Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пешеходната пътека, на която беше убит 15-годишния Филип Арсов. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ
Пешеходната пътека, на която беше убит 15-годишния Филип Арсов. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Но има проблем - трябва да се броят за връчени, като пристигнат на е-адреса, а не само ако кликнеш на съобщението

Преди няколко дни пуснаха от ареста Петър Тодоров, който прегази 15-годишният Филип Арсов през септември миналата година. Мярката му за неотклонение бе заменена с домашен арест. Тодоров е шофирал с 58 км/ч над допустимите 30 км/ч, като при това е карал с 2,2 промила алкохол!

Прегазва момчето на пешеходна пътека, без да натисне спирачка

Подобни случаи си продължават и човек не може да е сигурен ще се върне ли детето му, излязло навън.

Най-мощното средство за превенция на подобни инциденти е в максималния брой случаи на нарушения на пътя да се налагат наказания и тяхното изпълнение да е неизбежно.

От много година пиша за това, че да си шофьор, е лицензирана дейност, изискваща определено образование, знания и умения, доказвани с изпит за правоспособност. Поради това единствената възможност наказанията да стават неизбежни, е да се съобщава по електронен път на извършителите за наложената им санкция. Именно

от съобщаването тече срокът за заплащане

на наложената глоба или за изпълнение на друга наложена санкция, включително отнемане на книжката.

МВР и Министерството на електронното управление направиха първата голяма стъпка в тази посока, като овреме възложиха изготвянето на софтуерна система за електронно връчване на собствениците на автомобили и шофьорите на посочен от тях или известен на МВР електронен адрес като приложение към изготвената Система за сигурно електронно връчване.

Известяването е и в интерес на шофьорите. Защото иначе за много от тях се натрупват глоби и често информирането им за всички глоби наведнъж, едва при спирането им за проверка, им

идва нанагорно за плащане

А това е и една от причините глобите да не се плащат.

Системата за електронни съобщения до собствениците на автомобили започна да функционира от октомври миналата година и бяха изпратени наложените през последните 4 години глоби. Като резултат събираемостта от глоби рязко нарасна. През декември 2023 г. събраните глоби са с над два пъти повече спрямо декември 2022 г.

Системата показва, че съобщението е получено на мейла или по вайбър до собственика на автомобила. Всъщност системата за връчване е резултат от съчетаването на системата за сигурно електронно връчване с изработената система на Пътна полиция (КАТ).

Един от големите проблеми на сегашната правна уредба по Административно-процесуалния кодекс е, че съобщенията се смятат връчени, само когато се отварят, т.е. когато се кликне върху тях. За съжаление, според Пътна полиция само около 5% от получилите такива съобщения се отварят от получателите.

Пълна глупост е съобщенията от съдилищата да се смятат за връчени в момента, когато пристигнат на електронния адрес, а когато съобщенията са от административните органи – когато получателят ги отвори. Което поставя връчването на благоволението на получателя. А получателят може да не е заинтересован да ги отвори. Поради това спешно се налага да се промени уредбата и съобщенията да се смятат връчени от момента на получаването на електронния адрес на получателя.

Крайно време е да се направят елементарни и поради това лесни промени в нормативната уредба, които да задължават

всеки шофьор и собственик на автомобил да предостави електронен адрес,

на който да му се връчват съобщенията за пътни нарушения.

Засега единствената система, която ефективно работи за всички звена на държавата, е Системата за сигурно електронно връчване плюс няколко специализирани системи – на НАП, за свидетелства за съдимост и др.