Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тя е единствената жена, която Навални е обичал.

СНИМКИ: ГЕТИ
Тя е единствената жена, която Навални е обичал. СНИМКИ: ГЕТИ

На 14 февруари опозиционерът я уверява, че сега я обича много по-силно. Тя споделя тяхна снимка как той я целува по главата

През 2020 г. тя "счупи" системата, принуждавайки Путин да ѝ разреши да премести съпруга си в германска клиника, за да го лекуват от отравяне с "Новичок"

Двамата се запознават на почивка в Турция през 1998 г. и оттогава са неразделни. Обожавали да прекарват времето си с двете си деца – Даша и Захар

Единствената жена, която Алексей Навални е обичал през целия си живот, е съпругата му Юлия. Признавал е неведнъж, че не би се справил с предизвикателствата си като опозиционер без любовта й.

47-годишният изявен критик на руския президент Владимир Путин почина мистериозно в затворническата колония "Полярен вълк" преди няколко дни. След разходка той изпаднал в безсъзнание и малко след това издъхнал. Според последните новини, по тялото му е имало синини, а световната общественост е убедена, че смъртта му не е случайна и че той е убит.

Наказателната колония със специален режим, в която бе изпратен опозиционерът в началото на годината, се намира в селището Харп, където живеят около 5000 души, в Ямало-Ненецкия автономен окръг. Там има още няколко зандана от същия тип – "Полярна сова", където се изпращат особено опасни престъпници, осъдени на доживотен затвор, и колония № 8 "Полярна мечка". През зимата в Харп

температурата пада до минус 40 градуса,

а през лятото селото е измъчвано от комари и мушици.

Навални бе поставен в най-голямата възможна изолация с цел да се спрат неговите изяви от затвора. Дори и далеч обаче, в мислите си той бил винаги с децата и съпругата си.

Последната публикация на отявления критик на Кремъл в телеграм била в сряда (14 февруари) и е била посветена на Юлия за Деня на влюбените:

"Скъпа, с теб всичко е като песен. Между нас има градове, летящи светлини на летищата, сини виелици и хиляди километри. Но чувствам, че си близо всяка секунда и те обичам все повече и повече."

Юлия Навалная подкрепяше Алексей във всеки негов политически протест.
Юлия Навалная подкрепяше Алексей във всеки негов политически протест.

Първата дама на руската опозиция, както я наричат медиите в Москва, се закани, че ще продължи делото на съпруга си. Тя едва сдържаше сълзите си във видеообръщение: "Преди три дни

Владимир Путин уби съпруга ми Алексей Навални.

Алексей почина в затворническа колония след 3 г. мъки и изтезания Най-важното нещо, което можем да направим за Алексей и за себе си, е да продължим да се борим, по-отчаяно и по-яростно от преди.Трябва да използваме всяка възможност да се борим срещу войната, срещу корупцията, срещу несправедливостта, да се борим за честни избори и свободата на словото, да се борим, за да си върнем страната. Знаем точно защо Путин уби Алексей преди дни... Със сигурност ще разберем кой точно е извършил това престъпление и как е извършено. Ще назовем имена и ще покажем лица", категорична беше Юлия.

Нейните закани притесниха световната общественост, тъй като сега нейният живот и този на децата й също може да са застрашени.

"Путин уби съпруга ми, защото не можа да го пречупи - каза Навалная във видео. - Путин не само уби Алексей, той искаше да убие и нашата надежда. Руските власти крият тялото на Алексей. Чакат следите от "Новичок" да изчезнат. Не ме е страх. Не се страхувайте и вие."

Юлия за пореден път показа, че е безстрашна, а Навални още при запознанството им осъзнал, че е такава и ще го подкрепя винаги.

Алексей и Юлия се срещат по време на почивка в Турция през 1998 г., когато и двамата са на 22 г. Тя

се качила в същия туристически автобус,

в който се возел и той. Самият той по-късно многократно е разказвал, че още щом я видял, осъзнал, че тя ще е бъдещата му съпруга.

Юлия Амбросимова е родена в Москва през 1976 г. Тя е дъщеря на уважаван учен. Завършва икономика и е

на път да стане изявен банкер

Юлия Навалния се закани, че ще продължи делото на съпруга си.
Юлия Навалния се закани, че ще продължи делото на съпруга си.

Романтичната почивка обаче прераства в сериозна връзка.

Оттогава двамата били неразделни, защото имали много общи интереси. През 2000 г. вдигнали сватба, а на следващата година се родила и дъщеря им Даша. Те стават родители за втори път през 2008 г., когато се появил и синът им Захар. Малките били причината Юлия да се откаже от банкерската кариера и да се посвети на отглеждането на децата.

Когато политическата кариера на Навални започнала да набира скорост, тя го подкрепяла във всяко негово начинание, но без да е център на внимание. Въпреки това се появявала на няколко публични ангажименти вместо него.

Основният принцип на двамата бил да прекарват колкото може повече време с децата си и да не крият нищо от тях. Винаги когато успеели да се съберат всички заедно, вечер се забавлявали със сериите на "Семейство Симпсън". Посещавали театрални постановки, обикаляли страната с приятели или се съревновавали в битки на компютърни игри.

Те живеели в съвсем обикновен апартамент,

разположен в не особено престижен район на Марино.

Алексей и Юлия можели лесно да бъдат намерени в московското метро или супермаркет, избирайки храна за вечеря.

В затвора мислите му винаги били насочени към нея и децата.
В затвора мислите му винаги били насочени към нея и децата.

Те не се криели от хората зад черни очила и шапки, а когато ги помолели за обща снимка, винаги откликвали.

Навалная разказвала, че Даша и Захар винаги знаели защо баща им е държан в затвора, когато лежал за неразрешени масови събития или организирането им.

"На 5 или дори 4 г. беше Даша, когато я попитаха в детската градина какво прави баща ѝ – разказва Юлия преди години. – Тя отговори, че работи на митинги, а във втори клас каза, че баща ѝ се бори с измамници.

За нея е абсолютно нормално татко ѝ да прави това, тя е наясно с всичко. Тя го подкрепя и разбира, че той се бори за справедлива кауза. Много се гордея със съпруга си. Винаги постъпва според съвестта си. И се радвам за него - всяка секунда от живота си.

Той говори директно, честно и открито

Той е истински свободен човек."

Наследниците на Навални израстват в хармония, но в същото време и в дисциплина. Родителите им мечтаят да им дадат добро образование в чужбина. И целта е постигната. Даша завършва средното си образование в Русия, а през 2019 г. заминава за Калифорния, за да учи в Станфордския университет. Тя активно поддържа свой блог, откъдето неведнъж призовава сънародниците си, които мечтаят за добро образование в чужбина, да не се страхуват да се запишат в чуждестранни университети.

Активно се интересува от социология, психология и комуникации, но политиката не ѝ е страст. Брат ѝ Захар също завършва основното си образование в Русия. За него се знае, че е изключително любознателен и прилежен ученик. Според някои източници момчето живее в САЩ, а според други – в Германия.

Когато Алексей Навални е в затвора заради масовите протести в Русия, децата и съпругата му го подкрепят, а Юлия тогава пише в профила си в инстаграм: "Обичам те толкова много. Със сигурност всичко ще бъде наред. Винаги сме се справяли и сега трябва да се справим. Благодаря на всички за подкрепата."

Първата дама на опозицията наистина се справя с всичко. Тя буквално "счупи" системата - и се пребори на 22 август 2020 г. Навални да бъде транспортиран до една от германските клиники, където беше потвърдено, че е отровен. Тогава няколко независими руски медии я обявиха за "Герой на годината" заради

отказа ѝ да се преклони пред волята на руските власти.

Всъщност всичко започна, когато семейство Навални привлякоха световното внимание през 2020 г. Тогава Алексей беше откаран по спешност в болница след съмнение за отравяне.

Когато научила за случилото се, Юлия веднага отишла, за да го види. Лекарите обаче не ѝ позволили да влезе при него и ѝ

поискали оригинално свидетелство за брак,

с което да докаже, че е негова съпруга. Шефът на болницата отказал да общува с нея и не дал разрешение за преместването на опозиционера в европейска клиника.

Тогава Юлия изпратила отворено писмо до президента Владимир Путин. След упорита борба с тя успяла да измъкне любимия си от страната.

Малко след като отявленият критик на Кремъл бе излязъл от комата и беше започнал да се възстановява, публикува трогателно послание в социалните мрежи: "Юлия ми пееше песни, пускаше музика. Говореше весело и се смееше, разказваше ми... Всяко нейно посещение буквално се превръщаше в лечебно, а очакването засилваше този ефект. И каквото и да е научно-медицинското обяснение, сега знам, от собствен опит – любовта изцелява и връща към живот. Юлия, ти ме спаси и нека запишат това в учебниците по невробиология!".

Юлия и децата им Даша и Захар по време на посещение в болницата, докато лекуваха Алексей Навални от отравяне с "Новичок".
Юлия и децата им Даша и Захар по време на посещение в болницата, докато лекуваха Алексей Навални от отравяне с "Новичок".

И така, повече от 25 г. Юлия неотменно подкрепяше съпруга си по трънливия му политически път. Тя споделяше възгледите му, но не търсеше публичност.

"Не се омъжих за перспективен юрист,

нито за опозиционен лидер – споделяла е тя в интервю. - Омъжих се за млад човек на име Алексей, с когото още от самото начало ми беше ясно, че са възможни резки обрати, така че за мен нищо неочаквано не се е случило."

Сега Юлия е съсипана, но все още не иска да повярва, че съпругът ѝ си е отишъл, и до последно ще се надява, че може би все още е жив.