Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган на конференцията на партията през 2016 г.

СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган на конференцията на партията през 2016 г. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Този е единственият глас от върховете, който поставя България в контекста на глобалните тенденции

Може да не звучи прогресивно и модерно и да е в тежък асинхрон с праведния мейнстрийм, но трудно ще отречете, че отдавна не сме чували по-адекватно и сериозно политическо послание от обръщението на Ахмед Доган пред последната конференция на ДПС.

Не става дума за квоти в регулатори и министерства, той говори за нашето и бъдещето на децата ни: за двете братоубийствени войни и мотивите за отплата, които “се прехвърлят на следващото поколение, както семената на раздора и последващите конфликти и кръвопролития…”..

Този е единственият глас от върховете, който поставя България в контекста на глобалните тенденции. Обвързва очакваното завръщане на Тръмп в Белия дом с радикална промяна в представите за колективна сигурност: “Тъжно е да се каже, че следващите 10-15 години, а може би и повече ни очаква бясна милитаризация на света…”. Прогнозира, че новият вятър от САЩ ще повдигне националистическите настроения в Европа и ще постави под въпрос “сегашния статут и профил на ЕС”.

Вътрешнополитическите му акценти са курс към разширяване на електоралната периферия на ДПС за предстоящия евровот и констатация, че предсрочни парламентарни избори може “допълнително да дестабилизират страната и да предизвикат наказателен вот с непредвидими последици”.

Загледани в скута си, парламентарният и правителственият елит са заети с “делкане”, нямат време за вникване в тезите на най-мразения, но и най-дълголетен водач. Пък и се придържат към неолибералната доктрина, че е грешно да се четат автори с лоша репутация. За жалост, от 30 години насам повечето временни елити се сблъскват с един и същ проблем – накрая обикновено се оказва, че Доган е бил прав.

През 2005 г. в началото на мандата на тройната коалиция той гостува в “Шоуто на Слави”. Появата на обвития в мрак и мистерия дистантен големец в най-гледаното шоу е изненада, но голямата сензация настъпва след шокиращ отговор на въпроса как партиите събират пари. В христоматията на епохата е:

“Всъщност в цял свят, като започнете от Америка и до Япония, всяка партия си има, така да се каже, обръч от фирми. И сега отговарям на въпроса за финансирането. Че аз ако не мога да построя един такъв дом, как ще реша проблема с държавата? Ако мислите, че моите възможности са по-малки от тези на един банкер, значи нямате реална представа за възможностите на един политик”.

Дълго време аудиторията е потресена, името Ахмед Доган се свързва с “обръчи”. Неслучайно през юли 2020 г. лидерите на “Да, България” акостират с гумена лодка именно пред неговия сарай в Росенец. Днес обаче от 19 години дистанция, плътно запълнена с разкрити зависимости, “калинки”, “мисирки”, “Батковци и братковци” и “али-бали”, тъжният реализъм в Догановото откровение направо лъщи.

Много неласкави аргументи и факти могат да се извадят по негов адрес, но две неща няма как да се кажат: че е глупав и че прави грешни прогнози. За жалост, горното не важи за най-яростните му критици.

Иван Костов, който през 90-те го нарича “проклятието на България”, предвижда през януари 2016 г. следното: “ДПС като корпоративна структура ще си стои в политическия пейзаж. Това е корпорация. Но на следващите избори ДПС ще вземе с 1/3 по-малко гласове, на по-следващите с още 1/3 по-малко. Ще се превърне в четвъртокласна или третокласна политическа сила”. Дано през годините демократичната общност не се е доверявала сляпо на това схващане.

На 8 февруари 2021 г. Христо Иванов очертава героичното близко бъдеще: “Тръгваме на избори с намерение да обърнем посоката на развитие на страната към модернизация, електронно управление и отстраняване от властта на ГЕРБ, ДПС, Делян Пеевски и Ахмед Доган”.

Резултатите от вота на 4 април същата година сякаш му се плезят: 75 депутати за ГЕРБ - СДС, 51 - за ИТН, 43 - за БСП, 30 - за ДПС, 27 - за коалицията ДБ и 14 - за “Изправи се. Мутри вън!”.

Следващият архивен откъс е не просто ярък пример за политическо късогледство, но и забавен куриоз на фона на действащата “НЕкоалиция”. 23 юни 2022 г., Кирил Петков говори по Нова тв след падането на кабинета му, обръща се към Делян Пеевски и Доган: “Вие сте там последните 30 години. Били сте винаги готови да направите сделка с някого. Този път има една огромна политическа сила – “Продължаваме промяната”. И това, което видях от БСП и от “Демократична България” - те не са готови да направят сделка с вас. Този път вие няма да сте фактор”. И така нататък…

Както пишат във фейсбук зевзеците - #Макактака? Още преди 5 години в слово пред елита на ДПС Доган посочва слона в стаята: “Твърде далеч сме от нагласата, че политиците трябва да продуцират събития, а не да вървят след тях. Когато улицата започва да инициира промени в политическото статукво, значи нещата са изпуснати и е вече твърде късно”.