбира се, ако няма продължение. За всички тези ювелирни обрати помолихме за коментар PR експерта Диана Дамянова.

- Във фейсбук имахте много любопитен коментар за управленията, които приличат на бременности, може ли да обясните по-подробно какво имахте предвид?

- За съжаление, продължителността на две поредни управления бе по девет месеца и сега не е ясно кой ще отгледа българския народ. Политическата партия "Продължаваме промяната", от която вече не съм част, за да може да управлява и да извършва реформи, трябва да може да прави политики. Затова в ситуация, в която единственият начин да може да направи това е да управлява с ГЕРБ и в известна степен с ДПС, трябва да следва политическа доктрина.

Такава сякаш бе изразена от Кирил Петков в интервю за "Свободна Европа", когато разви идеята, че всичките те са заедно и оттук нататък ще бъдат заедно. Аз съм историк, в известен смисъл учен - затова, наблюдавайки процесите в този момент, мога да твърдя, че сега няма друга алтернатива - или приемаш, че каквото било - било, но занапред всичко ще бъде чисто, без корупционни практики и ще го направим с тези и тези хора.

Или ако не - ако имаш съмнения, въобще не го прави. Но да се опитват да измамят Бойко Борисов, това ми изглежда толкова глупаво, че даже не искам да го коментирам. Тези хора не могат да бъдат измамени по този начин, те трябва да получат някаква гаранция - да си дадат взаимно прошка, да загърбят миналото и да си обещаят, че оттук нататък ще си държат устите затворени и ще управляват заедно. И тъй като не могат и продължават да се наказват заради миналото, ще се отиде на варианта "избори до дупка".

- Каква бе тази мания непрекъснато да се променят досегашни договорки?

- Просто на моменти някаква алчност ги обземаше на тема външен министър и наситената с напрежение ситуация се изостри до краен предел. Така вместо да се променят 50% от хората в службите, в регулаторите, в съдебната система, те избраха да променят 0%, защото не могат да променят 100%. Така се връщаме на точка 1 - да се опитат да загърбят миналото или да не се опитват и да се върви към избори.

Не може да си в парламент, където всички са ти казали, че няма да участват с теб във властта, може би без Радостин Стойчев, и ти да продължаваш... поиграха си с нервите на хората. 

Мария Габриел и Николай Денков не успяха да прокарат мост между двете политически сили.
Мария Габриел и Николай Денков не успяха да прокарат мост между двете политически сили.

- Имате ли прогноза оттук нататък каква ще е съдбата на ПП, на лидерите й?

- Не съм гадател, но предвиждам низходящ тренд за ПП, не очаквам да получат подкрепа на изборите, която да е достатъчна за самостоятелно управление, така че те са в ситуация lose-lose вместо win-win (резултатите от почти всички двустранни преговори могат да се категоризират като печелят-губят, губят-губят и печелят-печелят - бел. ред.).

- За да се стигне дотук, това имаше ли нещо общо със свалянето на нивото на диалога? Чуха се обиди срещу Мария Габриел. Защо уж възпитани и образовани хора стигнаха до ниво, от което е много трудно да се водят преговори, защото уважението е загубено.

- Чета, че ПП на национално ниво обсъждат какво да правят (на 25 март - бел. ред.). Това, преведено на всякакъв друг език, освен български, е абсолютно безсмислено. Ако една политическа партия не е подготвена какво ще прави по всеки един въпрос, включително този още преди 30-ина дни, когато започва преговорите, това е несериозно. 

В политиката не може да се вземат решения на парче. Когато се започват преговори, се поставя цел - какво искаме? След това, ако го получим, ще поискаме това. Ако не го получим - ще реагираме еди-как си. Това се нарича стратегическо планиране, а в случая всичко това е сведено до нула. И понеже този процес отсъства, той се замества с говорене във всички посоки. За съжаление, такъв им е сленгът - като на българската политическа класа, която е под нивото на българския народ. Затова все по-малко и по-малко хора гласуват, защото българската политика е стигнала до най-ниското възможно ниво в скалата с оценки на народа. Безспорен факт е, че свестните и интелигентни хора не желаят да се занимават с политика.

Така че ПП-ДБ имат един ход - да кажат, че не могат да сформират правителство, че трябва да ликвидират бързо кризата и затова вземат мандата и незабавно го връщат.

- Бойко Борисов също взема решения според ситуацията, често на парче, но на него някак му се получава и постига целите си. Това заради неговата обиграност ли е или причината е в стратегията му?

- Той има стратегия да се впише в новата политическа реалност и според мен е готов да съдейства за нейното подобряване, но при условие че оттук нататък не го закачат за миналото. Това е единствената възможна стратегия, която Борисов би могъл да има. Затова игра ход с Мария Габриел за премиер, която е добре приета в Брюксел, и вместо тези няколко политически сили да изберат да проведат 50% реформи пред 0%, те решиха да идат на избори. 

Бойко Борисов публично се пошегува с Кирил Петков с лафа "тилифони, тилифони, тилифони" заради многобройните чужди министри, които му звънели по молба на Петков.
Бойко Борисов публично се пошегува с Кирил Петков с лафа "тилифони, тилифони, тилифони" заради многобройните чужди министри, които му звънели по молба на Петков.

- На какво разчитат? Изостриха тона до краен предел, но след изборите вероятно ще се съберат отново в парламента и най-вероятно пак ще трябва да мислят за някаква коалиция, ако гласовете на ГЕРБ и ДПС са недостатъчни.

- Може би ПП ще са с по-малко проценти, но пак ще трябва да седнат и да си говорят. Затова казвам, че трябва да се мисли стратегически, така се прави в бизнеса, в семейството, в любовта. Първа точка - ако аз направя това, те ще направят еди-какво си, ако е добре, тогава ще мина на точка 2, на точка 3 и т.н.

- След тези кални борби какви ли ще е евентуалната предизборна кампания?

- Не бих приела на никаква цена да формулирам посланията за тези избори. ПП могат да говорят много за мафията, но избирателите им ще ги попитат защо толкова време са били с нея във властта? Всъщност Кирил Петков започна този разговор при Генка Шикерова, че трябва да се гледа оттук нататък.

- Какво мислите за хода на Мария Габриел да внесе списък с министри, с които не е воден разговор?

- Смятах, че тя печели време, за да даде възможност да се удължат преговорите, но всички там бяха едни изнервени жени. А разговорът можеше да е много простичък - или продължаваме напред с компромиси, за да спечелим 50% от властта, или се води друг разговор, който приключва с избори до дупка. Като човек извън политиката, но потърпевш от нея, си мисля, че 50% е повече от нула, но какво да се прави?

- Какво мислите за еволюцията на Делян Пеевски, който сега изглежда като улегнал, утвърден държавник, който гледа две каращи се деца и от време на време се опитва да ги помири.

- Във всичко това Пеевски има свои цели. Да, има подобряване на неговия публичен и политически образ, но той за разлика от много други се държи последователно. Всъщност аз вкарах в публичното пространство термина "Новият Пеевски", защото този определено не е като "старият".

Този си тежи на мястото, има дългосрочна стратегия и задачи. Струва ми се, че тя е да се извади ДПС от тази роля на нелегално участие в управлението.

Мисля, че Пеевски, неговият ръководител Ахмед Доган и хората около него смятат, че е дошло времето Движението да се върне в легитимната власт. От тази гледна точка ми се струва, че Пеевски също като Борисов гледа напред и вече между ДПС и ГЕРБ има ясно съвпадение на интереси.

- Въпросът е дали ще им стигнат процентите, за да управляват заедно и кой евентуално ще е третият партньор?

- Преди три години смятах, че има отворен исторически прозорец за влизане на демократична формация, струваше ми се, че това бе и искането на българския народ - да има промяна. Сега на избори ще видим вече съществуващи кандидати, някои могат да прескочат бариерата, но това по никакъв начин няма да доведе до подобряване на пейзажа, напротив - ще го затрудни. Не се появява и никаква идеология, която би могла да "спечели" изборите.

- Защо десните хора все остават без проект, за който да гласуват?

- Защото десният човек сам гради бъдещето си и иска от държавата само да не му пречи. Той е труден за организиране, лесно се организира пролетариатът, по-бедните слоеве от населението, които имат ясно изразен икономически интерес. Докато хората с малък, среден, голям бизнес много по-трудно припознават своята политическа партия и когато все пак го направят, очакват от нея някакво последователно поведение. Ако вземем ПП, в началото те бяха по-скоро вляво, след това се позиционираха в центъра... Затова мисля, че десните формации няма как да бъдат големи.

- Вляво може ли да се появи нещо по-сериозно около "Бузлуджа"?

- Аз съм слаб познавач на процесите, които протичат вляво. От това, което видях в така наречената "Бузлуджа", това са нови стари лица. Необходим им е някакъв wow ефект, но честно казано, не мога да си го представя.

- Тези дни Борисов спомена, че не е участвал в преговорите с ПП-ДБ, защото Петков мятал бутилки и лидерът на ГЕРБ нямал място в подобна среда. В миналото имало ли е подобни експлозивни моменти?

- Борисов събра преговорни екипи, за да си пази нервите. Мисля, че това до голяма степен предопредели всичко, което стана. Групата постигна по-лоши резултати, отколкото ако самият Борисов би постигнал, ако беше участвал.

- Обвиняват го, че се е крил зад жени?

- Той изпитва непоносимост към хората, с които трябва да води преговори, а 60% от всичко, което се изговори, беше пропаганда.

- Почти всички, които следят политиката, обсъждат, че такова ниско ниво на комуникация, с обиди, включително срещу жени, никога не е имало, дори през 90-те.

- През 90-те имаше хора от потомствени политически семейства и те независимо от коя политическа сила бяха, винаги намираха как да общуват помежду си. От много време в политиката у нас влизат - аз ги наричам случайници, без елементарна политическа култура. Те нямат представа, че България има история, която е започнала много преди 1990 г., но те не се опитват и да научат нищо.

- След тази девалвация на политическия преговорен процес какви ще са последиците, освен многото разочаровани хора?

- В крайна сметка ще дойде Горския, не знам откъде, дали ще е откъм президентството, дали от другаде - това може да е дори нова политическа сила, която да е истински популистка и да измете сегашните...

През 2021 г. не се оправдаха очакванията на гражданите - не защото момчетата, които дойдоха, бяха лоши, а защото очакванията на хората бяха да бъде изместен Борисов и да се върви напред. Оказа се, че не става. Не можеш да накажеш Борисов, като се бориш с него. Но можеш да се договориш с него и да се правят малки крачки, за да се постигне някакво подобрение.