Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов
Бойко Борисов

Кълне се, че не е договарял с други лидери избора на Цветомир Петров за шеф на СОС

За избори 2 в 1 през юни заговори лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов - за български и европейски парламент. 

"Разбрахме тяхната червена линия - или Външно, защото трябвало ПП да се показвали, иначе нямало да се показват, или всичко друго се чупи. Щом има такава червена линия, разбираме ги, единственото, което можем да предложим разумно, е поне изборите да са 2 в 1, да не харчим пак 300-400 милиона лева. Не се ли случи ротацията, това ще се случи в последствие", коментира Борисов.

"Видяхме, че както в държавата, така и там, те не могат да се справят. Кметът не може да направи мнозинство. Дадох пример - аз, когато станах кмет, от 61 общински съветници нямах нито един мой. Всички комисии бяха разпределени и управлявах две години и след това ме избраха пак. Така че след като видяха вчера, че отиваме на избори, а никой няма нужда сега в София да има избори за общински съвет, защото се клати кмета", обясни Борисов защо хората му подкрепиха кандидата на ПП-ДБ-СС Цветомир Петров за председател на Столичния общински съвет.

"От това, което четохме, флашките са подправени. Продължават да намират торби с флашки, измами, но нека да ги осветлят, защото и аз чувам слухове нямам. Ако това се окаже, ще има избори за кмет, и ако нямаме общински съвет, болниците в момента не могат да направят хемодиализа. Така че нито има сглобка, нито има сварка, нито има някаква договорка, просто опозиционните партии, да ги наречем, в съвета, дадоха едно време, за да се случи нещо евентуално. То не може да се случи с такива кметове, с внуците и децата на Държавна сигурност, най-много да пратят някого в лагер. Нищо друго не може да се случи в София", твърд беше Борисов.

Според него съветът няма да работи, докато не излезе решението на съда за изборите в София по жалбата на Ваня Григорова и БСП. При проверката на протоколите бе открита разлика от около 200 гласа, но според ОИК тя е незначителна и не би обърнала резултата.

"Това са хора, които не могат. Как да ви го обясня? Няма кого да подкрепяме. Защото вчера, ако не беше минало, днес щяхме да сме вече на избори", каза Борисов.

"Те седем пъти не можаха. И вчера пак не можаха. Просто партиите взеха решение този ад да се удължи още известно време, белким на някого да му дойде акъла да направи нещо правилно", възмути се бившият премиер и обвини ПП-ДБ-СС, че се интересуват само от постове и пари.

Той изрази и възмущение от вчерашното изказване на премиера акад. Николай Денков от Хага, който каза, че иска гласът на ПП-ДБ да бъде чут в чужбина. "Не да се чува гласа на България, на правителството, на народа, а му трябвало Външно, за да се чува гласа на ПП. А сега, като сте отишли там - Василев, Румен Радев, Богданов, само министри на ПП, чий глас чуват там? Ние как сме се доверили на вас да се чува гласа на правителството?", попита Борисов и припомни скандалите в сглобката заради планираната визита в САЩ, от която Денков отпадна. Той отново повдигна темата дали министрите не преписват на ПП успехите на парламента.

Борисов отново обясни на какво държи ГЕРБ след ротацията - Мария Габриел да стане премиер, за външен министър да се избере човек, който да защитава "не партийни, а държавните интереси". Останалите министри и областни управители остават на ПП-ДБ.

"Номадството в политиката ми е дълбоко противно. И сега, когато гледам депутати от ПП, които гласуват заедно с "Възраждане" също ми е противно", коментира Борисов разцеплението в групата на "Възраждане" в Столичния общински съвет. Четирима от общо 7 съветници подкрепиха Цветомир Петров.

Борисов отрече да е договарял с други лидери избора на Петров: "Мога да се закълна - с нито един. По никаква тема. Изобщо не ме интересува този общински съвет и този град с това ръководство като Терзиев".