Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кирил Петков и Христо Иванов поканиха ГЕРБ заедно да внесат правилата за попълване на антикорупционната комисия.
Кирил Петков и Христо Иванов поканиха ГЕРБ заедно да внесат правилата за попълване на антикорупционната комисия.

На 5 март национално съвещание на ГЕРБ ще каже за коалиционното споразумение

Борисов не вижда защо да се иска оставка на Сарафов

Леко предпразнично раздвижване в (не)коалицията показа кое вадят пред скоби партньорите, за да има правителство и след оставката на кабинета “Денков”.

За ПП-ДБ въпросът е първо да се договорят реформи през смени в регулаторите, това обявиха и в предложения меморандум. ГЕРБ настоя на истинско коалиционно споразумение - като в Европа, с хоризонт още 3 г. и министри според тежестта на партиите.

“Нашият отговор с г-н Петков трябва да е как да направим по-работещо правителство. Ако е толкова зор КЗК, щото всеки ден го споменава, да го извадим утре или вдругиден, във вторник да го минем през комисии и да го приключваме КЗК. Много ми е важно на мен КЗК да ми го натякват всеки ден. Имаха три години, да го бяха сменили”, съгласи се Борисов.

От ПП-ДБ ежедневно му натякваха, че шефката на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова е майка на депутата от ГЕРБ Александър Ненков.

“Идеята

не е да сменим една майка с друга майка,

а да направим прозрачен процес, а в случая на КЗК даже да направим промяна в закона, така че да няма едновластие на председателя”, отговори му Кирил Петков. И днес двамата продължиха да общуват през медиите. Но депутатите от двете формации любезно се поздравяваха за Баба Марта.

А след като стана ясно, че май ще се разберат за КЗК, ПП-ДБ поканиха ГЕРБ заедно да внесат във вторник правилата за попълване на състава на новата Комисия за противодействие на корупцията - наследник на КПКОНПИ. Тя бе създадена преди 5 месеца и от 1 март трябваше да заработи, но партиите не намериха време да попълнят състава ѝ. Голям проблем е, че няма орган, който да разследва корупцията, партиите закъсняхме драматично, призна Христо Иванов.

Правилата вече са написани и обсъдени между формациите, оставало да се внесат и да се задвижи процедурата по избор на членове.

“Това ще бъде първата институция, при която наистина процесът да бъде прозрачен, отворен, номинациите да могат да бъдат направени по най-обществения, най-прозрачния начин, да бъде пример за всички други регулатори”, коментира Кирил Петков.

Възможно е обаче ГЕРБ да откаже поканата за вторник, тъй като тогава имат друг ангажимент - Борисов свика национално съвещание на партията в НДК, на което да представи коалиционното споразумение.

То е готово, обяви лидерът. Но в ГЕРБ “не са хора, които могат да гласуват, без да мислят, разясняваме защо искаме коалиционно споразумение, а не сглобки”, обясни той. Чак след това документът ще бъде представен на ПП-ДБ. И така въпреки недоволството им партньорите ще имат само два дни да го прочетат и обмислят и да решат дали да го подпишат.

“И двете страни са поставили документи, които могат да послужат за основа на преговори, трябва да се влезе в процес на преговори. Нямам съмнение, че това

ще отнеме повече от 2 дни,

така че се надявам този период да бъде осигурен, за да може преговорните екипи да прегледат двата документа, къде има съгласие и дали имат време да прецизират текстове. Тогава ще видим какъв ще бъде крайният резултат”, коментира премиерът Николай Денков.

Той не укори Мария Габриел, че още не е готова с оценките си за министрите: “Аз я разбирам. На нея ѝ трябва време да влезе в дълбочина, да проведе разговори с всеки един от тези министри и тя проведе разговори с тях, да разбере какви са причините, ако нещо не е изпълнено, и да може да си състави мнение ще може ли да работи с този човек”.

Пиарът на “Промяната” Найо Тицин връзва мартеничка на Бойко Борисов, който му върна жеста.

СНИМКИ:
ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Пиарът на “Промяната” Найо Тицин връзва мартеничка на Бойко Борисов, който му върна жеста. СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Академикът е готов със своята оценка от месец. Днес двамата с Габриел отново пристигнаха заедно в НС.

Леко разминаване в (не)коалицията има по темата за съдебната власт. Попитан за оставка на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов трябва, Борисов отговори: “Ако има причина, ще поискам оставка. Не виждам никаква причина. Виждам червени пирати, опити да се използва една комисия за политически цели, което надали им донесе успех”.

Денков не отговори дали би му поискал оставката, а Христо Иванов го намекна. “Това, че не може да се докаже, че някой е извършил престъпление, съвсем не означава, че някой не уронва престижа (на прокуратурата - б.р.). И дори да не може да се докаже, че уронва престижа, съвсем не означава, че може да продължи да изпълнява действията и да ръководи институцията, докато тя трябва да бъде лице на пречистването на прокуратурата от тази огромна язва, която се развива пред очите ни”, коментира Иванов. И предложи Сарафов да бъде изслушан в комисия в парламента, преди да се реши може ли да продължи да работи.

Вицепремиерът Мария Габриел и премиерът Николай Денков тепърва ще обсъждат кого да оставят в кабинета
Вицепремиерът Мария Габриел и премиерът Николай Денков тепърва ще обсъждат кого да оставят в кабинета