Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мартин Божанов беше убит на 31 януари.
Мартин Божанов беше убит на 31 януари.

В България над 94 хил. граждани са със сменени единни номера, разкри министър Цеков в Смолян

Смяната на ЕГН-то на убития преди две седмици Мартин Божанов - Нотариуса, може и да не е извършена умишлено от него, а да се дължи на грешка. Това се разбира от прессъобщение на Главна дирекция ГРАО на регионалното министерство.

Когато е роден Мартин Божанов - през 1973 г., в България все още не е имало единни граждански номера. Едва след въвеждането им през 1977 г. родените получават автоматично такъв номер, като първите 6 цифри от него съответстват на годината на раждане, месеца и деня.

За родените преди тази дата след въвеждането на системата анкетьори са минавали по домовете на хората, за да събират информация. По-късно е установено, че при тези анкети са допускани масово грешки.

Нещо подобно се е случило и с Мартин Божанов. По акт за раждане Мартин Ангелов Божанов е роден на 21 март 1973 г., като

съобщението до общината е направено на следващия ден - 22 март

Така до 1999 г. той има ЕГН, започващо със 730322 и още четири цифри. След което първите шест цифри са променени на 730321, казват от дирекцията след направената проверка.

Следващите 4 цифри от десетцифреното ЕГН са контролни. При промяна на някоя от предходните 6 цифри те се променят автоматично по определен алгоритъм и това е обяснението защо ЕГН-то на Нотариуса е изцяло променено, а не е направена само корекция на цифрите, свързани с рождената му дата.

По принцип има два основни начина за промяна на ЕГН-то - или със съдебно решение, или когато длъжностни лица от общинската администрация забележат явно несъответствие: разминаване в дати между акта за раждане и цифрите в ЕГН-то, разминаване между пола, вписан в акта за раждане, и контролната цифра за пола в ЕГН-то, или нещо друго.

Проверката за Мартин Божанов в дирекцията не е намерила съдебно решение или препис от него за направената корекция, казват от дирекцията.

От съобщението им обаче не става ясно кога точно е направена промяната на ЕГН-то на Мартин Божанов. Той

има 4 граждански брака,

като първият е бил сключен през 1992 г. с вече новото му ЕГН, започващо със 730321. В същото време в регистрите на ГРАО се е водел със старото си ЕГН, започващо със 730322, чак до 1 март 1999 година.

По принцип в България има общо 94 452 граждани с коригирани единни граждански номера, съобщи днес в Смолян регионалният министър Андрей Цеков.

От дирекция ГРАО твърдят, че МВР не им е правило проверка във връзка с Мартин Божанов. Но от МВР уточниха, че са влезли в служба ГРАО в район “Надежда” и са иззели документация оттам.