Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мария Габриел
Мария Габриел

Първият мандат за образуване на правителство с премиер Мария Габриел приключва неуспешно.

Това решиха депутатите, като гласуваха предложението на Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС за обявяване мандата за неуспешен.

То беше подкрепено от 226 депутати, само един гласува с "въздържал се". По време на гласуването в пленарната зала не беше забелязан лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Празно остана и мястото на председателя на ДПС Делян Пеевски. 

Въпросът след гласуването в парламента остава ще приеме ли Бойко Борисов предложението на ПП-ДБ за втори опит с премиер от ГЕРБ.

Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов бе пратен от ПП-ДБ на парламентарната трибуна, за да прочете предложението на ПП-ДБ.

Мандатът да бъде третиран като национален, ГЕРБ да излъчат кандидат за министър-председател, който да е взаимноприемлив, а министрите да не бъдат сменяни, гласи офертата. С условието да бъде подписано споразумение между ПП-ДБ и ГЕРБ.

Отговорът на Борисов трябва да дойде до деня, в който президентът Румен Радев реши да връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство, обявиха още от ПП-ДБ.

Още преди да бъде представено официално споразумението Бойко Борисов не каза твърдо "не". Офертата на ПП-ДБ бе известна още от понеделник вечерта, когато първи "24 часа" съобщи какво обсъждат като предложение към ГЕРБ.

Борисов все пак показа по-скоро отрицателно отношение към предложението, но преди то да бъде представено официално. "Аз все едно говоря на пакистански", бе отговорът му на директно зададения от журналисти въпрос дали ще приеме. Като преди това разказа подробно какви са били караниците по време на преговорите, които водеше Мария Габриел.

Според Борисов той лично се е отказал да бъдат сменяни министърът на отбраната Тодор Тагарев (по молба на бившия премиер Иван Костов) и министърът на енергетиката Румен Радев, както настояваше ГЕРБ. Направил това при личната си среща с Асен Василев в петък. Дошло обаче искането за смяна и на министъра на вътрешните работи. А по темата Борисов бил притискан дори от чуждестранни министри, които твърдели че говорят от името на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

Вместо в обсъждане на проваления мандат дебатът в пленарна зала пък се превърна в атака срещу ПП-ДБ от страна на опозицията, след като Атанас Атанасов представи предложението им. "Още, още", избухна в смях и ръкопляскания опозицията в момента, в който Атанасов слезе от парламентарната трибуна.

Публично политическо харакири, определи чутото лидерката на БСП Корнелия Нинова.

На никого не се молим, съобразяваме се с мнението на народа, който не иска избори, отговори Атанасов.

Ще бъде най-голямата грешка, ако определите чутото като молба. Не разбирате ли, хора, че в политиката, както и в живота, най-важното нещо е да си спазваш думата. Да го правиш не от страх, алчност, а от чувство за дълг, обясни Кирил Петков. Той опита в типичния си разпален стил да обясни защо е важно споразумението за промени в службите, назначенията в регулаторите и падане на следствената тайна пред парламентарни анкетни комисии.

Отговорът от страна на ГЕРБ обаче бе мълчание. А от опозицията атакуваха директно Петков. Като Станислав Балабанов от ИТН определи офертата като "публично хараКиро" за ПП-ДБ.