Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Антъни Иванов
Антъни Иванов

Последната година се оказа истински кошмар за една от най-големите ни спортни надежди - хванаха го с канабис, забраниха му да се състезава, санкционираха го, но въпреки това той се готви за Олимпиадата в Париж

 Изкара тежък ковид и нещата тръгнаха надолу, наказаха го заради три пропуснати проверки за допинг, казва пред "24 часа - 168 истории" шефът на федерацията Георги Аврамчев

Животът на една от най-големите ни надежди в плуването през последната година е наситен с толкова драми от различно естество, че спортната му кариера е в "точката на замръзване".

След като Антъни Иванов получи забрана да се състезава за 2 г., наскоро се сдоби с още 3 след санкция от Българската федерация по плувни спортове. Той влезе в серия от скандали с институцията, а преди дни беше хванат с 0,4 грама марихуана.

Самият Иванов имаше един от най-бляскавите стартове

в историята на плуването. През 2016 г., само 17-годишен, той спечели сребърен медал на Европейското първенство за юноши. През следващата година получи и бронз, след като стана 8-и на 200 м бътерфлай на световното първенство в Будапеща, където подобри националния рекорд с време 1:55.55 минути в сериите. По този начин Антъни "осигури" първи медал за България от 10 г., а малко по-късно през 2021 г. той стигна до финала, печелейки шестото място на световното първенство в малък басейн в Абу Даби. Благодарение на всички тези постижения Антъни Иванов бе обявен за спортист № 4, а на два пъти бе определян за "Млад спортист на годината".

Независимо от трудностите, с които се сблъсква през последните месеци,

той не спира да тренира и всеки ден е в басейна в 6 ч. сутринта,

подготвяйки се за Олимпиадата в Париж през лятото, макар че според правилника няма право да се яви. Заедно с това дава и уроци на деца. Точно преди едно поредно гмуркане Антъни Иванов съобщи във фейсбук профила си, че новините с откритата у него марихуана не са представени коректно. Първоначално бе съобщено, че той и неговият добър приятел Борис Панайотов били спрени за проверка. У Борис полицаите открили стъклена лула с канабис, а у Антъни - пластмасов гриндер със следи от същото наркотично вещество. Направен бил полеви тест, който реагирал положително на канабис с общо тегло около 0,4 грама.

"Това беше детска грешка на две малко по-големи деца – обясни Иванов от басейна пред журналисти ден след инцидента. - Нищо особено не се е случило. Разпитаха ни и ни казаха, че е маловажен случай и ни пуснаха. Не съм употребил канабис. Щяхме да пушим, но полицаи ни видяха на улицата и ни преджобиха преди това. Бях прибрал едно от нещата в мен, не знаех какво е - беше нещо стъклено. Не знам откъде е взет канабисът. Нямам обяснение защо го направих. Осъзнавам, че не е правилно.

Съжалявам и за момчето с мен, което учи в Академията,

най-вероятно ще бъде изгонен. Беше нелепа грешка, не е добър пример, но аз продължавам да работя, да тренирам."

Самият той уточни още, че допуснал този гаф заради "гадни и кофти решения", които го подтикнали към него. В САЩ се налагало да употребява марихуана по медицинска препоръка, заради проблеми с рамото.

Междувременно във фейсбук профила си Антъни Иванов

опита да се защити, споделяйки снимка на най-добрия плувец

с най-много златни олимпийски медали за всички времена Майкъл Фелпс, който пуши марихуана от стъклена лула. Разбира се, фотосът е придружен от коментар, че по адрес на Фелпс едва ли е имало такива епитети, каквито Антъни чул за себе си.

"Само в България тревата е дрога, а алкохолът си го правим в мазето", иронично се изрази Иванов.

Всъщност проблемите на младата надежда започнаха още през есента на 2022 г., когато бе наказан от Световната антидопингова агенция WADA заради нарушена проверка. Официалната причина е, че според тях Антъни Иванов

не е предоставил местоположението си коректно

няколко поредни пъти, така че да може да бъде тестван изненадващо. Според институцията по този начин възпрепятствал възможността да бъде изследван за забранени вещества за стимулиране на физическата и умствена активност.

  Постепенно се изостри и конфликтът му с ръководството на Българската федерация по плуване, като Иванов нае за адвокат Георги Градев, който да го представлява в съда в Лозана, където обжалва 2-годишната забрана да се състезава.

"Въпреки забраната тренирам всеки ден, като сутринта е към 6 ч. - обясни пред "24 часа" Антъни Иванов. - Но все още нямам официално решение да се състезавам. Освен това не мисля, че са ми се струпали проблеми, просто имам много "доброжелатели"."

Плувецът започна да публикува различни критични публикации във фейсбук профила си срещу ръководството на БФПС, а те взеха решение той да бъде лишен от състезателни права за още 3 г.

"Антъни Иванов е наказан 2 г. от Антидопинговата комисия WADA, което изтича през септември тази година – посочва пред "24 часа" президентът на Федерацията по плуване Георги Аврамчев. - Отделно обаче заради всички негови изказвания срещу Федерацията по плуване, Министерството на спорта, други институции и състезатели като Весела Лечева и Стефка Костадинова, миналия септември управителният съвет взе решение да го накаже с 3 години лишаване от състезания и глоба от 2000 лв.

Той обжалва, но нищо не се случи

Сега може пак да го направи до март и ако това не се случи, наказанието влиза в сила."

Пред вестника ни Иванов контрира, че тези проблеми пречат на кариерата му, но това било целта.

"Федерацията по плуване е едно пълно недоразумение както се и вижда на последните 3-4 големи шампионата, на които ме няма - отбеляза плувецът. - Нищо не може да се направи, за да продължа да имам нещо общо с Българската федерация по плуване."

Въпреки това обаче Антъни Иванов обясни, че тренира всеки ден, защото иска да се яви на Олимпиадата в Париж.

"Участието ми там е Божа работа – сподели Иванов. - Ако падне наказанието ми, съм готов да покрия норматив. Ако не, в началото на октомври съм готов за участие на световните купи и целта ми е да взема медал. Нямам контакти с Федерацията и не искам да имам. Не мисля да се състезавам от Федерацията, но ще е под български флаг."

Георги Аврамчев обаче отбеляза, че Иванов няма как да участва в Олимпиадата, защото тя завършва през август.

"Той, заедно със своя юридически съветник Георги Градев, защото той не е адвокат, няма лиценз, се опитват да обжалват някъде забраната на WADA, но това няма как да се случи – категоричен е президентът на БФПС. - Антъни бе

един от най-големите таланти

на България до 2019 г. Тогава по свое желание замина да тренира в Щатите и резултатите му тръгнаха надолу. През 2020 г. се отложи олимпиадата заради ковид, но той тогава направи някакви проблеми. Бяхме отворили специално басейна в кв. "Дианабад" с министъра на спорта Красен Кралев, за да могат всички да тренират, а той отиде на един абитуриентски бал и се върна с ковид и зарази половината от съотборниците си. Изкара тежък вирус и оттам нещата се влошиха. Той просто не тренираше достатъчно. Наказаха го заради три пропуснати проверки за допинг."

По този въпрос обаче Антъни Иванов смята, че е бил нарочен и затова са искали да го тестват толкова често. В профила си във фейсбук той качи документи от тези проверки, където твърди, че има несъответствие.

"Пропуснат тест и негативен тест за един ден? Плюс негативен 3 дни преди това. Май не се крия. Май някой друг си крие нещо друго - написа Иванов тогава. - Чаках го това нещо да го видя с нетърпение. Сега как ще бъде потулено и обяснено това нещо? Хем пропусната в София между 7 и 8 ч. сутринта, хем негативна във Варна между 12 и 13 ч. В един и същ ден? И двата теста са от една и съща институция. Накрая съм наказан аз?"

Президентът на Федерацията по плуване сподели, че от тях не зависи нищо, свързано с тези проверки.

"За това във Варна е така, но пропусната проверка си е пропусната проверка – посочва Аврамчев. - Тези 3 проверки имат право да ги направят в една календарна година, когато те пожелаят. Имаше едно застъпване и едната проверка отпадна за Антъни, но Федерацията няма никакво отношение към това, защото той е на индивидуален допинг контрол и има специален код и само той може да влиза в този портал и да си подава данните за местоположението и часовете, в които е там. След всяка пропусната проверка WADA уведомява нас и състезателя. Федерацията не определя нищо в случая с проверките. Две от проверките изобщо не са в България, едната беше в Щатите, а другата в Италия. Той

просто мислеше, че е над закона

и над нещата. Още повече, на обжалването в съда в Лозана по този въпрос той не се е защитил по никакъв начин и не е обяснил защо се е случило това. Мълчал е, а сега вади някакви документи и лъжливи неща. Да ги беше показал там. Същото се случи и на общото събрание на Федерацията. Той не се яви и не изрази своята позиция. И след това започва в интернет пространството да обяснява неща, далеч от истината.

Ние направихме доста компромиси към него. Антъни се раздели по лош начин с първата си треньорка, която го вкара в световното плуване, отиде при Николай Вакареев, сега се отнася по същия начин и с него. Два пъти се срещах с Иванов и Градев. Последната ни среща беше през пролетта на 2023 г., уж се разбрахме, че ще плува и ще се подготвя, а на следващия ден получих искания от Антъни, които няма как да се осъществят. Искаше треньорът му от САЩ и баща му, който му е личен треньор, да бъдат навсякъде с него по тренировки и състезания за сметка на Федерацията. Това няма как да се случи.

Не искаше да си подписва договора,

малко му били парите, а тях не ги определяме ние, а Министерството на спорта на база резултати."

За Антъни Иванов обаче нещата стоят по съвсем различен начин. Той смята, че е наказан, защото е защитил трима състезатели, уличени в употреба на допинг през 2021 г., и оттам започнала институционалната война срещу него.

"Напоследък той не тренираше – обяснява Георги Аврамчев. - Имаше една прословута реплика: "Дойдох, видях и победих", но стана пети на републиканското първенство. Не си покри норматива за световното и затова не отиде, не си покри и за Олимпиадата. Това се дължи на факта, че не тренира. Резултатите го показват. А и последните неща, които се случиха с марихуаната, лично за мен обясняват някои негови прояви в медиите и социалните мрежи, особено вечер, когато се активизира. Знаете ли колко хора ме питат докога ще го търпим. Завел съм дело срещу него за обида и клевета."

Какво ще се случи оттук нататък със спортната кариера на Антъни Иванов, изобщо не е ясно. Той е решил, че ще отмъсти за наказанията, които е получил, а от Федерацията го съветват да се смири и да потърси отговор за грешките си в самия себе си.

"Голямата ми мечта е спортът в България да се възроди и всички пиявици в него да бъдат изчистени, изгонени, може би и пратени в затвора. Тогава спортът ни ще тръгне нагоре", категоричен е Антъни Иванов.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Антъни Иванов вероятно няма да се състезава още 3 години.
Антъни Иванов вероятно няма да се състезава още 3 години.