Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Никога не съм давал на дъщеря си да ме гледа как играя в театъра. Разреших на Лора да дойде на постановка едва преди два месеца.
Не исках да хареса професията ми и да реши да става актриса. Позволих й да дойде на мое представление, след като разбрах, че ще кандидатства медицина. Всички мечтаем да стане лекар като сестра ми”, разказа пред вестник “168 часа” актьорът Георги Кадурин.
Георги има две деца. Син от първия си брак и дъщеря от втората си съпруга. Но е категоричен, че не иска нито Лора, нито Иван да наследят неговата професия.
“Искам децата ми да се занимават с по-хубав и отплащащ се занаят. Работата на българския актьор категорично не е добре платена.


Сега играя в девет пиеси,


от които пет пътуват в провинцията. Навсякъде са едни студени и неотоплени салони. Пълни с хора, но това са изоставени читалищни сцени. С тоалетни, в които да те е страх да влезеш. Всичкo е голяма разруха. И въпреки това хората ходят на театър. Залите са пълни, но всичко е изоставено. Не обичам да мрънкам и не искам да се оплаквам, но всичко това е факт”, твърди актьорът.
Георги споделя, че в българския театър трябва да се направи реформа, която да го промени изцяло.
“Ние от актьорското съсловие много се изложихме след десети ноември. Решихме, че толкова обичаме изкуството, че просто няма нужда да ни плащат. Тогава всички политици си помислиха: “Вие обичате изкуството, то си е ваше хоби. Като ви е приятно да го правите, защо да се грижим за вас". Безобразие е да се вземат такива заплати като нашите”, убеден е Георги.


Кадурин понякога съжалява за избора на професията си


Според него нормална човешка реакция е да имаш чувството, че можеш да се справиш с нещо друго много по-добре.
“Колкото повече напредват годините, толкова повече съжалявам. Вярвам на Кристоф Ламбер, че идва една възраст, в която актьорската професия не задоволява истинския мъж”, казва Кадурин.
Георги избира пътя на актьорската професия случайно. Преди да отиде във ВИТИЗ, учи една година във ВМЕИ, за да стане инженер като баща си. За разлика от повечето ученици, на него никога не му се е налагало да учи по математика, защото тя просто му вървяла. Взел успешно няколко олимпиади, но внезапно решава да смени амплоато си.
“Докато бях в гимназията, съседът ми Филип ме записа в една театрална студия към театъра. После като влязох да уча за инженер, почти веднага ми хрумна, че мога да стана актьор. Приеха ме от първия път. Иначе като дете имах съвсем други желания. Казвах, че искам да стана главен инженер на Червената армия. Тогава си мислех, че Червената армия е най-силното нещо на света, а баща ми пък беше главен инженер. Някак си свързвах двете неща”, смее се актьорът. Отдал се изцяло на играта, Георги никога не се занимавал с частен бизнес или друга професия за разлика от други негови колеги. Разказва, че като всеки актьор е имал трудни финансови моменти.
“Преди време, когато дойде моментът на страшните години,


всички измисляхме какво
ли не, за да си докараме някакви доходи


Тогава с няколко други актьори бяхме взели под аренда Младежкия театър и ставахме сутрин в шест часа да го чистим. Това е и единственият частен бизнес, с който съм се занимавал”, категоричен е Кадурин.
Той става директор на Младежкия театър “Николай Бинев” за известно време, а самият Николай Бинев е и негов личен приятел. Георги разказва, че си спомня само хубави моменти от живота му, както и страхотния му усет за пиеси и роли.
Образът на Георги Кадурин нашумява след участието му в сериала “Стъклен дом” като съпруг на Яна Маринова. Казва, че е запазил само скъпи спомени от участието си в продукцията. А ентусиазмът от продукцията на един такъв сериал е прераснал по-скоро в приятелство. Кадурин е останал много близък и със “съпругата си” от сериала и с “дъщеря си” Алекс, чиято роля изпълнява Луиза Григорова. Сега Георги се е отдал на новата си роля на училищен директор в новия сериал на бТВ “Революция Z: Секс, лъжи и музика”.
“Не ми беше трудно да вляза в ролята на директор. Всички сме били ученици. Учителите са едни от най-наблюдаваните от децата хора. От това, което гледам по телевизията, мисля, че им е трудно. Агресията в училищата е много голяма. Трябва да има граница и дисциплина”, убеден е артистът.
Георги Кадурин споделя, че работата в киното е интересна, но за разлика от театъра отнема свободата на актьора. Според него актьорът е просто изпълнител, а не творец.
“Всички артисти казваме, че предпочитаме театъра. Не съм убеден в това. В театъра имаш повече шанс да направиш нещо сам. Понякога се измъчвам на постановка, когато не е добра материята и основата, но може да бъде и обратното”, казва Георги.
Той разказва, че е израснал между много обич и разбирателство, дадени от родителите му. Това е успяло да запази него и сестра му като земни хора, нехаещи за славата.
“Аз и сестра ми мислехме, че е закон в семейството да има любов.


Моите родители
много се обичаха

Ние не знаехме, че може да има семейства, където да няма любов. Расли сме в изключително хармонично място. Баща ми беше техничар, беше директор на Института по дървообработване в Пазарджик. Майка ми беше прекрасна личност, напусна ни наскоро. И двамата са планински чеда. Оказа се, че това има значение. Хората в планината според мен са по-добри”, казва Кадурин. Фамилията “Кадурин” е единствена в България, но семейството няма следи откъде произхожда тя и как е дошла у нас. Георги разказва, че в Русия има много хора със същото име и подозира, че има далечни роднини там. “Само ние носим тази фамилия в България. Всички, които сме с това име, сме роднини. Един мой вуйчо доста години се мъчеше да разбере етимологията на фамилията и да създаде родословно дърво”, казва актьорът.
 Георги Кадурин ще прекара празниците със своето и семейството на сестра си в планината, където е и любимото му място.