Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът Румен Радев. Снимка: 24 ЧАСА
Президентът Румен Радев. Снимка: 24 ЧАСА

Държавният глава обяви, че ще осигури "максимално добри условия" за ротацията

"Да сте ме чули аз да говоря за "Трети март"? Задайте въпроси на тези политически лидери, които говорят за "Трети март". Питайте ги какво толкова ги притеснява".

Така президентът Румен Радев отвърна на въпрос има ли нещо общо между него и запазването от Весела Лечева на марката "Трети март" за движение или партия, и  слуховете, че той прави своя партия. Това е първият случай, в който държавният глава коментира темата.

"Явно погазването на всички предизборни обещания, нарушаването на елементарни принципи в коалицията не произвежда резултат в интерес на обществото, затова и самите граждани търсят някаква алтернатива. Затова ви казах, че ако дам доверието си на някоя политическа сила, ще ви го оповестя лично", допълни президентът.

Радев обаче не пропусна и да отбележи, че 3 март "все още е национален празник и аз съм убеден, че ще остане такъв. Хората ясно показаха своята воля".

"Винаги, когато съм провеждал консултации, това е било с даване на възможност и стремеж политическите сили да стигнат до консенсус за властта. Сега, разбира се, има още време дотогава, но ще действам изцяло в рамките на конституцията, така че да предоставя максимално добри условия на изпълнителната власт, за да вземе своите решения в този процес.", каза още Радев.

"Не мога да коментирам кой ще бъде външен министър. Това решение трябва да бъде взето от управляващата коалиция. Но всички виждаме, че тези скандали, които текат покрай разпределението на властта, късат все повече нишката между управляващи и общество", каза той.

"Надявам се управляващите да си дават сметка за това, защото хората виждат едни препирни за постове, властови ресурси, за това кой ще говори навън, но не виждат решаване на въпроси, свързани с националния интерес и очакванията им като граждани", допълни президентът.

По-рано днес бившият здравен министър Асена Сербезова разказа, че е била притискана от човек в прокуратурата. Запитан дали министри от служебните му кабинети са се оплаквали от натиск, Радев каза: Не, такава информация от служебни министри не е достигала до мен. От службите също не е достигала такава информация до мен.

"Всички сме наясно, че създаването на една такава престъпна мрежа за въздействие върху съдебната система, няма как да стане без политически протекции. Това е големият въпрос. Отстраняването на един такъв тумор и недопускането на такива практики за в бъдеще изисква да се стигне докрая и до политическите зависимости. Това очаква обществото ни. Неслучайно заявих, че това е възможност за изпълнителната власт, съдебната система и Народното събрание да решат този случай. Дали анкетната комисия в НС ще има волята или пък желанието да разкрие политическите зависимости - от това ще проличи доколко наистина и нашият парламент желае да бъде ангажиран с този казус", коментира президентът за случая с Мартин Божанов - Нотариуса.

"Не мога да обсъждам по какви механизми работят структурите за сигурност. Този въпрос може да отнесете към тях. Но, доколкото си спомням, и с Алексей Петров беше такъв случая. Има една граница, чието подминаване може да има деструктивни последици. Но не знам какъв е случаят с Нотариуса", допълни президентът на въпрос за това редно ли е такива хора да се ползват като информатори или нещатни служители на службите.