Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Издирваната Ивана Георгиева от Дупница.
Издирваната Ивана Георгиева от Дупница.

Издирвана вече 5 ден Ивана Георгиева от Дупница коренно е променила поведението си от есента на м.г.

Това разказа Виолета Стефанова- Савова, директорката на училището, в което учи 17- годишното момиче. 

В 8 клас Ивана започнала онлайн обучение, но още тогава личало, че е по-различна от другите деца. 

"При нея вероятно дойде по-късно и в края на м.г. мина в другата крайност. От срамежливо и затворено дете стана много по отворена, ходеше по-разголена. Говореше глупости и цинизми. От около месец проявява нетипично поведение, напуска часовете, влиза в стаите на други колеги. Срещнах се с майка й и казах, че има проблем, да я заведат на лекар", разказа директорката Савова.

Оттогава всяка седмица тя е говорила с майката на единадесетокласничката заради проблемното й поведение.

Понякога си мокрила главата, казвала я, че я боли главата, стояла е до трети- четвърти час и си е тръгвала, отсъствала е по няколко дни и после пак се връщала на училище.

В деня на изчезването й не се е държала по-различно от преди. Сутринта класната й Весела Владимирова я видяла с опаковка парацетамол. Казала й, че е болна и си го е купила. Госпожа Владимирова й прибрала опаковка, но след три учебни часа, Ивана отново се сдобила с блистер от лекарството.

В 12:25 ч., когато Владимирова минава покрай кабинета, където Ивана имала час, видяла врата да се отваря силно.

"Чух Ивана да казва "пишете ми отсъствие, аз имам бележка. Чантата и телефона ще ми вземе мама. И друг път се е случвало тя да си оставя телефона в училище и после майка й да идва да го прибира", разказа класната. 

Тогава тя се обадила на майката на ученичката, за да й каже какво се е случило и че е притеснена колко хапчета е изпила Ивана.

Преди време е имало предложение момичето да бъде прехвърлено в самостоятелна форма на обучение, н родителите отказали.

"Не децата тормозеха Ивана, а Ивана тормозеше децата като нарушаваше учебния процес. В последно време ползваше много и безразборно енергийни напитки, и кола, внесени отвън. Когато съм ги виждала, съм ги взимала и обяснявах колко са вредни. Класната й в последния месец се беше превърнала в бавачка на Ивана. Момичето въобще не е тормозено, напротив тя е лансирана и от учители и от ученици", допълни директорката. 

Според психолога на гимназията Галина Симеонова от тази учебна година момичето вече проявява нетипично поведение и са водени разговори с майка й да предприеме мерки.

"При нас нямаме никакви медицински документи какво и е състоянието. Аз не поставям диагнози, имаме само задължителните медицински документи за прием в училището, където пише, че е с нормален психически статус. Никой от родителите й не се е оплаквал, че тя е жертва на тормоз. В класа й има други ученици със СОПТ и работим с децата да бъдат толерантни към тях, допълни психолога Симеонова.

 През сълзи класната й каза, че обгрижва децата повече от собственото си дете. Почти всички учители са участвали в издирването на Ивана, включвали се и децата от класа й. 

"Не си е тръгнала заради хапчето, защото аз й ги взех през първия час, а тя стоя до петия", каза класната.

Медицинската сестра обясни, че от януари до сега Ивана три пъти я е посещавала. Първо с главобол и болки в гърлото, втория път с кървене от лявата ноздра и третия път, защото се чувствала отпаднала. 

Сестрата й мерила кръвното, което било нормално и й е давала по половин хапче парацетамол. 

В училището не знаят защо Ивана си е подстригала косата. В социалните мрежи вървят предположения, че я е била заставена насила.

"Нямам обяснения защо е решила да се подстриже, казала е на колеги, че някъде взимали само по три лева и затова е отишла да си отреже косата. Не мога да кажа какво се е случвало в семейството й, познава само с майката, с нея контактуваме, с бащата не сме се виждали", обясни директорката.                 

Жената, която е на портала на гимназията допълни, че Ивана наистина напоследък се променила много. Допреди няколко месеца не разменяла и дума с нея. Отскоро започнала да й казва "Добър ден". "Пиеше много енергийни напитки и кафе. Пушеше и цигари, виждала съм електронни и винаги съм й правила забележка", допълни жената на портала.