Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Найденов - бивш директор на НСлС и бивш зам. главен прокурор
Кадър: БНТ
Бойко Найденов - бивш директор на НСлС и бивш зам. главен прокурор Кадър: БНТ

"Убийствата на Мартин Божанов и Алексей Петров може да са свързани, може и да не са", обясни Бойко Найденов - бивш директор на Национална следствена служба и бивш зам. главен прокурор.

"Почти месец след убийството на Мартин Божанов - Нотариуса, не се знае до къде се е стигнало изобщо, тъй като все пак е човек, убит по един брутален начин в центъра на София. Друго знаково убийство - това на Алексей Петров, което стана преди няколко месеца, също се замесва по някакъв начин в дейността на Божанов. Тези два случая може и да са свързани, може и да не са, но все още нямаме отговор", коментира Найденов. 

По думите му, друг проблем е това, което излезе като свидетелски показания, че има проблем в съдебната власт.

"Било е налице някакъв нерегламентиран натиск от страна на някакви групи върху членове на правораздаването. Този момент, този проблем също не е решен и виждаме, че се създават комисии, работи се уж по това, но в крайна сметка се забравя, че единственият орган в страната, който би могъл да реши този проблем, е прокуратурата, която е част от съдебната власт."

"На трето място е политическият елемент, тъй като политиците се изправят пред двата по-долни проблема, защото това е част от тяхната работа", смята Найденов.

Той коментира и разследването на обвинител номер 1 и неговите заместници, свързани с аферата "Осемте джуджета":

"Хипотетично всеки би могъл да попречи на разследване и всеки би могъл да реши някакво разследване. В момента само може да разсъждаме дали и защо Борислав Сарафов, който в момента изпълнява функциите на главен прокурор, също би могъл да обясни и предполагам, че той не е човек, който ще тръгне да пречи на разследването. Но в крайна сметка говорим за законова база. Не виждам той да попречи на едно такова разследване, ако има събрани факти и доказателства.", каза той, цитиран от БНТ

Застреляният през август Алексей Петров беше обсъден в третото заседание на парламентарната комисия за дейността на Мартин Божанов-Нотариуса. В четвъртък бяха изслушани Ивайла Бакалова, която разкри Нотариуса с помощта на Антикорупционния фонд през юни 2021 г., и мъжът ѝ Веселин Денков. Той лежа 9 месеца в ареста, а Божанов отправи оферта от 100 хил. евро за освобождаването му.

Веселин Денков разказа пред депутатите за сагата си с правосъдието още от 2016 г., когато от свидетел по дело за пране на пари става обвиняем в Специализираната прокуратура. Още тогава започнали офертите към него да плати.

Един от хората, които потърсили среща с него, е Алексей Петров, каза Денков пред депутатите. Историята той разказа в интервю за "24 часа" през ноември. Срещата потърсил Петров и го посъветвал да плати, за да не лежи в ареста като него. Денков отново отказал.

"Впечатлението ми беше, че Петров контактува със Специализираната прокуратура. Не мисля, че е бил свързан с Нотариуса. Казваше, че идва приятелски, но бях го виждал само веднъж преди. Към момента на тази среща не съм знаел за съществуването на Мартин Божанов", обясни Денков.