Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

30-годишният Рангел Бизюрев най-накрая ще бъде разпитан пред българските власти.

СНИМКА: ФЕЙСБУК
30-годишният Рангел Бизюрев най-накрая ще бъде разпитан пред българските власти. СНИМКА: ФЕЙСБУК

Чакаме Рангел, за да излезе цялата истина, казва майката Атанаска

В деня, когато се навършват 8 месеца от убийството на 24-годишния Димитър Малинов в пловдивското село Цалапица, соченият за негов екзекутор Рангел Бизюрев ще бъде екстрадиран в България.

Близо 4 месеца той беше в неизвестност, а след това бе задържан в Дания. Съдебните власти там го предават на българската система. До края на седмицата той ще застане пред съда.

Митко изчезна в нощта на 20 юли 2023-а

Младежът живеел с баща си в Стамболийски, но прекарвал много време в дома на майка си Атанаска Бакалова в Цалапица. Във фаталната вечер бил там - смеел се, чатил с някого и нищо не показвало, че може да се случи нещо.

“Около 22,55 ч му е звъннал някой и той тръгнал по чехли. Комшията бил на двора и го чул как казва: “Ей сега идвам”, разказва мъжът на Бакалова Данчо Бимбалов.

7 дни от Димитър Малинов нямаше и следа. На 22 юли баща му Недялко го обявил за изчезнал в РПУ в Стамболийски, а ден по-късно Митко беше пуснат за общодържавно издирване.

Димитър Малинов
Димитър Малинов

В диренето бяха включени и кучета и на 27 юли сутринта тялото му беше открито заровено със следи от побой.

Замесен в убийството се оказа не само Рангел Бизюрев, а и двама близнаци

от Цалапица - 19-годишните тогава Борислав и Валентин Динкови. След случилото се те отишли на море със семейството си, но на 26-и униформени ги ескортираха до Пловдив.

Единият от тях – Борислав, признал пред полицаите, че Бизюрев е пребил до смърт техния приятел, и така униформените стигнаха до трупа.

Близнаците не са привлечени към отговорност за убийство. Тяхното обвинение е за лично укривателство - помогнали на заподозрения да зарови тялото. Според прокуратурата Борислав осигурил колата, а Валентин - кирка и лопата, за да изкопаят гроб. Нахвърлили отгоре строителни отпадъци, а след това закарали Рангел до дома му. 

Окръжната прокуратура повдигна обвинение в убийство с особена жестокост на Бизюрев. Това обаче стана задочно, защото 4 дни след престъплението той бе заминал за Германия с предварително купен билет. Той беше обявен за издирване с европейска заповед за арест.

Рангел минал през няколко държави. Не променил външния си вид, но положил усилия да не бъде открит. Ползвал фалшиви документи и започнал работа в провинциално градче в Дания.

Близките на Малинов са убедени, че

близнаците имат по-сериозна роля

в убийството. Месеци наред те протестират обвинението на Динкови да бъде променено и те да получат доживотен затвор. Двамата обаче отричат.

“Бях свидетел на убийството на моя приятел Димитър. Искрено съжалявам”, призна пред съда Борислав по време на първото дело за мярка за неотклонение.

Близнаците поискаха да признаят вина и да получат присъди още в началото на делото - на 25 октомври.

Съдия Боян Кюртов обаче отложи процеса заради процесуално нарушение. Версиите им за фаталната нощ се разминавали и в такъв случай нямало как да имат един защитник.

“Вече 4 месеца чакаме екстрадирането на Рангел”, казва майката на Митко Атанаска. Тя се надява вече да излезе цялата истина около смъртта на сина ѝ, защото е убедена, че близнаците лъжат.

“Рангел не им е никакъв. Той си е дошъл от Германия за 13 дни, защо да тръгнат да го крият. Те го изкараха чудовище, а той няма един побой. Никой, който го познава, не вярва”, отсече майката Атанаска. Разследващите я уверили, че

след разпита на Рангел ще бъде направен нов следствен експеримент,

за да се установи как точно е станало убийството. Тя посочи, че по време на първия експеримент се наложило униформени да молят собственици да си прибират кучетата, защото пречели.

“Дори част от полицаите коментираха, че няма как там да е станало убийството”, каза Бакалова.

Близките се надяват никой замесен да не се размине безнаказано, но се притесняват, че ако някой не си получи заслуженото, може да има друг със същата съдба.

Убийството на Димитър Малинов стана и причина за рокади в ръководството на пловдивската дирекция на МВР.