Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Горан Благоев Кадър: NOVA
Горан Благоев Кадър: NOVA

България празнува, но знаем ли какво и как точно се е случило днес? Кои са митовете, които настоящето е наложило на историята? Каква е ролята на България за собственото си освобождение, превърнала ли се е думата "патриот" в политически лозунг?

„Ние много обичаме да веем знамената по историческите места, да се загръщаме с тях като с шал по стадионите, да ги веем на хората. Но когато дойде време за национален или официален празник вижте колко знамена се веят от балконите", заяви пред NOVA историкът и публицист Горан Благоев.

Според него това означава демонстративен патриотизъм. „Площаден патриотизъм, при който ако утре засвирят ракетите от североизток колко от нас ще отидат в окопите да защитават държавата и знамето ни? Малко са", посочи той.

„Днес празнуваме Освобождението и то под формата на васално княжество спрямо Османската империя забележете на 1/5 част от българското землище. Ако българите си почитат историята и се гордеят с нея, то трябва да признаят това землище като институционална карта и акт, очертан със Султански ферман на 27 февруари 1870 г.", уточни Благоев.