Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Крал Чарлз III Кадър: YouTube/@BBC News
Крал Чарлз III Кадър: YouTube/@BBC News

Кралят се обърна към нацията за първи път след диагнозата и благодари за подкрепата - Англия се успокои

Разходки, музика и рисуване с вода ще запълват ежедневието на британския крал Чарлз III, докато се лекува от рак. Това пише в. “Дейли Мейл”, позовавайки се на приятели на монарха. Според тях обаче това, което кралят ще приеме най-тежко в новата си не така натоварена реалност, е скуката.

Близките на краля, включително и съпругата му кралица Камила често го описват като работохолик и въпреки отмяната на всички публични ангажименти те се шегуват, че Чарлз ще преглежда своите “червени кутии” с документи още преди да закуси сутрин.

Някои предполагат, че монархът вероятно ще прекара част от времето си, наслаждавайки се на една от по-особените си страсти: слушайки любимите си записи на покойния канадски певец Леонард Коен, по-специално поетичната песен Take This Waltz, която намира за “много вълнуваща”.

Сега 75-годишният монарх ще продължи да почива в имението Норфолк, където отиде след операцията на простатата, на която се подложи миналия месец.

Междувременно стана ясно, че 42-годишната

Кейт Мидълтън за първи път е напуснала замъка Уиндзор,

където се възстановяваше от коремна операция, за да прекара време със съпруга си и децата им в имението в Сандрингам, Норфолк. Смяташе се, че те може да посетят краля, тъй като са в непосредствена близост до него.

На Чарлз му предстои да се завърне в Лондон за няколко дни тази седмица, за да бъде прегледан. Кралят е в достатъчно добро състояние, за да проведе дори няколко срещи в столицата. Има слухове, че след това той може да предпочете да се оттегли в имението в Сандрингам - едно от любимите кътчета на покойната му майка Елизабет II. Там принц Филип прекара голяма част от годините си в пенсия. Имението Wood Farm има пет спални и в него е значително по-спокойно, тъй като няма много хора, които да “вдигат врява”.

Въпреки че кралят прехвърли много от задълженията си на най-големия си син - Уилям, има някои ангажименти, които ще продължава да изпълнява лично. Още в неделя например Чарлз и съпругата му Камила посетиха църквата “Мария Магдалена” в Сандрингам.

Във видимо добро настроение Чарлз III помаха

на събралите се около църквата стотина души. Движеше се с чадър вместо с бастун. Това бе първата му публична поява след разкриването на болестта.

В събота пък дворецът успокои нацията, като публикува официално благодарствено изявление - първото, което идваше лично от краля.

“Бих искал да изразя най-сърдечните си благодарности за многото съобщения за подкрепа и добри пожелания, които получих през последните дни. Както знаят всички, които са били засегнати от рак, подобни добри мисли са най-голямата утеха и насърчение”, гласеше подписано от краля писмо.

Според “Дейли Мейл” изявлението на монарха е било облекчение за британската нация, която все още активно се вълнува от новината за болестта на краля. След шокиращото съобщение миналия понеделник Негово Величество се затвори в Сандрингам. Настъпи мълчание, което притесни мнозина и беше повод да се разклати влиянието на монархията. Имаше няколко уверения, че всичко е под контрол, но те не идваха пряко от краля, а от кралица Камила и принц Уилям на фона на струпалите се множество ангажименти. Затова

нацията прие като добър знак

благодарността на двореца, дошла лично от управляващия монарх. Това вдъхна увереност към короната.

“Също толкова окуражаващо е да чуя как споделянето на собствената ми диагноза е помогнало за насърчаване на общественото разбиране и е хвърлило светлина върху работата на всички тези организации, които подкрепят пациенти с рак и техните семейства в Обединеното кралство и по света. Възхищението ми през целия живот от тяхната неуморна грижа и отдаденост е още по-голямо в резултат на моя личен опит”, подчерта кралят, насочвайки вниманието към организации, чиято дейност е подкрепа на онкоболни.