Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Благой Цветилов твърди, че животът му е свършил.
Благой Цветилов твърди, че животът му е свършил.

Поп ми трябва, животът ми мина. В затвора ми е
по-добре, отколкото навън, казва обвиняемият

Възрастен мъж от квартал "Любеново" в Първомай вероятно ще прекара поне част от последните си години в затвора, след като уби далечен роднина заради спор за земя.

През юни т.г. Благой Цветилов става на 82. На 21 октомври 2022 г. той застреля 54-годишния Митко Иванов на спорната нива от 8 дка. Стрелял по него два пъти с ловната си пушка, заредена с патрони за глигани, втория – от 4 метра, и го улучил в главата.

После се прибрал вкъщи, преоблякъл се и отишъл в районното в Първомай. Предал оръжието и признал, че е убил човек. По пътя от нивата до дома си срещнал няколко познати.

Благой каза, че му е

ударил патрона на Митко - да се наяде на ниви и на всичко,

разказа пред Пловдивския окръжен съд Славчо Стоянов. На Велко Попов пък обяснил, че е гръмнал Митко и ще се самоубие. "Велка, да си вземем довиждане, сбогом!", били думите му.

Благой Цветилов и съпругата на Митко Иванов – Жулиета, са наследници на земеделец от Любеново, който имал 5-има синове и две дъщери. Дал на големите си синове по парче земя, когато се оженили (още преди 9 септември 1944 г.), и останали най-малкият и двете момичета. Те трябвало да си поделят 36 дка.

След връщането на земята през 90-те години на XX век техните наследници, част от които са Благой и Жулиета, се опитали да си поделят земята. Според възрастния мъж на него се падали 8 дка, но Митко направил опит да ги придобие зад гърба му.

"Митко с всичката си наглост отива при братовчедите. Дава им по някой лев, за да подпишат, че той купува моя дял, и защо само него, това не мога да разбера, дали защото съм стар и не мога да работя, нямам представа. Подписали са му документите и той вече ги усвоява тези земи  - 8 декара. А аз мисля, че той ги е взел под аренда", разказа Цветилов пред съдебния състав, който гледа делото.

Веднъж Митко Иванов му дал жито и във фаталния ден дядото отишъл да си иска новата рента на спорната нива, но получил неочакван отказ. "Той каза, че я е купил тази земя, че тя не е моя", цитира възрастният мъж репликата, от която тръгнал скандалът.

Двамата се скарали и Иванов го напсувал.
"Хвана ме и ме подруса, удари ме. Моята вина беше, че пушката ми беше в микробуса, на следващия ден щях да ходя на лов за глигани.

Взех я, за да го сплаша, и му казах да седне, за да се разберем. Той пил ли беше, не знам. Хвана пушката и я вдигна нагоре с двете ръце.

По едно време пусна лявата ръка и с дясната държи пушката и замахна да ме удари. Аз се дръпнах назад и при това дърпане се произведе изстрел. Текна такава кръв, че ме оля целия като чешма. Той подържа пушката 2-3 секунди, след това отиде зад трактора си и падна.

На мен ми падна пердето и гръмнах втори
път. В главата съм го ударил",

описа случилото се Цветилов и отново подчерта, че не е искал да убива Иванов, много съжалява и няма вина за първия изстрел.

"А после защо го довърши?", попита съдия Цветан Цветков.

Спорната нива край Любеново, на която е извършено убийството.
Спорната нива край Любеново, на която е извършено убийството.
  "В това съм виновен. Не бях на себе си, бях като превъртял", отвърна подсъдимият. От самото задържане преди година и половина на всяко съдебно заседание той повтаря, че животът му е свършил и нищо не му остава.

"Поп ми трябва, 80 години е горната граница на човешкия живот. В затвора ми е по-добре, отколкото навън", каза той и на последното заседание по делото.

Но въпреки това подчерта, че Митко Иванов също има вина – не само заради нивата, а и защото пиел, а "алкохолът това прави".

Дъщерите на Митко Иванов обаче твърдят, че баща им не е имал никакви проблеми с алкохола и не е отказвал да плаща рента. Дори в деня на убийството житото за частта на Благой Цветилов от общите земи било приготвено.

"Баща ми беше уникален човек. Добър. Само вечер, като седнат вкъщи с мама, си пие, но не е злоупотребявал. Добър пример, който учеше сина ми на добро, а той не знае как е починал дядо му. Как да му обясня?

Надявам се да има присъда и да му покажа, че това получават хората като Цветилов", заяви пред съда Ваня Маринова.  

Очаква се съдия Цветан Цветков да произнесе присъдата на 15 февруари.
Очаква се съдия Цветан Цветков да произнесе присъдата на 15 февруари.

Двете със сестра Росица Димитрова слушаха с насълзени очи разказа на Цветилов. Съпругата на убития Жулиета не се яви в залата. По думите на адвокатката Росица Драгинова жената е зле след преживяното и не може да участва в процеса.

Когато хора от селото казали какво се е случило, Жулиета отишла на нивата и видяла ужасяващата гледка на трупа на съпруга си.

Част от показанията на свидетелите разколебават твърдението на Цветилов, че е бил "превъртял".

"В момента той беше спокоен. Не беше разконцентриран", заяви Славчо Стоянов, на когото на път към вкъщи Цветилов казал, че е ликвидирал Митко Иванов.

"Напълно адекватен и спокоен беше", описа състоянието му Велко Попов, след като възрастният мъж му казал за убийството и намерението да сложи край на живота си.

Приятелят на Благой Цветилов от детинство Паню Ангелов го определи като прекрасен човек, който никога не му е казал дума накриво. И обяснява, че в деня на стрелбата Митко Иванов за втори път се готвел да сее в нивата, която Цветилов считал за своя.

"Не са му удържали нервите, когато Митко отива да засява нивата през втората година вече. Нивата, която е взел от Благой.

Два месеца преди да направи убийството, Благой е казал, че е разочарован от Митко, че не се разбират и това момче ще го вкара в беля, но ако стане така, ще съжалява за децата му, че баща им е престъпник. Всичко за земята стана", обобщи Паню като в роман на Георги Караславов.

Разпитите на свидетелите по делото приключиха и предстои изслушването на съдебномедицинската експертиза, което трябва да се случи на 15 февруари. Тогава се очаква и присъдата на първата инстанция.
Срещу Благой Цветилов има и второ обвинение –

в дома му са намерени 112 патрона без разрешително,

пушката му ИЖ обаче е законна. За патроните обясни, че са му останали от времето, когато бил служител на Ловно-рибарския съюз, в последно време ги преработвал, за да стреля по животни с тях.

Съпругата и двете дъщери на убития Митко предявиха граждански искове от по 200 000 лв. срещу Цветилов.

Съдебният състав, председателстван от Цветан Цветков, ще трябва да се произнесе и по тях.
Това е вторият състав, който гледа делото. В края на септември м. г. съдия Михаела Добрева върна обвинителния акт на прокуратурата заради неясноти и грешки.

Тогава тя пусна възрастния мъж под домашен арест, без той сам или адвокатът му да го е поискал.

Защитата на близките на простреляния обжалва и Цветилов беше върнат в ареста. Заради тази промяна в мярката адвокат Росица Драгинова настоя за отвод на състава  и искането беше уважено, макар защитникът на Цветилов Чавдар Петров да се възпротиви.