Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Владислав Панев
Владислав Панев

Трябва да питате Борисов и Петков, но напълно е възможно да няма разговори между тях вече 2 седмици. Все пак и двамата имат сериозни ангажименти в последните седмици. Но имайте предвид, че вече 9 месеца функционира това парламентарно мнозинство, знаят си спатиите. 

Този коментар направи Владислав Панев от ПП-ДБ в студиото на bTV. Той няма да присъства на преговорите днес.

Ще присъстват лидерите и акад. Денков, поне няма да се налага да се обаждат по телефона, за да консултират едно или друго решение.

Първо, ние хем имаме много време за преговори, хем нямаме. Ако гледаме графика на президента - имаме около 12 дни може би до по-следващата сряда. Тъй като в най-бързия случай мандатът ще бъде връчен тази сряда. Което означава, че няма много време за губене, изчисли Панев.

Разговорите бе трябвало да започнат от управленската програма и какво ще се свърши следващите 9 месеца и как ще бъдат избирани регулаторите. Ако се разберем за това, имената на министрите не би следвало да бъдат препъникамък, каза Панев.

Министрите не са второстепенен въпрос. по-скоро - ако е ясно ресора на министър Х какво ще прави през следващите месеци, то тогава името на министъра не би трябвало да спъне преговорите. Иначе ще се окаже, че се скараха за постове.

Това не е оферта, по-скоро в сферата на шегата, Борисов обича да се шегува, коментира Панев последната оферта на Борисов от петък - ГЕРБ да вземе всички министри, а за ПП-ДБ да останат Външно министерство и регулаторите.

Но не мисля, че това би трябвало да бъде водещия принцип, допълни депутатът от ПП-ДБ.

50:50 не е точно разпределяне на баница, а по-скоро механизъм за това кой носи отговорност за назначенията в регулаторите, те трябва да са не политически лица, а експерти с гаранции за тяхната почтеност. Регулаторите не трябва да бъдат бухалки, а да работят за хората, допълни Панев.

Запитан дали ако ГЕРБ предложат за регулаторите експерти на ДПС, Панев отговори: Зависи от качествата на експертите. Ако те отговарят на характеристиката за почтеност, за това, че няма да вдигат телефона на този или онзи какво да правят, тогава, независимо дали ДПС ги предлага, може.

Има фундаментална разлика между това да управляваш самостоятелно, както го е правил Борисов, който е вземал еднолично решения, и да управляваш с такова парламентарно мнозинство и премиерът, независимо дали се казва Денков или Габриел, да се съобразява с партиите в НС, обясни Панев по повод думите на Борисов, че премиерът е "послушко".

Най-лошият сценарий е да има правителство, което не може да свърши нищо за страната. След това идват изборите.

Добрият сценарий е споразумение и достатъчно реформаторско правителство да имаме и достатъчно реформаторски действия на парламента, допълни Панев.

Можем да го наречем по всякакъв начин, но трябва да има писмена форма на споразумение, отсече той.

9 месеца функционираме добре или зле по един начин. Досега това не беше истинска коалиция - правителството беше доминирано от нас, а комисиите в НС - на огледален принцип. Няма особено значение как ще се казва, важно е да се свърши работа, допълни бившият лидер на Зелено движение.

Надявам се функцията на ДПС да бъде минимална или да я няма, но за регулаторите, за които е нужно квалифицирано мнозинство, трябва да се разговаря с тях, коментира Панев. Той нямал нищо против и на разговори с БСП, както и с всеки, който е рационален.