Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Боя се, че ротацията в този ѝ вид към момента е по-скоро безсмислена. да ви припомня какво се случи преди 9 месеца - въпреки всичко ние дадохме живот на това правителство. Както каза Деница тогава, то не беше натоварено с доверие, нямаше особени очаквания, то имаше само време, което да използва, за да създаде доверие, малко повече доверие между непартньорите, време да свърши работа, да откупи бъдещето си с реални резултати, осезаеми за хората. Скъпи приятели, това време беше пропиляно. И най-същественият въпрос е какво трябва да правим, могат ли нещата да продължат така. Единственото сигурно е, че нещата не могат да продължат така. Ние не можем да допуснем Министерския съвет да е нещо средно между стажантска програма и туристическа агенция" - това заяви заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев, който откри Националното съвещание на партиятя.

Ръководството на партията и всички депутати се събраха в зала 6 на НДК, където ще бъде представено коалиционното споразумение, което от ГЕРБ подготвиха, за да предложат на ПП-ДБ. То предвижда пълен мандат на управление и подялба на министерствата 50 на 50 между формациите.

Дончев обясни, че ако календара се върне 9 месеца назад ще се види, че друг вариант не е имало, затова и ГЕРБ са направили необходимата жертва.

"Едно правителство се избира не за да съществува и да му се радваме, а за да дава резултати. Боя се, че с изключение на Мария друг с особени резултати не може да се похвали. Това не е най-големия проблем, нито агресивната некомпетентност, нито дори корупцията, нито неизчезналия рефлекс за политическо насилие. Най-големия проблем е разсъждението в категории правилни и неправилни партии", посочи Дончев.

Депутатът потвърди, че е изборите са възможен вариант и това би било от полза на партията, но държавата няма нужда от това. Той обаче настоя за въвеждане на ред, при който има ред и ясен регламент за взимането на решенията.

"Единствената разлика след няколко месеца ще е, че първият ще е станал по-голям и силен, а вторият може да е станал трети", предупреди той партньорите в управлението.

Делян Добрев отново заяви позицията си против съвместното управление с "Промяната" и ДБ и припомни скандалите, свързани с тях, през последните години - "Джемкорп", договорите за доставки на газ през посредници. Той ги обвини, че не са и направили достатъчно в помощ на Украйна, включително и за непристигналите още там бронетранспортьори на жандармерията. За дарението им парламентът гласува на 8 декември.

"Държавата е в застой вече три години. Финансовата политика е най-големият провал. Теглим милиарди кредити, за да финансираме социални разходи", посочи той.

"Това управление в този му вид вече е изчерпано от съдържание", коментира зам.-председателката на парламентарната група на ГЕРБ Рая Назарян. Тя заговори за спора за министерските постове - от ГЕРБ искат акад. Николай Денков да заеме поста на образователен министър след ротацията, а от ПП-ДБ настояват той да стане вицепремиер и външен министър, за да е огледална ротацията.

"Нарочно го наричам академик, защото човек, който загърбва образованието, не заслужава да носи тази титла", каза тя. Според нея с това той е нарушил декларацията, с която той и Мария Габриел обявиха съвместното си управление, заради което може да се очаква и друг път да не спази договорките си.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и вицепремиерът и външен министър Мария Габриел седят един до друг на националното съвещание на ГЕРБ.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и вицепремиерът и външен министър Мария Габриел седят един до друг на националното съвещание на ГЕРБ.
Активът на ГЕРБ аплодира Бойко Борисов и Мария Габриел.
Активът на ГЕРБ аплодира Бойко Борисов и Мария Габриел.

"Благодаря ви, господин Борисов, че сте лидер на партията за силата и отговорността за България, а на всички вас искам да благодаря, че сте живителната сила на ГЕРБ и че заедно сме отговорни за България", започна изказването си Мария Габриел.

Тя разказа, че е в партията от 2008 г., защото се учи всеки ден: "Уча се на това как отстоявайки партийни интереси да бдиш над националния, как защитавайки националния интерес да не губиш от поглед партийния, как проектът за общество, което е дефиниция за партия, да се основава на ценности и принципи, да си достатъчно реактивен в нови реалности, които ви поставят пред изпитания. А през изпитания минахме много", каза Габриел.

Очаквайте подробности!