Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Хиляди чакаха на опашка с часове през целия ден в петък, за да се преклонят пред патриарх Неофит.
Хиляди чакаха на опашка с часове през целия ден в петък, за да се преклонят пред патриарх Неофит.

Вселенският Вартоломей ще оглави опелото в събота, руският прати телеграма

Хиляди - млади и стари, с натежали очи и цветя в ръцете с часове чакаха да отдадат последна почит на патриарх Неофит.

Цял ден не намаля опашката пред катедралния храм “Св. Александър Невски”, на който бе пуснато траурно черно знаме.

И политиците се подредиха на нея, въпреки че парламентът не отмени заседанието си в първия ден от националния траур, а депутатите не показаха смирение в словата си от трибуната.

Властта поднесе бели рози пред тленните останки на Негово Светейшество - символ на чистотата, каквато по думите на всички духовният водач на православната ни църква носеше.

Президентът Румен Радев, премиерът в оставка Николай Денков и кандидат-премиерът Мария Габриел, председателят на НС Росен Желязков, кметът на София Васил Терзиев влизаха в храма един по един, отдаваха почит и безмълвно си тръгваха. И много депутати, общественици, хора на изкуството дойдоха, някои влизаха с предимство, но повечето търпеливо изчакаха реда си заедно с множеството от миряни и свещеници.

Хиляди да се стекат се очаква и в събота,

когато след опелото в патриаршеската катедрала с литийно шествие тленните останки на Неофит ще бъдат пренесени до митрополитския храм “Света Неделя”, където сам е пожелал да бъде положен.

Вселенският патриарх Вартоломей ще възглави службата в събота, до последно се уточняваше съставът на делегациите на останалите православни църкви.

Тленните останки на патриарха бяха изложени за поклонение рано сутринта.
Тленните останки на патриарха бяха изложени за поклонение рано сутринта.

Руската не е потвърдила присъствието на свои духовници, след като бе уведомена с писмо, съобщи митрополит Йоан, който бе излъчен от Синода да организира изпращането на главата на БПЦ.

Руският патриарх Кирил изпрати съболезнования

до Светия синод. В него той посочва добрите си отношения с Неофит и приноса му за православния свят. Подобни съболезнования изпрати и йерусалимският Теофилос III.

В своето писмо Кирил силно акцентира на това, че част от живота на българския патриарх била свързана с Московската духовна академия, “където ярко се разкриват неговите богословски и музикални таланти.” Още в четвъртък стана ясно, че той заедно със сръбския патриарх ще погребват по същото време в Москва представител на руската църква в Белград.

Миряни се поклониха пред патриарха със сълзи на очи. Мнозина донесоха и бели цветя.
Миряни се поклониха пред патриарха със сълзи на очи. Мнозина донесоха и бели цветя.

В България служат трима руски духовници, изпратени от Кирил след експулсирането за шпионаж на архимандрит Васиан през септември, когато посланик Елеонора Митрофанова скандално заключи храма. Те вече отслужили панихида за смъртта на Неофит, разкрива интернет страницата на московската патриаршия. Още не е ясно дали поне те няма да се включат в опелото.

Вселенският патриарх Вартоломей пристигна с делегация от Истанбул. Той е в конфликт с Руската православна църква. През 2019 г. издаде томос за автокефалия на Православната църква на Украйна, след което в институцията настана разкол. Водачът на световното православие обвинява руската църква за подкрепата ѝ за нахлуването в Украйна и казва, че “изкривената православна вяра, т.е. ерес, става основа на идеологията на режима на Путин”.

Присъствие още в сряда късно вечерта, когато бе обявена кончината на Негово Светейшество, са потвърдили от поместните църкви на Македония, Сърбия, Румъния и много други.

Главният мюфтия Мустафа Хаджи също почете патриарха.
Главният мюфтия Мустафа Хаджи също почете патриарха.

Поклонението днес започна със заупокойна молитва. “Бог да прости! Бог да упокои в селенията на праведните Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. С изпълнени със скръб сърца молим Бога да го приеме в своите обятия заради неговото патриаршеско служение”, каза в края на молитвата Варненският митрополит Йоан, който временно управлява и Сливенската епархия, а в четвъртък беше определен за временен наместник-председател на Светия синод. Владиката ще води литургията и утре, след която тръгва литийното шествие с тленните останки на Негово Светейшество до храм “Св. Неделя”.

Той ще бъде положен зад гроба на Екзарх Йосиф, от южната страна на митрополитския храм.

В бяло бе и венецът от приятелите на покойния патриарх от “24 часа”.
В бяло бе и венецът от приятелите на покойния патриарх от “24 часа”.
Президентът Румен Радев се преклони пред патриарха в “Св. Александър Невски”.
Президентът Румен Радев се преклони пред патриарха в “Св. Александър Невски”.

Още в петък късно вечерта започна подготовката на гробното място за патриарх Неофит. То ще е до гроба на Екзарх Йосиф.

СНИМКА: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ
Още в петък късно вечерта започна подготовката на гробното място за патриарх Неофит. То ще е до гроба на Екзарх Йосиф. СНИМКА: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ