Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

БОЙКО БОРИСОВ
БОЙКО БОРИСОВ
  • Лидерът на ГЕРБ разкри за опасност от фалит на Марица 2 и мините, ще ги спасяват със 160 млн. през БЕХ
  • "Данчо Цонев и Асен Василев са неразделни. 2 месеца не си говорех с Кирил Петков и ми го доведе Данчо Цонев да се сдобряваме", каза лидерът на ГЕРБ

С нов вариант за изход от ситуацията със спора за външния министър излезе лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Това, което се разбрахме преди 9 месеца е на ротацията да се разменят - Мария Габриел да е премиер, а Денков министър на образованието. Ние в този кабинет имаме само 1 министерство - МВнР. Ако не искат тя да остане премиер и министър, ще излъчим друг външен министър в министерството, в което сме се разбрали с тях", заяви бившият премиер. И дори изрази готовност да се откаже от предварителната договорка за анализ на областните управители и смяната им - в момента ГЕРБ имат само 9 и няколко заместници.

"Готов съм да отстъпя много неща. Това е голяма отстъпка на ГЕРБ. Като правихме областните управители се разбрахме, че ще се мисли. Но ако това ще създаде напрежение в управлението, няма да го правим", обясни той.

Борисов се ядоса и от сутрешната изява на Лена Бориславова и твърденията й. И подчерта, че лично той е имал "тричасов приятелски и уютен разговор с Кирил Петков" в своя кабинет. Той е изненадан от нейната информираност. "Всеки ден Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Пеевски идва. Обикновено Петков всеки идва с Делян Пеевски и водят изключително приятелски разговори. Данчо Йорданов и Асен Василев са неразделни. 2 месеца не си говорех с Кирил Петков и ми го доведе Данчо Цонев да се сдобряваме", продължи Борисов.

"Казах на Пеевски - не искам никой заедно да идва при мен. Срещите при мен - само като ги потвърдя, с който искам. Няма да ми приписват неща, които те правят", закани се още той.

"Няма пакет около ротацията. В неделя изкарахме 5-6 ч. Не разбирам ситуацията, че ще се счупи правителството и ще се ходи на избори", смята Борисов.

А на срещата с Денков и Пеевски вчера се е обсъждало какво ще се прави със земеделските производители. "След това обсъдихме енергетиката - как да не се фалира Марица 2 и мините. И се разбрахме как понеделник - вторник ще ги подкрепим със 160 млн. (миньорите - бел. ред)", каза Борисов. След това лидерът на ГЕРБ извикал и кмета на Стара Загора, за да му каже как да успокои хората там. Парите за помощта пък ще дойдат, защото "събираемостта е голяма, както казва Асен Василев". 

Той обясни, че ГЕРБ нямат министри, на срещата научили за проблема с Мариците. "Но го решихме през БЕХ как да се направи. И да няма сътресения в управлението", подчерта той.

Борисов не одобрява и плановете за представянето на страната на Мюнхенската конференция. "Имам толкова участия на Мюнхенската конференция. Не виждам смисъл да се дублират с асистенти подобни и срещи, но щом така считат", подсказа той, че не е доволен от поредната международна визита.

"Не могат да ме наранят лесно. Аз съм лесно наранима душа, но не от тях", добави още той. А на въпрос дали не е готов за външен министър, Борисов се разсмя. "Имам чувство за хумор. Но като си бил премиерът да се върнеш външен министър...Аз съм водил толкова министри...", отказа той поста.

Борисов не пропусна пак да жегне и ПП-ДБ: "Имат цялата власт с 30 депутата. Те един по един отпадат - Рашков, Радостин, те намаляват". Лидерът на ГЕРБ каза, че е готов за избори, но това е неправилно. След като са нечистоплътни и в разказа за срещите, като се възползват максимално от ДПС, а искат да кажат че аз съм го довел, а те такова лично приятелство имат", каза още той.