Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ангел Найденов КАДЪР: NOVA NEWS
Ангел Найденов КАДЪР: NOVA NEWS

Проблемите в армията могат да бъдат очертани в три посоки - хора, техника, пари. Президентът говори за нуждата от действия, свързани с недостига на офицерски състав и малкото кандидати. Началникът на отбраната е засегнал проблемите с недостатъчните ресурси, независимо от увеличението на бюджета за отбрана, който е плюс 800 млн. лева. Отбелязва се технологичната изостаналост на въоръжените сили, както и закъснялата модернизация. Това заяви пред NOVA NEWS бившият военен министър Ангел Найденов.

Според него инвестициите в отбраната са ключови. „Липсата на конкурентност на пазара на труда, проблемът с жилищната политика и подобряване на условията в казармените райони, повече грижи за семействата на военнослужещите. Това са сред проблемите. Новопостъпилите трябва да имат възможността да се реализират. Ямболци имат право да искат референдум за разполагане на войски на НАТО, но това влиза в противоречие с интересите на страната. Иска ли населението военните да продължават да живеят и да служат в сегашните условия? Те против ли са подобряването на условия - изграждане на нови помещения и настаняване на по-голямо число военнослужещи? Заетостта на местно ниво в строителството и отбраната също е аспект на разговор", коментира Найденов.

По думите му Украйна не е могла да отбрани Авдеевка, защото не е имала достатъчно боеприпаси. „Жертвите като бройка са 1 към 10 в ущърб на Русия, близо 50 000 са загиналите. Руските части обаче са далеч по-многолюдни, атакуват ожесточено, без да си дават сметка за загубите. Авдеевка е победа с пропагандна цел в навечерието на президентските избори. Недостиг на боеприпаси се забелязва по целия украински фронт. 2024 г. се очертава като най-тежката. Прогнозира се, че ще продължи като позиционна без възможности за голям пробив. В най-лошия случай сценарият предвижда нови териториални придобивки за Русия", смята той.