Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Така изглеждат рециклирани отпадъци, които след това могат да се използват. Изпратените от Италия в България не стават за друго освен за заравяне или изгаряне при много висока температура - дори тогава отделят отровни вещества. Снимки "24 часа" и АРХИВ
Така изглеждат рециклирани отпадъци, които след това могат да се използват. Изпратените от Италия в България не стават за друго освен за заравяне или изгаряне при много висока температура - дори тогава отделят отровни вещества. Снимки "24 часа" и АРХИВ
  • Измама с кодове превръща един вид отпадъци в друг, неподлежащ на рециклиране, разкриват италиански прокурори
  • Батак, Казанлък, Калитиново, Големо село, Мизия, Горник и още десетки места в страната  бяха засипани с вносен боклук, който може само да се гори – и да вреди
  • И в Италия, и в България в схемата участват хора, познати с измами и присъди, други тепърва са обвинени
  • Още през 2021 г. „24 часа” откри присъствието на клана Акарино от Ндрангета в Пловдив – влиянието му се разширява

 Бизнесът с отпадъците е свързан с кодове. EER 191204 означава „пластмаса и гума“, които трябва да се рециклират. EER 191212 посочва категорията „други отпадъци“, които могат само да се заравят или изгарят, следователно са по-евтини за управление. Ако бъде сменен кодът и едните отпадъци да се представят за другите - може да се спечелят милиони.

Мениджърите на Il Truciolo, семейна компания със седалище в Албавила на италианската провинция Комо, знаят това много добре. Компанията е обвинена от прокуратурата в Милано, че е спечелила незаконно 4 милиона евро, използвайки този трик.

 Разследващите пишат, че са открили доказателства за поне два незаконни износа на хиляди тонове отпадъци. Единият - в посока България. Процесът, по който са обвинени 16 души и 3 фирми, вече е във фаза на предварителното съдебно заседание. „24 часа”, заедно с италианския вестник Domani  и румънската медия De fapt, разследва случая, при който в България незаконно за влезли хиляди тонове текстилни отпадъци.

А други стотици

хиляди за малко

да влязат

Всъщност още през юли 2016 г. кореспондентът на „24 часа” в Италия съобщава за големи количества отпадъци от южна Италия - Неапол и Палермо, които са изпратени в България – във Варна и в Полски извор, до Камено, Бургаско. Три години по-късно същото се случва и от столицата на италианския Север – Милано.

 На 29 ноември 2019 г. карабинерите от отдел Ное в Милано получават спешен сигнал от Италианската агенция за монополи: фирма Il Truciolo се опитва да изпрати в България товарен влак с отпадъци с етикет EER 191204.

 Според етикета това е пластмаса, събрана за рециклиране: общо 815 000 кг. Вътре в балите с отпадъци, готови за отпътуване, полицията открива пластмаса, но също така и много „текстилни отпадъци, дунапрен, тетрапак, дърво, чехли, керамика, ютии, телефони“.

Реално товарът е трябвало да бъде етикетиран като „други отпадъци“, с код EER 191212. И това би увеличило значително цената на пратката, както и щеше да изисква разрешение от регион Ломбардия.

По документи товарът е трябвало да стигне до малкото селце Големо село, на час път от София, близо до ТЕЦ "Бобов дол". Получател на пратката е българската фирма „Хийт енерджи” ЕООД, става ясно от разследването на италианските прокурори.

Основана през 2009 г. в Перник, фирмата официално се занимава с търговия с горива. Почти 100% от акциите й принадлежат на компанията „E-консулт 2007”, чиито акционери са регистрирани в офшорните зони Белиз и Сейшели. Със съвсем малък дял е Диляна Авджиева, която не намерихме на контактите, посочени във фирмите, в които участва. Ще публикуваме позицията й по темата веднага щом ни я предостави. 

Карабинери разглеждат незаконни отпадъци край Милано.
Карабинери разглеждат незаконни отпадъци край Милано.

 Според разследването на италианското правосъдие, ръководено от прокурора Франческо де Томази, износът за България е следвал три стъпки. Товарът с отпадъци със сменени етикети се подготвя от Il Truciolo.

 Следва посредникът

Cube Ecologia,

който го изнася за България за да го поеме „Хийт енерджи”.

 Cube Ecologia е италианска компания, но по-голямата част от собствеността й към момента на опита за износ на отпадъците, се контролират от друга българска компания, наречена „Трейд шипинг”, става ясно от разследаването на италианските прокурори.

 „Трейд шипинг” е известна в България с протести и скандали, свързани с отпадъци. През януари 2020 г. проверка на българските власти разкрива 400 тона отпадъци, незаконно депонирани в община Мизия, в северната част на страната.

Едноличен акционер и директор на „Трейд шипинг”е Стоеслава Ланджева. Включително по времето, когато българското дружеството поема контрола над италианската Cube Ecologia. Ланжева участва в още няколко фирми в България. Телефонът, посочен в регистрацията на „Трейд шипинг” е изключен, показа проверка на „24 часа”. Ще публикуваме коментар по темата от г-жа Ланджева веднага, веднага щом тя се свърже с редакцията.

Италианските разследващи установяват също, че българската фирма "Хийт Енерджи" ЕООД е доверен клиент на Il Truciolo. От април до ноември 2019 г.

 Il Truciolo изпраща

почти 5000 тона отпадъци

на българската фирма

Винаги с код "пластмаса и гума".

Il Truciolo е собственост на семейство Заваризе-Джакомаци от Мариано Коменсе в областта Комо. Занимава се с изхвърляне на различни видове отпадъци и има годишен оборот от около 20 милиона евро.

 В документите по разследването се казва, че в друго съдебно производство италианските власти са открили, че Il Truciolo е получила отпадъци и от фирма на Марио Акарино, смятан за част от Ндрангета. Мъжът беше осъден на 2 години и 6 месеца през ноември 2021 г. от съда на Бусто Арсицио за незаконно изхвърляне на отпадъци.

 Роден в Torre Annunziata, Марио Акарино е добре известен в бизнеса с отпадъци. По-големият му брат Салваторе, също важна фигура от Ндрангета, беше осъден за незаконен трафик на отпадъци от Италия. От години Салваторе е беглец от правосъдието, като за последно е идентифициран в Тунис през 2015 г..

 Марио Акарино, от друга страна, остава „на светло”.  „24 часа” и L'Espresso писаха през март 2021 г., че той е собственик на пловдивската фирма "Акар Еко", в която споделя собствеността си с Мюзеин Кадир.

Тя е сестра на Красимир Златански (който преди да си смени името се е казвал Кадир Авни Кадир), осъден за наркотрафик в Италия (4,5 кг кокаин). В интервю за „24 часа” тогава Златански каза, че лично е запознал сестра си с приятеля си Марио Акарино и им е помогнал да станат партньори.

Мюзеин Кадир
Мюзеин Кадир

Според информация от Търговския регистър, в България има нова компания, собственост на италианец с фамилия Акарино: Джовани, на 77 години, роден в Кастел Сан Лоренцо, живеещ в Неапол. Фирмата се казва „Бигз” ООД и е посочила адрес в София.

Красимир Златански (който преди да си смени името се е казвал Кадир Авни Кадир)
Красимир Златански (който преди да си смени името се е казвал Кадир Авни Кадир)

Според информационната система „Сиела” Джовани Акарино е закупил 100% от акциите в „Бигз” на 23 февруари 2021 г. В Италия мъжът в момента е едноличен акционер в пет фирми от Кампания, които се занимават с търговия на едро с текстилни продукти, домакински уреди, компютри, хартия и др. Онлайн намерихме уебсайта само на един от тях, House Srl, компания от Неапол, която продава електрически велосипеди и има второ седалище в Дубай.

Свързахме се с фирмата, но

 Джовани Акарино не

отговори на нашите въпроси

На молба за коментар относно обвиненията, повдигнати от областната дирекция за борба с мафията в Милано, от фирма Il Truciolo ни отговориха, че ги смятат за „напълно неоснователни”. И подчертаха, че имат „пълно доверие в съдебния орган, така че неучастието им във връзка с обвиненията да бъде признато“.

 Още две български фирми са приемали вносни отпадъци, става ясно от разследването на италианските прокурори: „БГ Рециклинг” ЕООД и „АТЗ проджект” ЕООД. В тях участват различни собственици и управители,

но са регистрирани на един

и същи адрес в София

– „Младост-1, ул. "Димитър Моллов" 4.

Отново около фирмите има скандали и протести при депониране на отпадъци.

През януари 2020 г. „АТЗ Проджект“ складира 24 000 тона отпадъци на открито в покрайнините на град Стара Загора, в землището на село Калитиново.  Жителите масово протестират, а управителят на фирмата Светлан Убчев обещава да спре проекта си (за производство на изделия от лек бетон) и да извози отпадъците.

„Факт е, че към момента на мястото има огромен фотоволтаичен парк  и няма никакви отпадъци, всичко е изчистено”,  съобщи за „24 часа” кметът на Калитиново Иван Костадинов. Според него това показва колко е важна обществената реакция при такъв проблем – след протеста собствениците на парцела са сменили предназначението му и в крайна сметка са изградили екологична инвестиция.

Даниел Шопов е собственик на другата фирма, която приема италиански отпадъци - "БГ Рециклинг". Тя има закупени или наети площадки в района на Стара Загора и на други места, където депонира отпадъци. Дълго се опитвахме да намерим г-н Шопов, но в нито една от регистрациите на многобройните му фирми не е посочен телефон за връзка. Ще публикуваме мнението му веднага щом се свърже с нас.

 Даниел Шопов е имал бизнес отношения със Спас Маринов, собственик на "Индъстри ресайклинг груп", регистрирана в Казанлък. И тя внася италиански отпадъци в България. Около тази фирма също избухват скандали – известни са поне два случая. Първият е в центъра на Батак, в двора на бивше военно поделение. Там през януари 2020 г. " Индъстри ресайклинг груп"

много бързо разтоварва

250 тона отпадъци от Италия

 Населението протестира масово.

Кметът на Калитиново Иван Костадинов
Кметът на Калитиново Иван Костадинов

Проверката тогава показва, че фирмата е получила разрешение от РИОСВ – Пазарджик да депонира шест пъти повече отпадъци в Батак, отколкото генерира самата община за цялата година. От РИОСВ-Пазарджик, сега издирват шефа на "Индъстри ресайклинг груп" Спас Маринов, за да му връчат наказателно постановление, защото не премахва депонираните отпадъци, както е поел ангажимент. И вече месеци не могат да го намерят, показа проверка на „24 часа”.

Нашите усилия да се свържем с г-н Маринов също се оказаха напразни – той не отговаря на телефоните, посочени в многобройните фирми с негово участие. Пред медии преди години Маринов твърди, че е измамен от италианците, получавайки различен тип отпадъци от тези, за които е сключил сделка.

Явно е измамен нееднократно, защото неговата фирма "Индъстри ресайклинг груп" внася и други 22,72 тона текстилни отпадъци от Италия. През май 2020 г. е подаден сигнал от ГКПП Дунав мост 2 – Видин за превоз на въпросната фирма, извършена е проверка от РИОСВ-Монтана, при която е установен незаконен превоз на 22,72 тона.

Част от 250-те тона боклуци, изсипани в бившето поделение в Батак.
Част от 250-те тона боклуци, изсипани в бившето поделение в Батак.

Според анализ на риска, извършен от дирекция "Национален координационен център", българска фирма с инициали И.Р.Г. е определена като високорискова по отношение на трансграничния транспорт на отпадъците, поради което в писмо до Главна дирекция "Гранична полиция" и Агенция "Митници" министърът на околната среда и водите Емил Димитров настоява за строг контрол на всички транспорти за въпросната фирма, се казва в официално прессъобщение на МОСВ тогава. Проверка на „24 часа” показа, че става въпрос именно за "Индъстри ресайклинг груп”.

Установихме също, че Спас Маринов е бил арестуван още в началото на ноември 2004 година при акция на антимафиотите от Стара Загора и София за източване на ДДС в особено големи размери чрез извършване на фиктивни сделки за милиони левове в областта на енергетиката. Даже в някои медийни заглавия се твърди, че го е арестувал Бойко Борисов, който тогава е главен секретар на МВР.

Незаконни отпадъци, пренасяни през границите с камион.
Незаконни отпадъци, пренасяни през границите с камион.

За престъплението източване на ДДС Маринов получава условна присъда.  Отделно го съдят за пране на пари, тъй като с част от източения ДДС, който е предмет на умишлено тежко престъпление, е закупил недвижим имот. Очевидно присъдите не са попречили на г-н Маринов да продължи да развива „успешен бизнес” – този път с отпадъци от Италия.

Все пак последната нелегална пратка от 22,72 тона текстилни отпадъци е върната към Италия на 7 януари 2023 г.. „Това стана възможно в резултат на координация и взаимодействие на Националния координационен център към МОСВ с компетентните органи на страните по транспортиране и местоназначение, както и с Видинска окръжна прокуратура, дирекция „МВР” и Главна дирекция "Гранична полиция", уточняват от министерството.

Превозът се определя като незаконен съгласно разпоредбите на Регламент (ЕО) 1013/2006 на ЕП и на Съвета относно превоза на отпадъци /чл. 2, т. 35, буква g), съгласно която отпадъците трябва да бъдат върнати от лицето, което организира транспорта, фирма от Швейцария, на италианската фирма, посочена в транспортните документи като генератор на отпадъците.

Фирмата-получател на отпадъците, намираща се в с. Горник, общ. Червен бряг, е с наложена принудителна административна мярка през април 2020 г. от директора на РИОСВ-Плевен. Вероятно и оттам търсят собственика Спас Маринов, за да му връчат наказанието. Но, както и от пазарджишкото  РИОСВ едва ли ще го намерят скоро.

Междувременно тонове италиански боклук заливат площи в цялата страна в разрез с всякакви екологични норми. Този италиански боклук не става за рециклиране, защото съдържа много текстил и други, включително опасни, отпадъци.

Единствено може да бъде изгорен или заровен, но ако това не стане при строго специални условия, със сигурност ще предизвика допълнително замърсяване. Неотдавна авторитетно изследване, което „24 часа” публикува показа, че мръсен въздух може да разболее милиони в Европа, като България е сред най-заплашените страни.

Тази статия е създадена с подкрепата на  Journalismfund Europe.

Спас Маринов по времето, когато е подсъдим за източване на ДДС. След това обаче развива "успешен" бизнес с отпадъци от Италия.
Спас Маринов по времето, когато е подсъдим за източване на ДДС. След това обаче развива "успешен" бизнес с отпадъци от Италия.