Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Виталий Кличко е против оставката на главнокомандващия на Въоръжените сили на Украйна 
Снимка: Instagram/@vitaliyklitschko
Виталий Кличко е против оставката на главнокомандващия на Въоръжените сили на Украйна Снимка: Instagram/@vitaliyklitschko

Кметът на Киев Виталий Кличко заяви, че оценява досегашната германска военна помощ за Украйна, но каза, че вече е време канцлерът Олаф Шолц да изпрати на страната му ракети с голям обсег, предаде ДПА.

В интервю, което даде наскоро за германската новинарска агенция, Кличко каза, че "един от най-важните въпроси" за Украйна е дали Германия ще достави исканите крилати ракети "Таурус".  

"Ние защитаваме страната си. И затова се нуждаем от "Таурус". Можем да ги използваме за унищожаване на руска военна логистика", обясни Кличко. Кметът на Киев добави, че в крайна сметка очаква положително решение от германското правителство.

През май миналата година Украйна поиска от властите в Берлин крилати ракети "Таурус", които са високоточни и имат обхват от 500 километра. Украинската армия иска да ги използва за удари срещу руски позиции и военни складове далеч зад фронтовата линия.

"Германия накрая се събуди и ни помага много", коментира Кличко отказите на Шолц по-рано да изпрати други мощни оръжия на страната му.

Германският канцлер обаче продължава да блокира доставките на ракети "Таурус" за Украйна, защото се опасява, че оръжието с големи възможности може да бъде използвано от украинските сили за нанасяне на удари по ключови руски цели и по този начин да ескалира напрежението между Берлин и Москва.

Виталий Кличко призова и останалите съюзници на Украйна да продължат да я подкрепят, предаде БТА. 

Бившият световен шампион по бокс определи задънената улица, в която попадна Конгресът в САЩ що се отнася до отпускането на нова военна помощ за Киев, като "огромна заплаха за демокрацията".

"Не трябва да губим. Защото в противен случай целият демократичен свят ще загуби", каза Кличко.