Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Спецов.
Румен Спецов.

Рафинерията трябва да внесе 69 млн. лв. във Фонда за енергийна сигурност, но е внесла 45 млн. лв., съобщи пред две парламентарни комисии икономическият министър Богдан Богданов

"Към днешна дата "Лукойл" няма неплатени задължения към хазната, всичко е платено в срок. Има производства в съдебна фаза, но няма нищо неплатено".

Това заяви изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Румен Спецов. Той бе повикан на съвместното заседание на две парламентарни комисии- по икономическа политика и иновации и по енергетика.

Двете комисии заседават по прилагането на Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт. На заседанието стана ясно, че законът влиза в сила, когато се получи дерогация от ЕС за прилагането му.

Спецов съобщи още пред депутатите, че събраната сума, която е преведена до момента във Фонда за енергийна сигурност, е малко над 45 млн. лева.

Преди него, депутатите изслушаха икономическия министър Богдан Богданов. Той заяви, че по методиката на икономическото министерство, „Лукойл" трябва да внесе 69 млн. лв. във Фонда за сигурност за декември миналата година. Сметките се съобразяват изцяло с изискванията на закона. Средната цена на сорт брент през декември 2023г. е 76,631 долара за барел. Средната цена на сорт руски нефт с произход Русия е съобразена с цената, която е наложена в момента - 60 долара за барел, обясни Богданов. По формулата вноската, която трябва да внесе "Лукойл" е 69 млн.лв. Към момента сумата, която е внесена е по-малко във Фонда "Сигурност на Електроенергийната Система", посочи Богданов. Той обеща  скоро да обявят  размера на вноската, която "Лукойл" трябва да направи за месец януари

Богдан Богданов
Богдан Богданов