Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На 8 февруари Столичният общински съвет проведе две заседания, които продължиха над 12 часа.
На 8 февруари Столичният общински съвет проведе две заседания, които продължиха над 12 часа.

ГЕРБ и БСП обвиниха Вяра Тодева в политически активизъм и натиск, ПП-ДБ-СС са доволни - спазила правилата за нов избор на шефове

Нов обрат се заформи в Столичния общински съвет, след като областната управителка на София Вяра Тодева върна за ново разглеждане избора зам.-председатели и разпределението на комисиите. В заседание до тъмно миналата седмица постовете бяха разпределени, а ГЕРБ, БСП, ИТН и отцепниците от “Възраждане” оглавиха най-важните, от които зависи развитието на града.

“Налице са съществени процедурни нарушения, които налагат преразглеждане на взетите решения. Необосновано е свикано извънредно заседание, без да е посочена причина. Не са спазени изискванията за срокове и предварително предоставяне на материалите на общинските съветници. Заседанието е ръководено без даден мандат от избрания председател на СОС”, мотивира се Тодева. Така решението на СОС за комисиите трябва да бъде прегласувано. А те няма да работят до прегласуването, каза новият временен шеф на СОС Цветомир Петров. Това дава възможност за нови преговори, но резултатът едва ли ще бъде различен, защото ПП-ДБ-СС имат само 23 общински съветници, а само тримата автентични от “Възраждане” не гласуваха с новото мнозинство.

От ГЕРБ определиха действията на Вяра Тодева като политическа поръчка, изпълнена от активист на ПП-ДБ. Самата тя е назначена от премиера акад. Николай Денков. Председателят на групата на ГЕРБ Антон Хекимян обясни, че ще поиска от националното ръководство на партията си Тодева да бъде сменена при ротацията. “Работата на СОС за пореден път спира, ръчната спирачка отново бе дръпната от явно политически активист на ПП Вяра Тодева”, заяви той.

“Това е явна форма на политически рекет. ПП чрез областния управител опитва да въздейства върху общинския съвет, за да получат повече председателски места. Нямаме вяра на Вяра Тодева”, добави Георги Георгиев. И изпрати юриста, изготвил заповедта на Тодева да си скъса дипломата. Мирослав Боршош пък предупреди, че заради замразената работа на СОС над 600 събития от културния календар няма как да се случат, а скоро децата няма да могат да учат в маломерни паралелки, защото няма решение по внесени доклади.

“Областният управител застреля Васил Терзиев като кмет. Всички решения от неговата администрация, добри или лоши, няма да бъдат разглеждани. Областният управител саботира работата на кмета и ни изправи пред тежка криза - за всекидневната работа на администрацията. София от политическа криза, вече е в управленска”, обобщи Боршош.

“БСП за България” също поискаха оставката на Тодева, защото саботира работата на общинския съвет. Според тях по закон решенията, взети от СОС за избор на председатели, зам.-председатели и състав на комисиите са необжалваеми.

Очаквано и ИТН се обявиха против решението на Тодева и поискаха оставката ѝ. “Заповедта, с която областният управител връща решението за избор на заместник-председатели и постоянни комисии в СОС, е в нарушение на закона. Изтъкнатият аргумент за некачване на дневния ред на интернет страницата на общината е нарушение на новоизбрания председател на СОС, за което той трябва да понесе административно наказание”, казаха от ИТН.

“Толкова бързаха да оползотворят “червената сватба”, че след като започна заседанието предложенията бяха разпределени в 19,59 - час след началото на гласуването им. Решенията се четяха в залата, хората не знаеха, че са номинирани”, обясни пък Христо Копаранов от ПП-ДБ-СС.Според него процедурата трябва да се повтори при нормални правила другата седмица, след като всички се запознаят с документите.