Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Соломон Паси СНИМКА: Архив
Соломон Паси СНИМКА: Архив

"ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ водеха "асиметрични преговори" - при такова положение е невъзможно да има пробив", коментира бившият външен министър Соломон Паси пред bTV. Повод бе отказът на Мария Габриел да предложи кабинет и новината, че тя оттегля кандидатурата си за премиер.

Самият Паси опита заедно с Росен Плевнелиев през 2022 г. да сближи двете формации, но безуспешно. 

Според него основен минус на водените досега преговори между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е, че не е спазено правилото за реципрочността. "Или се прави контактна група на ниско ниво, или се правят преговори на най-високо ниво", обясни Паси. 

"Предложи на партньора нещо, което той не е предполагал - е рецептата на бившия ни топ дипломат.  - При такива асиметрични преговори е много трудно високото ниво да предложи на ниското."

Според него логиката е била или Бойко Борисов да преговаря пряко с Кирил Петков, Асен Василев, Атанас Атанасов и Христо Иванов или да поверят това на Деница Сачева, Теменужка Петкова, Рая Назарян и Мария Габриел.

"Защо се мъчим с ротация? Това е като девственица, която не иска да легне с един младеж", пошегува се той.

По този повод той припомни показателен случай: "През 2004 г. в Азербайджан имах мой приятел - политически затворник - и още 130 затворници и трябваше да го измъкна. Отивам като председател на ОССЕ при президента Илхам Алиев. Казвам му: "Вижте, тези 130 затворници в затвора не ви помагат, а извън затвора няма да ви попречат. Извадете ги, а при всяка наша международна среща ще обявявам това ваше благородство пред целия свят. Освободи ги, удържахме на думата си, но разговаряхме като равен с равен и можех да му предложа нещо, което да не очаква."

Според Паси втората грешка е била, че всички са разговаряли без уважение един с друг. 

"Използват телевизора вместо преговорна маса. Това е обречено на провал", смята той. Запитан какъв съвет бил дал в момента, той отговори, че в това няма никакъв смисъл.

"Не можеш да дадеш съвет на човек, който не е поискал съвета. Ако ученикът не е узрял за съвета на учителя, е излишно. Те си подхвърляха топката – вие сте на ход, вие сте на ход. Това е техниката да играем на чест".

"Има три техники от висшия дипломатически пилотаж - обясни още Паси. - Първо, да се слееш с противника. Второ, техниката да хипнотизираш противника – използвахме я в Северна Корея. Трябваше да пренеса съобщение да се откажат от голяма порция от ядрената си програма. Най-свещеното място за тях е мавзолеят на Ким Ир-Сен. Не се допуска пиле да прехвръкне. След всички преговори им казах – знаете ли аз къде работя? В офиса на Тодор Живков. Това ги вцепени, защото мислеха, че само човек от Марс би могъл да работи на такова свещено място. Най-важното във всички преговори е откровеността – бъди откровен с отстрещната страна, без да очакваш същото от нея", завърши Соломон Паси.