Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пенсионерите у нас са малко над 2,04 млн.
Пенсионерите у нас са малко над 2,04 млн.
  • Този модел работи в Канада
  • С нови мерки хоратамогат да работят дългои в добро здраве
  • Има натрупани дисбаланси в пенсионната система и те трябва да се преодолеят с политики, за да може да се върнат справедливостта и доверието в системата

7 социални министри - Иванка Шалапатова и шестима нейни предшественици на поста, се събраха на дискусията на "Клуб "24 часа" Визионери". Те обсъждаха как хората да имат достойни старини. Всеки от седемте социални министри представи и своя концепция за проблемите и техните решения.
Започнахме с Лидия Шулева, продължихме с Ивайло Калфин, Минчо Коралски, Христина Христова, Емилия Масларова и Хасан Адемов. Днес ви представяме мнението на Тотю Младенов. Той бе социален министър от 27 юли 2009 г. до 13 март 2013 г. Първо се зае със спирането на скока на безработицата, увеличаване на заетостта и по-ефективна социална защита на работещите. Стартира преговорите за продължаване на пенсионната реформа. Въведе ваучерите за храна, които се изплащат от фирмите на служителите.

Всички недостатъци в социално-икономическата система рефлектират върху пенсионната, като започнете с демографската картина, нивото на заетост и доходите, квалификацията на работниците, нивото на образование и преквалификация, на здравеопазване, какви са условията на труд в предприятието, каква е държавната политика по профилактика и рехабилитация, какво е нивото на колективните трудови договори. Това е комплекс от неща и когато говорим за реформа в пенсионната система,

не се визират само вдигане на възрастта и стажа и размерът на осигурителните вноски,

а целият комплекс.

В пенсионната система има натрупани дисбаланси и те трябва да се преодолеят с политики, за да може да се върнат справедливостта и доверието в системата.

Всички знаем, че моделът от години е тристълбов, но той се изкриви. При, грубо казано, 24 млрд. лв. годишен бюджет на държавното обществено осигуряване, 46% са от данъци, а държавата е най-големият стълб в пенсионната система.

Преди години се запознахме с канадската система, която е отново тристълбова. Но там първият стълб е нулев и това са пенсии, които се плащат само от данъците. И независимо кой колко време е работил, като навърши определена възраст му се дава тази пенсия - на всички поравно.

Вторият стълб е според осигурителния принос на работниците и служителите към системата.

Той се управлява от националния осигурителен институт и пак е с индивидуални партиди на осигурените. Третият стълб са частните пенсионни фондове и фирмените влогове, където участват допълнително и по желание работодателите и техните работници. Това е изчистеният тристълбов модел, който е в Канада и е внедрен и в други страни по препоръка на Световната банка.

Ако търсим изчистване на системата в България, една от стъпките е тази. Ние имаме около 2 млн. пенсионери и около 12 млрд. лв. годишно участие на държавата в пенсионната ни система, които идват от данъци. Ако разделим 12 млрд. лв. на броя на пенсионерите ще получим пенсия около 500 лева и това е приносът на държавата, без да говорим за приноса на осигурените лица. Когато зависиш от осигурителния си принос във втория стълб, никой не може да се сърди, че получава малко.

Възрастните хора трябва да имат активен живот, а това става със специални програми - профилактика и рехабилитация на работниците и служителите, за да могат те да бъдат в добро здраве. Преди години правихме изследване сред хората, които са ползвали програмата за профилактика и рехабилитация на НОИ. 60% от хората, ползвали програмата за 10 дни, казват, че

след това 6 месеца не боледуват и не ползват болнични

Това е ефектът за държавата, работниците и бизнеса. Трябва да направим такива политики, че да дадем възможност на хората да работят по-дълго в добро здраве и с мотивация.

Трябва да се ползва миксът от услуги при възрастните хора. Има много добре изградени системи за социална помощ - това са интегрираните социални и здравни услуги за възрастни и хора с увреждания в домовете. Сега трябва да се направи и деинституализацията на домовете за възрастните хора.

От 10-15 г. се върти един проектозакон за доброволчеството, но все още го нямаме. В цял свят едно от основните неща е доброволчеството, което е развито изключително силно.

Няма нищо лошо хората и да работят, и да получават пенсии. Това е и решение на Конституционния съд, спроред което това са отделни права.

* Заглавието е на редакцията