Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Олаф Шолц
Олаф Шолц

"Посланието ни е ясно - трябва да направим всичко възможно, за да предотвратим победата на Русия" призова германският канцлер Олаф Шолц. "Ако не го сторим, скоро може да се събудим в един свят, който е станал по-нестабилен, застрашителен и непредсказуем дори отколкото по време на Студената война", заявява той преди да отпътува за САЩ.

Той предупреди, че победата на Русия в Украйна би имала тежки последици, предава ДПА. Шолц призовава съюзниците на Киев да не намаляват военната си подкрепа за нападната страна.

"Въпреки подкрепата ни скоро Украйна може да се изправи пред сериозен недостиг на оръжия и снаряди", обяснява той. По думите му някои финансови ангажименти вече са изчерпани, а срокът на други трябва да бъде удължен, предава БТА.

"Дългосрочните последици и цената, която ще трябва да се плати в случай на неуспех да се спре агресията на Путин, ще надхвърли всички инвестиции, които правим сега", подчертава Шолц.  

Канцлерът заминава за Вашингтон в момент, в който законодателите републиканци в Конгреса на САЩ блокират отпускането на допълнителна американска помощ за Украйна. Германският лидер вероятно ще се опита да убеди някои от партньорите си в ЕС да увеличат помощта си за Киев, прогнозира ДПА.