Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Владислав Горанов КАДЪР: БНТ
Владислав Горанов КАДЪР: БНТ

Последните преговори между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ вървяха трудно, но сглобката беше напрегната конструкция от първия ден. Тя започна с отстъпка на ГЕРБ, за да се прекъсне безкрайната поредица от избори.

В момента и двете страни си изпускат нервите какво е станало в кухнята - а кухнята е затова да не мирише цялата къща."

Така бившият финансов министър Владислав Горанов коментира по БНТ ставащото в последните дни в политиката. Според него от ПП са калкулирали, че за тях и двете ситуации са изгодни.

"Маските паднаха и Борисов, и Пеевски разбраха какъв партньор е Асен Василев. Като финансов министър толкова рязко смени финансовата политика на държавата, че следващият министър ще е в доста затруднено положение. Те не трябва да му имат доверие", обясни Горанов. Той припомни, че е предупреждавал, че подобна финансова политика ще доведе до увеличение на данъците.

"Асен Василев даде повод за напрежение със специалното си отношение към жените - позволи си грубо поведение към една европейска жена без епитети в нейния речник. Това показва, че с такъв тип партньори не може да се прави политика", коментира Владислав Горанов. Като допълни, че няма амбиции да се върне в Министерството на финансите.

"Трябва да се запази традицията на консервативни финанси. Разбиването на единната ставка на ДДС беше грешка по време на ковид. Смятам, че тази ставката трябва да бъде единна, а този данък трябва да е неутрален по отношение на отделните сектори.

За мен лидерството на ГЕРБ е безспорно - съпредседатели в партията няма. От ПП от първия ден са били в позицията няма да допуснем управление с мандат на ГЕРБ, но при създаване на сглобката забравиха това - сега, когато трябваше да отстъпят властта, я счупиха.

Конституционния срок ще бъде спазен - в 49-ото НС може да има само правителство с министър-председател Мария Габриел или служебен.

В политиката извинението не замества нито една изречена дума, но в житейски план е достойно. Ясно заявихме, че условието за правителство е извинение и отсъствието на Асен Василев - останалото може да се осъществи с друг мандат.

Кризата ще свърши когато премиер стане партиен лидер, твърди Горанов.