Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лидерът на ДБ и бивш правосъден министър Христо Иванов бе основният двигател на конституционните промени.
Лидерът на ДБ и бивш правосъден министър Христо Иванов бе основният двигател на конституционните промени.
  • Отрече да е лобирал Андрей Янкулов да бъде избран за главен прокурор
  • Пеевски беше готов да участва в делкане на регулаторите 2/3 за ГЕРБ и ДПС, заяви депутатът

"Проблемът е, че ДПС иска да бъде скрит партньор на ГЕРБ в това разпределение и че не иска да има ясни правила и регламент с ясна политическа отговорност между двете политически формации, които носят отговорност за управлението - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, за това как ще се разпредели цялата тази власт" - така съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов отговори на обвиненията на Делян Пеевски, че му е "седял в скута" и е "пил мазно турско кафе".

Ядът на Пеевски Иванов коментира така: "Ние се опитваме да разговаряме с ГЕРБ за наистина важна тема като реформите, регулаторите и борбата с корупцията и изведнъж господин Пеевски се самовзривява с поредната фойерверка от безвкусни пошлости".

Иванов отказа да коментира твърденията на Пеевски и да каже седял ли му е в скута и пил ли е мазно турско кафе. "Ние сме древна професия, но професията, от която се вадят такъв тип компромати и се превръщаш сам себе си в компромат, е по-древна от нашата и аз не я упражнявам", каза той.

По-рано днес пред медиите Пеевски обяви, че Иванов е искал Андрей Янкулов да бъде избран за главен прокурор, а Сава Петров - за негов заместник. Янкулов бе предложен за вътрешен министър в проектокабинета на ПП-ДБ преди сформирането на правителството с ГЕРБ. Сава Петров е прокурор във ВКП.

"Изобщо не съм коментирал такива теми", отсече Иванов, но защити Янкулов: "Ако бъдещият Висш прокурорски съвет избере някого с профила на господин Янкулов, мисля, че ще бъде много добре за България, защото ако някой с профила на господин Янкулов бъде избран, нямаше да има Нотариуса и Осемте джуджета, щеше да има реални разследвания. В този смисъл господин Пеевски ми прави услуга с това, че ясно показва какъв е проблемът".

"За момента да, темата е регулаторите, как ще бъде избран следващия главен прокурор и той да не бъде избран като главния прокурор по времето на доминацията на ГЕРБ и ДПС - Гешев и Цацаров. Ако по мое време бяха избрани такива главни прокурори, аз бих си мълчал. Особено на фона на Нотариуса бих бил по-кротък. Но се надявам да се успокоят страстите и да се върнем към разговора за това как да продължим реформите отговорно", посочи Иванов.

"ДПС има обективен интерес да се опита да си промени позиционирането и във вътрешнополитически, и в международен план, подкрепяйки реформата в конституцията. Това беше мъдро и разумно от тяхна страна в техен собствен интерес. Сега господин Пеевски е напът да изгори целия този капитал с поредното си изхвърляне, защото сдържаността никога не е била негова силна черта", коментира депутатът.

"ДПС си прави услуга, като гласува за правилни неща. Всяка партия е по този начин, ако не се занимава, как казваше почетният председател - с корпоративна корупция", каза още той.

Според него ядът на Пеевски се е породил от негово интервю, в което прогнозира, че нова предизборна кампания "ще изведе обратно темата за ролята на ДПС", а реакцията на политикът от ДПС го е доказала.

Той отрече формациите да са се използват помежду си и нарече тези твърдения "интригантстване".

Вчера вицепремиерът Мария Габриел също отхвърли меморандума на ПП-ДБ. "Госпожа Габриел не заслужава да бъде изтъквана напред да заема подобна позиция. Разговорът ни е очевидно с господин Борисов", лаконичен бе Иванов.

Той настоя управленските им партньори да разговарят с тях и да кажат конкретно какво не им харесва в меморандума и детайлно да опишат своите предложения. "Например "Не ни харесва това, което вие предлагате за процедурата за регулаторите и отговорността в нея. Харесва ни, както каза Деси Атанасова, 2/3 за ГЕРБ и ДПС". Това беше тяхната оферта - това им харесва. Там не си спомням някой да е казал, че това е антиконституционно или какво делакане е това. Беше готов господин Пеевски да участва при тази оферта", коментира Иванов, а по-късно добави: "Това е по старата максима "Всяка сделка, в която аз не участвам, е корупция".

Очаквайте подробности!