Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Джулиан Асандж 
КАДЪР: Ютуб/Daily Mail
Джулиан Асандж КАДЪР: Ютуб/Daily Mail

  • Доналд Тръмп е единственият в САЩ, който би помилвал журналиста-хакер, но предишният му опит за сделка с него повдигна много въпроси
  • Кремъл яростно го защитава, след като американски прокурори разкриха аферата на руското военно разузнаване

Безстрашен хакер и журналист, неуморно разкриващ кирливите ризи на политиката в САЩ, или човек с различни убеждения, чиито връзки с Русия повдигат все повече въпроси. Днес Джулиан Асандж, който е в строго охранявания британски затвор „Белмарш", е изправен пред риска да бъде екстрадиран в Америка, където го грози смъртно наказание.

Точно както и партньорката му Челси Манинг, обвинена, че е „помагала на врага", а Асандж, че я е улеснил да прикрие самоличността си, получавайки достъп до чувствителни за сигурността на САЩ документи.

Във Великобритания привържениците на хакера провеждат ежедневни протести, настоявайки съдът да не го предава на Вашингтон или да поиска гаранции, че няма да бъде убит за „държавна измяна". Редица известни фигури се застъпват за него и за свободата на словото, но също така мнозина виждат в нова светлина намесата му в аферата около изборите в САЩ през 2016 г.

Заради това Асандж пета година е затворен абсолютно сам в килията си 3 на 3 метра в строго охранявания „Белмарш" и според съпругата му Стела физическото и психическото му здраве са сериозно влошени. Екстрадицията му веднъж вече бе отложена, защото медици алармираха, че в Америка ще му бъде отказано лечение. Затова Стела Асандж се тревожи, че с връщането му в САЩ ЦРУ ще определи условията, а това е „агенцията, която искаше да го убие". Аргументът на жена му е, че през 2021 г. разследващи журналисти са съобщили за плановете на щатското разузнаване да отвлече и ликвидира мъжа й.

Както е известно, през 2010 г. Джулиан Асандж разкри престъпления на американски войници в Ирак и Афганистан. По този повод „Амнести интернешънъл" го защити, тъй като става дума „за основополагащи въпроси на медийната свобода и човешките права". Аргументът на организацията бе, че когато се разкриват подобни случаи, това по никакъв начин не може да се окачестви като престъпление.

Но САЩ настояват за екстрадицията му точно сега, защото там предстоят избори и никой не иска в тях отново да има руска намеса, както през 2016 г., когато участието на Асандж изигра решаваща роля. По време на разследването стана ясно, че тогавашният неформален съветник на Доналд Тръмп - Роджър Стоун, е контактувал с Джулиан Асанж. Както и че неговата организация WikiLeaks помогна за публикуването на имейлите на Демократическата партия – факт, който срина кампанията на Хилари Клинтън за президент. Именно заради това тя загуби по един драматичен начин от Доналд Тръмп.

По-късно, когато аферата започна да се разплита, бе разкрито, че сътрудниците на Тръмп са предложили на Асандж помилване, но така и не стана ясно срещу какво. Сюжетът придобива сюрреалистични окраски, когато новоизбраният държавен глава Тръмп започва странния си флирт с руския президент Путин, който продължава и до момента. И тъй като това е изключително подозрително и повдига много въпроси дали Русия не се намесва и сега, появата на Асандж в САЩ е критично важна, за да се хвърли светлина върху тази афера. И тя да не се повтаря никога повече.

Още повече, от 2016 г. досега по този повод са стартирани четири разследвания. В доклада си през 2019 г. специалният прокурор Робърт Мълър се спира подробно на „значителните контакти между сътрудници на Тръмп и руснаци", без да твърди, че има престъпен заговор.

В хода на разследването става ясно, че дългогодишният личен адвокат на Доналд Тръмп - Майкъл Коен, е общувал многократно с руснаци по време на кампанията през 2016 г., като тези връзки са започнали предходната година. Заключението на магистратите е, че вотът е белязан от сложно взаимодействие на различни участници, включително Асандж, WikiLeaks, руска намеса и сътрудници на Тръмп. 

През 2019 г. се установява, че по време на скандалните избори източник, свързан с руското разузнаване - Guccifer 2.0, е предал на Асандж материали, които да компрометират демократите. Прокурор Робърт Мълър в доклада си отбелязва, че куриери са донесли през 2016 г. на Асандж в посолството на Еквадор хакнати файлове, които преобръщат изборите. Макар да е държан затворен в посолството, журналистът се е срещал с руснаци и хакери от световна класа за часове наред, освен това там се е сдобил с нов мощен компютърен и мрежов хардуер, за да улесни прехвърлянето на данните от руските агенти. Наблюдението е реализирано от UC Global, частна испанска компания за сигурност, наета от правителството на Еквадор, но по някакъв начин събраните от нея материали са получени и в офиса на CNN.

По този начин те добавят „ново измерение" към доклада на Мълър, който описва как WikiLeaks е помогнал на руснаците да подкопаят изборите в САЩ. Експерти по киберсигурност също приписаха атаката срещу сървъра на демократите на 12 агенти от руското военно разузнаване, а Комисията по разузнаването в Сената съобщи, че "WikiLeaks активно се е стремял и е играл ключова роля в кампанията на руското разузнаване и много вероятно е знаел, че подпомага усилията му за влияние". 

Доналд Тръмп веднъж предложи да помилва Асандж, ако той отрече руска намеса в избрите в САЩ през 2016 г. За разлика от него, президентът на демократите Джо Байдън едва ли ще направи подобен жест, след като партията му загуби вота през 2016 г. заради намесата на WikiLeaks и хакнатите мейли на централата. 
КАДЪР: Туитър/@nypost
Доналд Тръмп веднъж предложи да помилва Асандж, ако той отрече руска намеса в избрите в САЩ през 2016 г. За разлика от него, президентът на демократите Джо Байдън едва ли ще направи подобен жест, след като партията му загуби вота през 2016 г. заради намесата на WikiLeaks и хакнатите мейли на централата. КАДЪР: Туитър/@nypost

Според Мълър, използвайки псевдонима Guccifer 2.0, руснаците са споделили хакнатите мейли с WikiLeaks и други субекти и същевременно са разкрити комуникациите между тях, в които се обсъжда публикуването на материала.

На всички тези въпроси Асандж отговарял, че не е получил документите от руснаците. Но историята не свършва дотук.

През 2020 г., вече като президент, Доналд Тръмп предложи да помилва Джулиан Асандж, но само ако той се съгласи да каже, че Русия няма нищо общо с хакването на имейли от демократите по време на президентските избори през 2016 г. Офертата бе съобщена от адвоката на основателя на WikiLeaks.

За негово съжаление това се оказа невъзможно, тъй като през 2017 г. организацията му започна да публикува мейли за хакерските възможности на ЦРУ, софтуерните им инструменти, използвани за проникване в смартфони, компютри и други устройства, свързани с интернет. Затова тогавашният директор на американското разузнаване Майк Помпео обяви, че WikiLeaks са „недържавна враждебна разузнавателна служба, подпомагана от лица в Русия".

Заради всичко това сега журналистът хакер е в изключително сложна ситуация. Той е с влошено здраве, по света се правят протести за освобождаването му, но нищо в САЩ не подсказва, че той може да бъде помилван. Разбира се, ако Тръмп не спечели изборите.

Другият критичен момент около него е, че всеки път, когато Кремъл бъде обвинен за това, че държи в затвора опозиционери като Иля Яшин, Кара-Мурза или доскоро Алексей Навални, отговорът е - а защо Западът не освободи бореца за правда Джулиан Асандж?

Ако все пак британските магистрати не уважат тези аргументи и не разрешат на адвокатите му да обжалват, тогава единствената възможност за спасение на журналиста остава Европейският съд по правата на човека. Но дали в Лондон ще допуснат подобна намеса, при положение че са най-лоялният партньор на САЩ? Австралия също настоява да бъде разрешено на Асандж да се прибере в родината си, но това е малко вероятно предвид близките й отношения с Америка.