Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Еди Рама КАДЪР: Туитър/@Medyanin50Tonu
Еди Рама КАДЪР: Туитър/@Medyanin50Tonu

Албания стои и ще стои редом до Украйна колкото е необходимо и докато бъде постигнат траен мир. Това заяви албанският премиер Еди Рама на съвместна пресконференция в украинския президент Володимир Зеленски в Тирана в рамките на срещата Украйна – Югоизточна Европа днес, съобщи АТА, цитирана от БТА. 

Рама определи Зеленски като „лидер на съпротива не само срещу бруталната агресия на една страна, но и на съпротива в защита на демокрацията срещу неоимпериалистическите мечти“.

Албанският премиер заяви още, че Украйна се нуждае от подкрепата на всички, но преди всичко на най-големите и богати страни от демократичната общност. „Обезпокоени сме да видим, че тази помощ понякога замира, че Украйна се превръща във въпрос от вътрешната политика на една или друга страна или (във въпрос) на големи бюрократични забавяния“, каза Еди Рама.

Той заяви още, че „чуваме с много объркани чувства много хора из цяла Европа да казват, че като помагаме и подкрепяме Украйна, като ѝ даваме средствата да защити своя народ и страна, само подхранваме войната. Те казват, че спирането на доставките на оръжие за Украйна ще донесе мир. Това е не само цинично, но и глупаво. Защото не можеш да спреш една война, като обезоръжиш жертвата, а като спреш агресора“.

Албанският премиер каза, че Украйна заслужава да бъде подкрепена с всички необходими средства, за да се защити и да осигури, че мирът след тази война ще бъде справедлив мир, основан преди всичко на десетте точки от плана на президента Зеленски.