Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Крал Чарлз III избра снимка от коронацията си за коледната картичка Снимка: Twitter/@RoyalFamily
Крал Чарлз III избра снимка от коронацията си за коледната картичка Снимка: Twitter/@RoyalFamily

Първият владетел, наречен така, е обезглавен, а при втория чума и пожар опустошават Лондон

Момчета, не вгорчавайте последните години от живота ми, помолил монархът в таен разговор синовете си

Хари разкрива, че придворните им подхранвали медиите с фалшиви новини, за да опетнят Меган

В Америка Маркъл губи второто им дете, когато баща му му спира охраната и парите

Крал Чарлз III е най-възрастният владетел, възкачил се на трона, в хилядолетната история на Англия. Още с обявяването на тази новина историческите хроники показаха, че над името му вероятно тегне проклятие. Първият британски монарх, наречен така, е обезглавен, а при втория чума и пожар опустошават Лондон. Разбира се, кралските анализатори подходиха скептично към подобно сравнение. На 5 февруари обаче, когато от пресслужбата на Бъкингамския дворец съобщиха, че кралят е диагностициран с рак, някои се запитаха дали злощастието наистина не го е застигнало.

Въпреки това Чарлз III разпредели някои от публичните си задължения и се отдаде на лечение.

Неговите близки поеха ангажиментите му,

а малкият му син Хари веднага пристигна от САЩ, за да го види. Срещата им е била около час, след което принцът отново се върнал в Щатите, където бе водещ на церемония за връчване на наградата "Мъж на годината".

Медиите само предполагат какви точно са отношенията между Хари, баща му и принц Уилям в този момент, но едно е сигурно – досега те са били повече от студени. В книгата си "Резервен", която предизвика грандиозен скандал, малкият син на принцеса Даяна разказва, че се е опитал да подобри връзката със семейството си, но не е успял.

"Пристигнах пръв. Огледах се, но не видях никого. Проверих си телефона. Нямаше съобщения. Помислих, че сигурно ще закъснеят. Прибрах го и си казах: "Спокойно". Мислех, че никога няма да се върна, но стоях тук 15 месеца след като със съпругата ми бяхме избягали, страхувайки се за физическата и психическата ни безопасност.

Бях се събудил с 32 пропуснати обаждания

и след един кратък и напрегнат разговор с баба: "Хари... дядо ти си отиде"."

Това е малка част от разказа на принц Хари за момента, в който очаквал брат си принц Уилям и баща си крал Чарлз III, за да поговори с тях и да се опита да оправи отношенията помежду им. Разкрива подробностите в книгата си, в която твърди, че иска да покаже истината за всичко около бурния си живот и да опровергае лъжите по свой адрес.

Тайният разговор бил организиран часове след погребението на дядо му принц Филип, който почина на 9 април 2021 г. Хари вече смятал да си тръгне, когато видял, че брат му и баща му приближават към него рамо до рамо. Дълго говорили по незначителни теми, докато накрая не започнали по същество. Опитал се да обясни своята гледна точка, но не успял.

Принц Уилям и Чарлз III говорели един през друг

и накрая се стигнало го голям скандал между двамата братя.

"Тате вдигна ръце: "Достатъчно. Моля ви, момчета, не стъжнявайте последните ми години" – разказва Хари. - Гласът му беше дрезгав и крехък. Честно да си кажа, звучеше като стар човек. Загледах се в Уили - вгледах се в него може би за първи път от детството ни насам. От една страна, той беше отражението ми, от друга - моята противоположност. Любимият ми брат, кръвният ми враг. Как се случи това? Посочих градините, града отвъд тях, народа и казах: "Уили, това трябваше да бъде домът ни. Щяхме да живеем тук до края на дните си". "Ти си тръгна, Харолд", каза той, а аз отвърнах: "Да. И знаеш защо"."

Принц Хари обаче не можел да повярва на ушите си, когато чул и от двамата, че не знаят причината, поради която той си е тръгнал от Великобритания, от Двореца, от семейството си. Опитал се да им обясни, че психическият тормоз и

омразата към Меган Маркъл,

която се изсипвала всяка секунда в медиите, ги принудила да напуснат. Основният му проблем бил, че не срещнал никакво разбиране от страна на семейството си, а напротив – близки хора около него, подчинени на брат му и баща му, захранвали медиите с фалшиви новини, за да се засили тази вълна срещу съпругата му.

Според Хари още с влизането на Камила в монархията пиарите им по всякакъв начин се стремели да показват нея и Чарлз III само в добра светлина за сметка на останалите членове на семейството.

Ужасът за по-малкия принц се повтарял

– тормозът над майка му принцеса Даяна бил същият и той се опасявал, че може да загуби Меган. Особено когато тя мислела за самоубийство.

Всъщност именно когато я срещнал, започнал да посещава психотерапевт, за да се опита да излекува душата си. Благодарение на сеансите осъзнал, че е заключил огромен стрес в себе си още от дете. Винаги се опитвали да му натякват да си знае мястото и че той е Резервният. Бил инструктиран дори, че може да бъде донор на принц Уилям, ако това се наложи, защото той бил наследникът.

Но най-големият ужас, който преживял, бил на 30 август 1997 г. Смъртта на принцеса Даяна. Това никога не му давало мира и било

основният двигател на проблемите му

Смятал, че е лъжа, вярвал, че майка му се крие някъде и дори когато пораснал, търсел доказателства за това.

В книгата си принц Хари подробно разказва и как е реагирал, когато му казали, че принцеса Даяна е починала. Тогава бил на 12 г. и си спомня, че е направил много неща през деня, дори се чул с майка си часове преди смъртта ѝ, но провели незначителен разговор. Той бързо ѝ затворил, защото си играел с Уилям. Двамата принцове прекарали страхотна вечер пред телевизора със сладки, а след това си легнали.

В просъница осъзнал, че баща му стоял до него на леглото и го гледал. Казал му въпросително: "Тате?", а той му отговорил "Да, мило момче", като се усмихнал с половин уста.

"Погледна ме странно, както никога преди не ме бе поглеждал. Със... страх? – спомня си принц Хари. – "Какво има, тате?", го попитах. Той седна на леглото. Положи ръка на коляното ми и каза: "Мило момче, мама е катастрофирала". Спомням си, че си помислих: "Катастрофа... Разбирам. Но тя е добре, нали?". Ясно помня как тази мисъл мина през ума ми. И как чакам търпеливо тате да потвърди, че мама е добре. И как той не го прави. Нещо в мен се промени. Започнах да се моля без думи на тате, на Господ - или и на двамата: "Не, не, не". Продължи: "Имало е усложнения. Мама е била тежко ранена и са я закарали в болница, мило момче. Наранила си е главата". Изглеждаше потресен. Дали е споменал папараците? Дали ми е казал, че са я преследвали. Не мисля. Не мога да се закълна, но вероятно не е. Казах му, че ще я излекуват и ще отидем да я видим днес, най-късно довечера. Само че тате отвърна: „Опитали са се, мило момче. Опасявам се, че тя не е успяла"."

Тези думи останали в съзнанието на Хари като стрели в мишена. Не помни какво е казал тогава, дори не знае дали е казал нещо на баща си. Но ясно помни, че не е плакал. Нито една сълза. Останал да лежи в леглото. Не извикал нито брат си, който вече знаел за трагедията, нито бавачката им. И така чак до 9 ч. сутринта. Било неделя и всички отишли на църква както обикновено. Хари бил повече от наранен от факта, че всички се държали сякаш нищо не се е случило. Той цял ден обмислял, че смъртта на принцеса Даяна не е истина. Смятал, че

тя се е скрила, за да започне нов живот,

но мислите му се сблъсквали и с тезата му, че тя никога нямало да им причини подобно нещо.

Междувременно баща му и леля му Сара се върнали от Париж. Сара носела две малки сини кутийки и ги дала на Уилям и Хари. Те ги отворили, а тя им обяснила, че вътре има по един кичур от косата на майка им. Това било доказателството, че принцеса Даяна наистина си е отишла.

Само че за Хари това не било достатъчно. Години наред имал съмнение, че майка му е все още жива. Затова, когато бил на 23 г. и му назначили новия частен секретар Джейми Лоутър-Пинкертън, го помолил да му намери полицейските доклади за катастрофата в Париж. Секретарят предупредил принца, че тези документи ще го разстроят силно. Но всъщност това бил замисълът на по-малкия син на Даяна? Искал да се хване за нещо и да се отърси и от последната надежда.

След като получил плика с документите и ги отворил, Хари видял основно снимки от катастрофата. Първоначално забелязал, че

около майка му имало светлина,

като ореол, същия цвят като косата ѝ – златист. Обяснявал си ги чрез свръхестествени събития, но после осъзнал – това били светкавици. На някои фотоси дори имало отражения и силуети на десетките папараци.

Принц Хари се вбесил. За него медиите и папараците били основните виновници за смъртта на принцеса Даяна, а в онзи момент бе разбрал, че не само са я преследвали яростно до тунела... След катастрофата са я снимали, докато е била в безсъзнание. Вместо да ѝ помогнат. Освен това по-малкият син на Чарлз III забелязал и колко е красива майка му. Нямала видими наранявания и някак сияела. Когато я откарали в болницата, лекарите коментирали колко приказна изглежда принцесата.

Затова затворил рязко папката и казал: "Тя се крие!". Съответно вместо доказателства,

Хари получил още причини за гняв

През 2007 г. го поканили да участва на полуфинала за световната купа по ръгби. Събитието било в Париж и той веднага приел. Организаторите му пратили шофьор и още първата вечер, качвайки се в колата с охраната си Били Скалата, го попитал дали знае тунела, в който майка му е починала. Казал му: "Искам да мина през тунела. И по-точно със 100 км в час". Със същата скорост, с която според полицията се е движил мерцедесът на принцеса Даяна.

Минал веднъж, но това не му стигнало. Поискал втори път, защото не изпитал гняв. Най-накрая се убедил, че майка му е мъртва. Смятал, че ще затвори тази страница от живота си, но не... ставало все по-лошо. Започнали паник атаките му. Стресът все повече надделявал над него и се чувствал най-добре само на фронта.

Не знаел какво да прави с живота си и най-много от всичко на света искал да намери любовта и да създаде семейство. Години наред се лутал, докато на 1 юли 2016 г. случайно не видял снимка на две момичета в инстаграм, едната му била близка приятелка, а другата... Меган Маркъл. Не можел да отлепи поглед от нея. Поискал веднага да се видят. И успял. Двамата започнали да си пишат, а съвпаденията помежду им били повече от невероятни. Още в онази нощ си казал, че това е нещо напълно различно и вероятно най-накрая е на прав път. С помощта на майка си. Точно в този ден се чествала 55-годишнината от рождението ѝ и Хари вярвал, че именно тя се е намесила вселенски.

Двамата бързо стигнали до съществената част – годежът и сватбата. Само че тогава вече омразата към Меган Маркъл била нетърпима. Основните членове на монархията много я харесвали, Чарлз III я обожавал, а кралица Елизабет II също се наслаждавала на прекараното време с нея. Принц Уилям и Кейт Мидълтън твърдели, че я одобряват, но братът на Хари няколко пъти му предложил да се "укроти" и да не се жени за нея. Между четиримата възниквали големи скандали. Дори една нощ Хари и Уилям водели толкова разгорещен спор, че по-големият му брат му се нахвърлил на бой.

Тези проблеми накарали Хари и Меган да избягат в Америка. Там обаче се криели известно време в къщите на свои приятели.

Стресът бил толкова голям за тях,

особено когато Чарлз III ги оставил без никаква охрана и им спрял парите. Било изчислено, че те са в опасност колкото кралицата.

Тогава Меган била бременна с второто им дете, но направила спонтанен аборт. Двамата били съкрушени, но след месеци тя заченала отново. Животът им бил напълно различен и двамата нямали никакво намерение да се връщат във Великобритания, още по-малко след като кралицата, която дълбоко уважавали, си отишла от този свят...

Ако обаче нещо се случи с крал Чарлз III, вероятно ще се наложи да преосмислят плановете си.