Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Шпионаж СНИМКА: Pixabay
Шпионаж СНИМКА: Pixabay

Великобритания ще повдигне обвинение в заговор за извършване на шпионаж срещу шести българин, заподозрян в шпионаж в полза на Русия, съобщи Нова тв

"38-годишният Тихомир Иванчев ще бъде обвинен в заговор за получаване, събиране, записване, публикуване или предаване на документи или информация, която би могла да бъде или е била предназначена да бъде пряко или косвено полезна за цел, накърняваща сигурността и интересите на държавата", посочват от британското обвинение.

Група от петима българи вече е разследвана по обвинения в заговор за събиране на информация в полза на Русия в периода от август 2020 г. до февруари 2023 г.

45-годишният Орлин Русев (вляво), 41-годишният Бисер Джамбазов (вдясно) и 31-годишната Катрин Иванова.
45-годишният Орлин Русев (вляво), 41-годишният Бисер Джамбазов (вдясно) и 31-годишната Катрин Иванова.

През септември 2023 г. петимата обвинени - Орлин Русев, Катрин Иванова, Бисер Джамбазов, Ваня Габерова и Иван Стоянов, бяха оставени за постоянно в ареста. 

Твърди се, че българите са наблюдавали хора и обекти, посочени от Русия. Целта на подобно наблюдение биа да се помогне на Москва да осъществява враждебни действия срещу наблюдаваните цели, включително потенциално отвличане. Прокурорката по делото Кятрин Селби заяви, че групата е била ръководена от 45-годишния Русев.

Петимата са обвинени, че са участвали в заговор с Ян Марсалек, който стои зад една от най-големите финансови измами в Германия и славещ се с добри връзки с руските тайни служби. Той обаче не е обвиняем по делото, въпреки че се смята, че Русев е получавал задачите си точно от него. Марсалек бяга от Виена с частен самолет, точто преди да бъде арестуван по обвинения за финансови злоупотреби. Първо кацнал в Беларус, но се смята, че в момента живее в Русия.