Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Даниела Божилова КАДЪР: NOVA
Даниела Божилова КАДЪР: NOVA

Споразумението за съвместно управление, предложено от ГЕРБ, е сериозен отговор на меморандума на ПП-ДБ. Това е документ, върху който може да се води диалог. Това заяви пред NOVA Даниела Божилова – депутат от ПП-ДБ и изпълнителен директор на „Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива".

„Крайно време е да се придвижим към този момент на коалиционна и демократична култура, в който нещата ще бъдат уточнявани и процедурите ще бъдат открити. Така че на гражданите да им е ясно как се конструира властта, какви са целите и отговорностите", коментира тя.

По думите ѝ „може би ще трябва да станат някакви промени в кабинета". „Виждам едно заявено желание в това споразумение за паритет на двете политически сили. Във всички случаи според мен ГЕРБ-СДС няма да се задоволи с един министър-председател, при положение че вижда нещата като паритетни от тук нататък. Това е един принцип, който може да бъде възприет от двете страни. Това е въпрос на разговори и съгласие", подчерта тя.

Тя коментира и предложението на ГЕРБ гражданските организации да мога да предлагат свои кандидати в регулаторите, но при положение че това е уредено със закон. „Подкрепяме това предложение, което е демократично. Макар че то ще минава през някакъв филтър. Невинаги гражданското участие е ефективно – винаги е филтрирано и е ограничено с някакви предпазни мерки. Може би трябва да минава и през някаква парламентарна комисия", подчерта тя.