Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов с Екатерина Захариева в пленарната зала

СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Бойко Борисов с Екатерина Захариева в пленарната зала СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

“Промяната” пусна хапливата членка на ръководството да удари по партньорите, че искали повече постове и повече партийци на тях

В нова фаза навлезе битката кой да говори със света и да поеме контрола над външното министерство след ротацията през март.

“Това, което се разбрахме преди 9 месеца, е на ротацията да се разменят - Мария Габриел да е премиер, а Денков министър на образованието. Ние в този кабинет имаме само едно министерство - МВнР.

Ако не искат тя да остане премиер и министър, ще излъчим друг външен министър

в министерството, в което сме се разбрали с тях.”

Този компромисен вариант обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по-малко от 24 часа след като очерта като единствен вариант Габриел да съвместява премиерския пост с МВнР, а Николай Денков да е специален вицепремиер и министър на образованието. Направи го минути след 9 часа.

Но час преди Борисов да анонсира евентуална лека отстъпка, бившата говорителка на кабинета “Петков” Лена Бориславова, която е и част от ръководството на “Продължаваме промяната”, цитира справката на “24 часа”, че двата поста се съвместяват само в Катар, Фиджи и Самоа. Затова настоя Денков-Габриел да продължат на “огледален ротационен принцип” след 6 март и настоящият премиер да поеме МВнР. Бориславова подчерта, че за ротацията вече само Външно било на масата на преговорите.

“Този разговор, който в момента се води, е публично страдание от шпиц команда - типичен герберски маниер в опит публично всичко да се взриви. Поведението на ГЕРБ - публично вайкане, има две тълкувания. Първото е да се вкара държавата в избори. А второто, че апетитът идва с яденето - знам, че има различни имена, които се слагат на масата, включително

техни ярки имена, бивши министри”,

остра бе Лена Бориславова в интервю пред Нова тв. В кулоарите на парламента веднага се заговори за Даниел Митов.

ГЕРБ са готови за избори, но това е неправилно, отговори ѝ Борисов и видимо се подразни от интерпретациите на Бориславова за срещата му с Петков и Пеевски.

“Нечистоплътни са и в разказа за срещите, като се възползват максимално от ДПС, искат да кажат, че аз съм го довел, а те такова лично приятелство имат”, коментира той (виж за приятелството с ДПС на 4-а стр.)

Борисов все пак не вижда опция да се счупи сглобката и да се ходи на избори. И като потвърждение на това обяви, че са склонни да се откажат от предварително уговорения преглед на областни управители след ротацията, така че ГЕРБ да получи още кресла към досегашните 9. Ако това ще създаде напрежение в управлението, няма да го правим, обеща той.

Тезата на Бориславова, че реално само Външно е останало на масата за преговори, потвърди и споменатият и от нея, и от Борисов Делян Пеевски. Не може заради едно нещо да се развали доброто евро-атлантическо управление, смъмри той още в сряда. Тогава обаче бе категоричен, че министерството си е на ГЕРБ, а в четвъртък доразви тезата: “Вчера само казах, че е неразумно заради един министър, в случая външен, да не се случи ротацията.

ПП трябва да го преживеят, че са го записали, че няма да получат този министър,

защото не им се полага. ГЕРБ има само едно министерство - МВнР. Борисов като лидер на ГЕРБ може да реши кой да е министър”, отсече лидерът на депутатите от ДПС. А дали ще е склонен на отстъпка това да не е Габриел, си е работа на Борисов, обясни още Пеевски.

За разлика от лидера на ГЕРБ, който не вижда опция сега да се ходи на избори, Пеевски не гледа на това като на проблем, защкото ДПС е подготвено. Дори биха се радвали на вот 2 в 1 - предсрочни парламентарни заедно с европейските, коментира той.

Но със сутрешната тв изява на Бориславова, последвалия отговор от парламента на Борисов и добавката от Пеевски 10 минути по-късно темата съвсем не бе затворена. Никой от лидерите на ПП не се включи, направи го обаче отново Лена. Малко след 13 ч тя се изказа във фейсбук, за да коментира коментарите на лидерите на ГЕРБ и ДПС.

“Сега не е моментът за сътресения, нито за нови ултиматуми. Външно министерство не е запазена губерния и никога не е уговаряно да остане завинаги за ГЕРБ”, настоя Бориславова. И обясни, че

успешният екип Денков-Габриел трябва да продължи да представлява

България навън, а ГЕРБ да “запазят и своя контрол върху Външно през парламентарната външна комисия”. Председател на външната комисия на НС е Бойко Борисов.

Кирил Петков пък ръководи тази по въпросите на ЕС, Шенгенското пространство и еврозоната и като такъв например бе на последната икономическа среща в Давос. Ако ПП-ДБ не успеят да получат достъп до Външно, това ще остане един от малкото им “излази” на международното поле.

В 17,30 ч пък председателят на Народното събрание Росен Желязков сложи точката за деня. “Коя е Лена Бориславова? Не мисля, че за лица, които нямат качества, можем да разсъждаваме върху казаното. Не мисля, че лица, които не участват в срещи и формати, включително и аз, могат да правят твърдения. Най-добре лидерите на партиите да взимат отношение по темите, които се обсъждат. Ако няма решение, срещата е била работна. Каквото не е решено, не е обявено”, коментира той малко след връщането си от Украйна.

Желязков подкрепи тезата, че Габриел трябва да съвместява два поста, а ако не - ГЕРБ трябва да получи и външен министър след ротацията.

ЛЕНА БОРИСЛАВОВА

Лена Бориславова
Лена Бориславова