Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мария Габриел благодари на Николай Денков, с когото не успели да прекрачат граници, отвъд които разговорът помежду им да стане невъзможен.
Мария Габриел благодари на Николай Денков, с когото не успели да прекрачат граници, отвъд които разговорът помежду им да стане невъзможен.

Не записали, че пада следствената тайна за депутатите по скандалите в Темида. Тогава да сменим МВР шефа, поискали ПП-ДБ и това преляло чашата

ДПС отряза изход през третия мандат: Бързи избори, този парламент е изчерпан

България отива на предсрочни парламентарни избори през юни. Разговори за правителство между ПП-ДБ и ГЕРБ преди тях повече няма да има. А Мария Габриел ще оттегли кандидатурата си за премиер от парламента още в понеделник.

Това изненадващо обявиха от преговорния екип на партията след двете седмици консултации, пълни с обрати, ултиматуми и теч на информация. Последният - от неделя по обед, донесе новината, че споразумението е изгладено, пред подписване, имената на министрите са договорени.

Колоритният депутат от ПП-ДБ Манол Пейков подгря публиката в социалните мрежи, като се пусна от летище в Япония на път за София - привикали го спешно, дочакал добрата вест.

Но точно тогава четирите дами от екипа на ГЕРБ начело с Мария Габриел свикаха брифинг, на който зам.-председателката на партията Деница Сачева каза кратко и ясно: Всичко свърши!

Манол Пейков, междувременно добрал се до летището в Истанбул, пусна нов пост - търсел си обратен полет за Япония.

Разбирателство наистина е имало, потвърдиха по-късно и ГЕРБ, и ПП-ДБ. В петък, както стана известно, личен разговор са имали Бойко Борисов и Асен Василев. А Борисов и Кирил Петков са информирали и ключови международни партньори за шансовете държавата да не изпадне в хаос на фона на напрегната външна обстановка. Това също се е случило още в петъчния следобед, научи “24 часа”. Вечерта пък отекна атентатът в Москва и допълнително мотивира нуждата България да не извършва резки действия в следващите седмици и месеци.

Твърди се, че през уикенда Борисов е продължил двустранните контакти с отделни лидери от ПП-ДБ, или поне с Христо Иванов. А още по-преди председателят на ДПС Делян Пеевски издаде, че всичко по механизма за прословутата смяна на регулаторите е съгласувал лично с Петков.

Но разговорите пак се взривили в последния момент.

“Ние казваме “не”. Не на постоянните нови и нови условия

Изразявам съжаление от създалата се ситуация, от която е видно, че бяха направени много отстъпки, но и имаме солидна основа. За съжаление, се очертава да се върнем към тях след избори, които се надявам да са момент на мисъл за страната, повече смирение и прозрачност за носене на отговорност”, обяви в неделя Габриел.

Дамите от ГЕРБ признаха, че датата за промени в службите и частта, свързана със следствената тайна, са били единствените два въпроса, останали за дискусия.

Именно отказът на ГЕРБ да има ясен запис, че следствената тайна не важи за парламентарните комисии, които разследват скандалите в съдебната власт начело с връзките на Мартин Божанов-Нотариуса, разкъсали този брак. Това обясниха неофициално за “24 часа” от ПП-ДБ.

Тогава те казали на партньорите, че без подобни гаранции настояват поне да бъде сменен вътрешният министър.

Но точно искането за смяна на Калин Стоянов бе посочено от Габриел като причина разговорите да се провалят в последния момент. Тя самата отказа да каже какъв е бил аргументът на ПП-ДБ за това и насочи въпроса към тях.

Не бива да се вторачваме в поста и в министерството, а в начина, по който това се случва, настоя тя.

ГЕРБ сега няма да подкрепи кабинет нито с втория, нито с третия мандат, на когото и да бъде връчен той, обясни Габриел.

Вратата за преговори с ПП-ДБ и пак кабинет с тях остана отворена. Но за след изборите.

“Имаме общи точки, но вероятно ще се върнем към тях след избори. Надявам се те да са момент за мисъл в страната, повече смирение и носене на отговорност”, обясни Мария Габриел.

Дали и как ще се случат разговорите, зависело от това как ще премине предизборната кампания - дали тя ще бъде използвана за нахъсване на хора един срещу друг, дали ще се манипулира по време на нея, или “ще си дадем време да мислим какво искаме за страната”.

“След избори ще рестартираме,

ще говорим, ще видим. Искаме българските граждани да решат кой има тяхното доверие да управлява и да прави всички тези реформи, за които досега се говори”, обясни пък Сачева.

Последните социологически проучвания показват, че ако сега има избори, то ГЕРБ ще е първа първа политическа сила с 24-25%, като се откъсва с 10% пред ПП-ДБ.

Парламентът пък се очертава същият - с “Възраждане”, ДПС, БСП и “Има такъв народ”.

Ако обаче няма нов играч в него

очакването на президентски проект още витае.

За избори се обяви и ДПС минути след изявлението на Габриел. “За да продължим напред, страната се нуждае от максимално скорошно провеждане на предсрочни парламентарни избори, след които България да има евро-атлантическо мнозинство и правителство”, заяви председателят Делян Пеевски в позиция до медиите. В нея той напомни, че заедно с Кирил Петков са подготвяли текстове за споразумението, които после ГЕРБ одобрили. А щом кабинет “Габриел” няма да има, то ДПС нямало да подкрепи втори мандат.

Ако пък президентът връчи на тях третия, то ще го върнат.

Мълчание настъпи откъм ПП-ДБ. Кирил Петков и Асен Василев са отишли веднага след изявлението на ГЕРБ при Николай Денков в Министерския съвет. Партийните лидери не дадоха брифинг, какъвто медиите очакваха в централата на ДСБ. Премиерът в оставка обаче направи обръщение към нацията през ефира на БНТ точно в 20 ч с последна оферта - все пак да има сега общ кабинет с Мария Габриел премиер и външен министър, а останалите - без рокади.

Националният координатор и пиар на ГЕРБ Никола Николов му отвърна във фейсбук: Ние ви предложихме това на 17 март, вие отказахте и пусна видеозапис на Мария Габриел, която разказва за това.

Николай Денков в обръщение от ефира на БНТ: Не хвърляйте държавата в хаос. Спазете обещанието си за ротация!

Обещанията трябва да се спазват. Това е основата на всяко взаимно доверие както в политиката, така и в живота.

Преди 9 месеца сформирахме правителство, което постигна много - движим се към еврозоната, а шансовете за отваряне на сухопътните граници към Шенген в края на годината са много високи.

Преди 9 месеца се съгласихме с ГЕРБ-СДС, че правителството е със срок от 18 месеца, като в средата премиерите ще се ротират, а министрите ще се сменят само по взаимно съгласие. Аз спазих обещанието си и на 6 март моята оставка беше приета. Преговорите за промени в състава на МС показаха, че нямаме взаимно съгласие. Съгласно договорката ни трябва да сменим позициите си само с Мария Габриел. Успоредно с това изработихме споразумение за промените в съдебната система, регулаторите и службите. То беше публикувано и ние сме готови да го подпишем.

Обръщам се към ръководството на ГЕРБ-СДС и напомням за даденото обещание преди 9 месеца. Вместо да хвърлят държавата в хаос, нека спазят дадената дума - да подпишем споразумението и да гласуваме премиер и министър на външните работи Мария Габриел, без да променяме състава на правителството.

Колеги от ГЕРБ-СДС, ваше е решението ще се отметнете ли от дадената преди 9 месеца дума. Ще хвърлите ли държавата отново в пореден цикъл от избори? Единственото, което се очаква от вас днес, е да спазите думата си и да изпълним своя дълг към хората и към България.